Θέατρο: «Η τάξη μας» στo Εθνικό Θέατρο

“Η τάξη μας” αποτελεί μία παράσταση, που παρουσιάζει τις σχέσεις των ανθρώπων όπως αυτές επηρεάζονται από την εισβολή ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος στην ζωή τους.

Το έργο που γράφτηκε το 2009, τοποθετείται στο πεδίο της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας. Το κείμενο του πολωνού συγγραφέα Ταντέους Σλομποντζιάνεκ, καταγράφει με ψυχραιμία, αλλά και γερές δόσεις συναισθήματος, πώς οι ιστορικές συγκυρίες στιγματίζουν τις ζωές των ανθρώπων, φέρνουν στην επιφάνεια τον «κρυμμένο» μας εαυτό και διαλύουν τους πιο ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς.

Η πλοκή

Η καθηλωτική αφήγηση της ζωής δέκα πολωνών συμμαθητών, που τους συνδέει η κοινή εθνικότητα και τους διαχωρίζει η διαφορετική θρησκεία. Όταν το ολοκληρωτικό καθεστώς του ναζισμού εισβάλλει στην χώρα τους, οι σχέσεις που είχαν χτιστεί μέσα στην σχολική τάξη καταρρέουν. Την θέση της αλληλοϋποστήριξης και της συνύπαρξης παίρνουν τώρα το μίσος και η θηριωδία. Το μίσος μπαίνει στην ζωή τους και γεννά νέο μίσος φανερώνοντας τα πιο απρόβλεπτα και σκοτεινά στοιχεία της ψυχής του ανθρώπου.

Άραγε ο χρόνος μπορεί να επουλώσει τις πληγές; Το σήμερα να αθωώσει το χθες; Πώς ησυχάζει η ψυχή, όταν έχει αποκαλύψει τις πιο σκοτεινές πτυχές της;

Συντελεστές της παράστασης

To κείμενο της παράστασης “Η τάξη μας” είναι του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Τζαμαργιά. Πρωταγωνιστούν οι Ράνια Οικονομίδου, Καίτη Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Θέμης Πάνου και Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Την παράσταση θα παρακολουθήσουμε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μέχρι τις 28 Μαΐου.

Για περισσότερες πολιτιστικές προτάσεις, δείτε την εκπομπή “7 Μέρες στην Αθήνα“!

(Visited 131 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει