Αμοργός: Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας

Το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι των Κυκλάδων

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, είναι κτισμένο πάνω στις άγριες βουνοκορφές της Αμοργού. Κρέμεται δίπλα από το κενό και έχει θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Κτίστηκε το 1088 και ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου τον Αλέξιο Κομνηνό.

Αφορμή για την κατασκευή του μοναστηρίου, ήταν η εύρεση μιας εικόνας της Παναγίας, που έφτασε από το Χόζοβο ή Χόζοβα της Παλαιστίνης. Λέγεται πως λόγω του διωγμού των χριστιανών τον 9ο αιώνα ήρθε ώς εκ θαύματος η εικόνα στην Αμοργό. Σύμφωνα με τον μύθο, την τοποθεσία την επέλεξε η ίδια η Παναγία. Παρότι το μοναστήρι δέχθηκε αρκετές αλλαγές κατά το πέρασμα των αιώνων, ειδικότερα κατά την βενετσιάνικη εποχή (1296-1537) δεν αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του. Μάλιστα εδώ και 900 χρόνια δεν έχει σταματήσει να κατοικείται. Ούτε διακόπηκε κατά την Τουρκική κατοχή.

Το μήκος του μοναστηρίου υπολογίζεται στα 40 μέτρα. Ενώ το πλάτος του μόλις 5 μέτρα. Τα 300 εντυπωσιακά πέτρινα σκαλιά σε οδηγούν από τον δρόμο μέχρι την είσοδο. Αν περιηγηθείς στο μοναστήρι θα παρατηρήσεις πως στενές πέτρινες σκάλες σε οδηγούν στους 8 ορόφους του μοναστηρίου. Επίσης σε συνδέουν με τα υπόλοιπα τμήματά του. Η μονή αποτελείται από πολλά τμήματα. Τα κελιά των μοναχών, την τράπεζα, τα μαγειρεία, τους φούρνους, τις αποθήκες, και πολλά άλλα.

Πλέον σήμερα, οι φούρνοι και τα μαγειριά δε λειτουργούν πια, ενώ η τράπεζα ανοίγει για τους πιστούς στις 21 Νοεμβρίου στα Εισόδια της Θεοτόκου. Το 1977 η μονή ανακαινίστηκε καθώς τρία μικρά κελιά ενώθηκαν. Με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μπορούν να περιπλανηθούν στα κειμήλια της Μονής, και να τους δίνεται η δινατότητα να δοκιμάσουν, το καθιερωμένο από τους μοναχούς κέρασμα με κίτρο και λουκούμι.

Τις άγιες ημέρες του Πάσχα γίνεται μια πολύ όμορφη περιφορά της εικόνας της Παναγίας. Η διαδρομή ξεκινάει από το Μοναστήρι προς τα χωριά της Αιγιάλης και καταλήγει πάλι πίσω σε αυτό. Όσοι ασχολούνται με την πεζοπορία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, σε ένα εξάωρο οδοιπορικό μέσα από τα παλιά μονοπάτια του νησιού και μέσα στη φύση.

 

(Visited 474 times, 3 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει