Εκθέσεις: “Παρά Θιν’ Αλός” στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

Παρά Θιν’ Αλός: Μία εντυπωσιακή έκθεση, γεμάτη χρώματα της θάλασσας στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Τι παρουσιάζεται

Η θαλασσογραφία επιβιώνει στη λαϊκή τέχνη στη διάρκεια της μακράς τουρκικής δουλείας για να ξαναγεννηθεί με την αναγέννηση του ελληνικού κράτους μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Ελλήνων ναυτικών στον Αγώνα, οι τολμηρές επιχειρήσεις στην θάλασσα, οι ναυμαχίες θα προσπορίσουν πλούσια θέματα στην ιστορική ζωγραφική της Σχολής του Μονάχου.

Νικηφόρος Λύτρας, Νικόλαος Γύζης, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας και Παναγιώτης Τέτσης αλλά και πολλοί άλλοι ζωγράφοι, έχουν υμνήσει μέσα από τα έργα τους τα πάθη και τα κατορθώματα των Ελλήνων στη θάλασσα. Ολοι αυτοί και άλλοι στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Η έκθεση οργανώθηκε στις τρεις αίθουσες του Ιδρύματος, ακολουθώντας μια διαδοχική εξέλιξη της ελληνικής θαλασσογραφίας από τον 19ο στον 20ό αιώνα και διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες βάσει των μορφολογικών στοιχείων που τις διακρίνουν.

Η σύντομη αυτή αναδρομή και οι αναφορές σε έργα Ελλήνων καλλιτεχνών αποτελεί μια προσπάθεια εικαστικής περιήγησης και γενικής θεώρησης της εξέλιξης της θαλασσογραφίας στη νεοελληνική τέχνη μέσα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη. Από την περιήγηση αναδεικνύεται όχι μόνο η εικαστική γραφή των διαφόρων δημιουργών αλλά και η ανανέωση και η νέα προσέγγιση του θέματος της θάλασσας από τους σύγχρονους καλλιτέχνες.

Συντελεστές της έκθεσης

Επιμελήτρια της έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου

(Visited 134 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει