Εκθέσεις: 75 Χρόνια Θέατρο Τέχνης – 75 αντικείμενα – Στοart Κοραή

Η Εθνική Ασφαλιστική, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, διοργανώνει στο Χώρο Τέχνης ΣΤΟart Κοραή την έκθεση με τίτλο «75 χρόνια Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – 75 αντικείμενα»

Τι παρουσιάζεται

Με αφορμή την επέτειο των 75 χρόνων από την ίδρυσή του, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική, διοργανώνουν μια ξεχωριστή έκθεση με σπάνια αντικείμενα από την ιστορία του ίδιου του Θεάτρου Τέχνης.

Στα 75 Χρόνια Θέατρο Τέχνης, παρουσιάζονται 75 αντικείμενα, καλλιτεχνικής και συναισθηματικής αξίας, από την ίδρυση του Θεάτρου από τον Κάρολο Κουν το 1942 έως σήμερα.

Όσοι επισκεφτούν την έκθεση 75 Χρόνια Θέατρο Τέχνης, θα πάρουν μια γεύση από τη μακρόχρονη πορεία του. Θα παρατηρήσουν εκθέματα από κοστούμια, τμήματα σκηνικών, αφίσες, φωτογραφίες, προγράμματα παραστάσεων (Όπως οι «Όρνιθες» και οι «Πέρσες). Ακόμα υπάρχουν κριτικές και αποκόμματα εφημερίδων, πολλά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά. Έχουν ιδιαίτερη σημασία και αποτελούν μέρος της θεατρικής ιστορίας του τόπου μας, καθώς έχουν φιλοτεχνηθεί από σημαντικούς συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης.

Η έκθεση με τίτλο «75 χρόνια Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – 75 αντικείμενα» θα ξεκινήσει την Πέμπτη 1η Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Κάρολος Κούν

Ο Κάρολος Κουν γεννήθηκε στην Προύσσα της Μικράς Ασίας στις 13 Σεπτεμβρίου 1908. Φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και σπούδασε αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1929 διορίστηκε αρχικά ως καθηγητής αγγλικών στο Κολλέγιο Αθηνών. Η πρώτη του απόπειρα για σκηνοθεσία έγινε στο έργο Τέλος του ταξιδιού του Σέριφ και μαζί με μαθητές από το κολλέγιο παρουσίασαν διάφορα σημαντικά έργα του Αριστοφάνη και του Σαίξπηρ.

Το 1942 ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης όπου και ανέβασε έργα όπως Ίψεν, Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, Πιραντέλλο. Μετά την απελευθέρωση σκηνοθέτησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα όπως Λόρκα, Τένεσι Ουίλιαμς και πολλά άλλα. Επίσης το ίδιο έτος ίδρυσε τη Δραματική Σχολή του θεάτρου του, στην οποία μαθήτευσαν οι σημαντικότεροι σκηνοθέτες και ηθοποιοί της μεταπολεμικής γενιάς.

Το 1949 το Θέατρο Τέχνης λόγω οικονομικών δυσχερειών αναγκάστηκε να κλέισει, καιεπαναλειτούργησε το 1954 σε μορφή κυκλίκού θεάτρου. Την περίοδο 1950-1953 ο Κάρολος Κουν συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και σκηνοθέτησε έργα του Τσέχοφ και του Πιραντέλο.

Το 1984 το ελληνικό κράτος παραχώρησε έναν χώρο στην Πλάκα, για την ανέγερση του θεάτρου Κάρολος Κουν. Τιμήθηκε με το παράσημο Φοίνικα, το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το βραβείο Θεάτρου των Εθνών.

Με τη διαθήκη του, που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά το θάνατό του τον Φεβρουάριο του 1987, κληροδότησε τον τίτλο Θέατρο Τέχνης στους Γ. Λαζάνη, Μ. Κουγιουμτζή και Γ. Αρμένη με την προτροπή να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

Προς τιμήν του θεσμοθετήθηκαν τα Βραβεία Κάρολος Κουν.

 

 

(Visited 109 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει