7 Μέρες στην Αθήνα | Εβδομάδα 31/3 – 6/4

Το “7 Μέρες στην Αθήνα”  καλωσορίζει τον Απρίλιο με έχει πολύ  θέατρο και δύο εξαιρετικές εκθέσεις!

Παρασκευή 31/3 | “Οικογένεια Κόλεμαν” στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας

Με χιούμορ και διεισδυτική ματιά σκιαγραφούνται οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μιας φτωχής οικογένειας που είναι εγκλωβισμένη σε μια παράλογη συνύπαρξη. Η Μέμε, η Λεονάρτα, ο Μαρίτο, η Βέρο, η Γκάμπι και ο Ντάμυ  είναι  η οικογένεια Κόλεμαν. Όλοι με τα δικά τους προβλήματα. Οι σχέσεις των μελών της οικογένειας, αναπαρίστανται γλαφυρά , με αφοπλιστική ειλικρίνεια και αυθεντικότητα των συναισθημάτων .Το κείμενο είναι του Κλαούντιο Τολκατσίρ .Την ευρηματική σκηνοθεσία της  παράστασης έκανε  η Μαριτίνα Πάσσαρη.Παίζουν Αλεξάνδρα Παντελάκη, Εύρη Σωφρονιάδου, Μιχάλης Πανάδης κ. άλλοι.

Σάββατο 1/4 | “Πόθοι κάτω από τις Λεύκες” στο Εθνικό Θέατρο

Πόθοι κάτω από τις Λεύκες! Το έργο διαδραματίζεται στο αγρόκτημα του Εφραίμ Κάμποτ, μετανάστη από την Ιρλανδία ο οποίος προσπαθεί να στήσει την ζωή του στην Νέα Αγγλία των ΗΠΑ. Εκεί ζει με τους τρεις γιούς του, Πήτερ και  Συμεόν από τον πρώτο του γάμο και τον Ημπεν από τον δεύτερο. Η καταπίεση του δεσποτικού πατέρα θα ωθήσει τους δύο πρώτους να μεταναστεύσουν στην Καλιφόρνια. Στο κτήμα θα παραμείνει ο τρίτος γιος ο οποίος όμως  θα ερωτευθεί την νέα σύζυγο του πατέρα, Αμπη.

Οι  Πόθοι κάτω από τις Λεύκες  εκδόθηκαν και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά  στο κοινό το 1924 σε μια προσπάθεια του Ευγένειου Ο Νηλ να αναδιαμορφώσει το Αμερικάνικο Θέατρο, βαθειά επηρεασμένος από τον Στρίνμπεργκ αλλά και από την Αρχαία ελληνική τραγωδία. Το έργο αυτό ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο ξανά  80 χρόνια μετά, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Ερμηνεύουν Νίκος  Γιαλελής, Γιώργος Κέντρος, Μαρία Κίτσου, Γιώργος Χριστοδούλου και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί. Την μουσική της παράστασης συνέθεσε η Ελένη Καραίνδρου.

Κυριακή 2/4 | Αυτοκράτωρ Ανδριανός στον Τεχνοχώρο ΦΑΜΠΡΙΚΑ

Στο θεατρικό σανίδι ανεβαίνει για πρώτη φορά η ζωή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, όπως προκύπτει από ιστορικές καταγραφές μαζί με μυθοπλαστικά στοιχεία και αφηγηματικές ενότητες. Η προσωπικότητα του ξετυλίγεται μέσα από ένα μονόλογο του ηθοποιού Χρήστου Λιακόπουλου που έχει κάνει και την σκηνοθεσία… Αφορά στην ταραχώδη ζωή του μεγάλου φιλέλληνα και λάτρη του Ελληνικού πνεύματος Ρωμαίου αυτοκράτορα που όμως και αυτός  είχε ανθρώπινες  αδυναμίες όπως ένας απλός πολίτης.

Δευτέρα 3/4 | “Αρχέτυπα. Οψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας” στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Έχετε αναρωτηθεί ποιά ήταν τα πρώτα ελληνικά βιβλία που τυπώθηκαν; Πόσοι άνθρωποι συνεργάζονταν για να δημιουργηθεί μια έκδοση; Ποιοί ήταν εκείνοι που σημάδεψαν την πρώιμη τυπογραφική δραστηριότητα σε ότι αφορά τις ελληνικές εκδόσεις; Μήπως ξέρετε ποιες είναι οι πρώτες ελληνικές γραμματοσειρές; Πώς  διακοσμούνταν τα πρώτα βιβλία και ποια είναι τα χαρακτηριστικά  της βιβλιοδεσίας τους; Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται  στην έκθεση “Αρχέτυπα. Οψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας”, στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά. Τα 29 αρχέτυπα από την ιστορική του Βιβλιοθήκη είναι βιβλία του πρώτου αιώνα της τυπογραφίας (15ου) που ανάμεσά τους συγκαταλέγονται πρώτες εκδόσεις σημαντικών έργων της κλασσικής γραμματείας καθώς και λατινικές μεταφράσεις  ελληνικών κειμένων.

Τρίτη 4/4 | “Τοπία” στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με το σπονδυλωτό τρίπτυχο Τοπία που χορογραφούν  ο Μπενζαμέν Μιλπιέ, Ντάγκλας Λη και Αντώνης Φωνιαδάκης κάνει την πρώτη της παραγωγή η Εθνική Λυρική Σκηνή  στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο Μπενζαμέν Μιλπιέ, μέχρι πρότινος Διευθυντής του Μπαλέτου της Οπερας του Παρισιού θα παρουσιάσει  μια ιδιαίτερη χορογραφία βασισμένη στις Σονάτες και Παρτίτες για σόλο βιολί και την Παρτίτα για σόλο φλάουτο του Μπαχ. Ο Βρετανός χορογράφος Ντάγκλας Λη παρουσιάζει χορογραφία βασισμένη στο σόλο πιάνο του Ετσιο Μπόσο ενώ ο Έλληνας χορογράφος  Αντώνης Φωνιαδάκης επέλεξε   ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια του Τζων Ανταμς  για την χορογραφία του που βασίζεται κυρίως  στην έννοια των αέναων κύκλων και των κυματισμών.

Τετάρτη 5/4 | Λαμπεντούζα στο Θέατρο Νέου Κόσμου

Το “7 Μέρες στην Αθήνα” αγαπά το θέατρο!  Η οικογένεια του Στέφανου είναι ψαράδες πάππου προς πάππου στο παραδείσιο νησί της Λαμπεντούζα. Όμως, στις αρχές του 21ου αιώνα η ψαριά είναι πολύ  διαφορετική. Δουλειά του είναι τώρα να περισυλλέγει σώματα μεταναστών από τα κρύα νερά της Μεσογείου. Πιο βόρεια, στην  Αγγλία, η Ντενίζ  μια μιγάς κινεζοεγγλέζα εργαζόμενη φοιτήτρια πηγαίνει πόρτα πόρτα για να μαζέψει δόσεις δανείων για λογαριασμό εισπρακτικής εταιρείας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την απορρίπτουν όταν την βλέπουν. Ακατάλληλες δουλειές για ανθρώπους που η φτώχεια, η κρίση και η ανεργία τους έχουν ρίξει στο περιθώριο. Και όμως στο τέλος υπάρχει ελπίδα… Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθέτησε το κοινωνικό έργο του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Αντερς Λουστ-γκάρτεν  με πρωταγωνιστές τον Αργύρη Ξάφη και την Χαρά –Μάτα Γιαννάτου.

Πέμπτη 6/4 | Paratoxic Paradoxes στο Μουσείο Μπενάκη

Είναι η σχέση με τον κόσμο το πλέον  αμφιλεγόμενο δύστροπο και ημιτελές έργο της ανθρωπότητας; Η έκθεση Paratoxic Paradoxes (Παρατοξικά Παράδοξα) παρουσιάζει νέα έργα κινούμενης εικόνας. Τα έργα ερευνούν το παραπάνω κρίσιμο ερώτημα μέσα από μία σύγχρονη οπτική πολιτικής οικολογίας και οικοκριτικής. Στο επίκεντρο, ο κόσμος, ο άνθρωπος, το περιβάλλον. Η έκθεση την οποία σχεδίασε η αρχιτέκτονας  Μαλβίνα Παναγιωτίδη πλαισιώνεται από ομιλίες  ειδικών, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πολιτικής οικολογίας, εκπαιδευτικές δράσεις και έντυπο υλικό.

(Visited 106 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει