Θέατρο: Ιππόλυτος στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Δεν είναι μία παράσταση. Δεν είναι συναυλία. Είναι μια διαφορετική εμπειρία θέασης και ακρόασης του αρχαίου δράματος.

Η πλοκή

Ο Ιππόλυτος, πρόκειται για μια site specific performance εκτός Στέγης, στον «Παρνασσό» της πλατείας Καρύτση, που λειτουργεί ως σκηνικός χώρος, ως ένα παλάτι ή μουσείο.

Μια διαφορετική εμπειρία θέασης και ακρόασης του αρχαίου δράματος επιχειρούν με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη ο συνθέτης και ερευνητής του ήχου και της μουσικής στο θέατρο, Δημήτρης Καμαρωτός και η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση.

Η ίδια δεν ερμηνεύει μόνο τη Φαίδρα, αλλά όλους τους ρόλους, έτσι κι ο Δημήτρης Καμαρωτός δεν παίζει μόνο τη μουσική. Όλα τα πρόσωπα και ο Χορός του Ιππόλυτου μιλούν, μέσω των δύο τους, σε έναν καταιγιστικό χρόνο. Μιλούν γι’ αυτό που τους συνέβη, ένα μύθο που αναφέρεται σε έντονα συναισθήματα, ομορφιά και αποτρόπαιες πράξεις.

Ηθοποιός και μουσικός ανάγονται σε ισότιμους πρωταγωνιστές, παίρνοντας έτσι μέρος σε έναν υποκριτικό άθλο. Όλα τα πρόσωπα και ο Χορός του «Ιππόλυτου» μιλούν, μέσω των δύο τους, σε ένα καταιγιστικό χρόνο. Μιλούν γι’ αυτό που τους συνέβη σαν να πρόκειται για μια ιστορία πριν από τον ύπνο. Ένα μύθο που μιλάει για έντονα συναισθήματα, ομορφιά και αποτρόπαιες στιγμές.

Η μουσική  στον Ιπόλλυτο, είναι μια συνεχής παράλληλη σύνθεση που εκκινεί από την ανάλυση της προσωδίας, συνυπάρχοντας ή και αμφισβητώντας τη φωνή. Στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός!
Επιτρέπει την εναλλαγή των προσώπων και του Χορού και επιχειρεί, με τελείως σύγχρονα μέσα, κάτι που πλησιάζει στη φύση και την αρχική υπόσταση της παράστασης του δράματος με έναν υποκριτή.

Πλέγματα ήχου σαν ηχητικές μάσκες, νέες προσωδίες και απροσδόκητες πολυφωνίες γεννιούνται καθώς, από κοινού, μουσικός και ηθοποιός, μας βυθίζουν σε μια τραγωδία γεμάτη έρωτα, παραφορά, μίσος και εκδίκηση.

Συντελεστές της Παράστασης

Σύλληψη & Ηχητική δραματουργία: Δημήτρης Καμαρωτός

Ερμηνεία: Αμαλία Μουτούση το κείμενο και Δημήτρης Καμαρωτός την μουσική

Μετάφραση: Νίκος Φλέσσας

Εκτέλεση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

Για περισσότερες πολιτιστικές προτάσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή ” 7 Μέρες στην Αθήνα”!

 

(Visited 105 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει