Αμοργός: Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας

Το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι των Κυκλάδων

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας είναι κτισμένο πάνω στις άγριες βουνοκορφές της Αμοργού. Φαίνεται να κρέμεται κυριολεκτικά δίπλα από το κενό, έχοντας μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Κτίστηκε το 1088 και ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Κομνηνό.

Αφορμή για την κατασκευή του μοναστηριού, ήταν η εύρεση μιας εικόνας της Παναγίας που έφτασε από το Χόζοβο ή Χόζοβα της Παλαιστίνης. Λέγεται πως λόγω του διωγμού των Χριστιανών κατά τον 9ο αιώνα, η εικόνα μετακινήθηκε και ως εκ θαύματος έφτασε στην Αμοργό. Σύμφωνα με τον μύθο, την τοποθεσία την επέλεξε η ίδια η Παναγία. Παρότι το μοναστήρι δέχθηκε αρκετές αλλαγές κατά το πέρασμα των αιώνων, και ειδικότερα κατά τη βενετσιάνικη εποχή (1296-1537), ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αλλοιώθηκε. Μάλιστα εδώ και 900 χρόνια κατοικείται συνεχώς, χωρίς διακοπή ακόμη και κατά τη διάρκεια της Τουρκικής κατοχής.

Το μήκος του μοναστηριού υπολογίζεται στα 40 μέτρα, ενώ το πλάτος του μόλις 5 μέτρα. Τα 300 εντυπωσιακά πέτρινα σκαλιά σε οδηγούν από το δρόμο μέχρι την είσοδο. Αν περιηγηθείς στο μοναστήρι θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν στενές πέτρινες σκάλες μέσω των οποίων μπορείς να φτάσεις και στους 8 ορόφους της μονής, καθώς και σε όλες τις πτέρυγές του. Το μοναστήρι, πέρα από τα κελιά των μοναχών διαθέτει την τράπεζα, τα μαγειρεία, τους φούρνους, τις αποθήκες, και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Πλέον σήμερα, οι φούρνοι και τα μαγειρεία δεν λειτουργούν, ενώ η τράπεζα ανοίγει για τους πιστούς στις 21 Νοεμβρίου στα Εισόδεια της Θεοτόκου. Το 1977, η Μονή ανακαινίστηκε: τρία μικρά κελιά ενώθηκαν, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μπορούν να περιπλανηθούν στα κειμήλια της Μονής και να τους δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσουν το καθιερωμένο από τους μοναχούς κέρασμα με κίτρο και λουκούμι.

Τις άγιες ημέρες του Πάσχα γίνεται μια πολύ όμορφη περιφορά της εικόνας της Παναγίας. Η διαδρομή ξεκινάει από το μοναστήρι προς τα χωριά της Αιγιάλης και καταλήγει πάλι πίσω σε αυτό. Όσοι ασχολούνται με την πεζοπορία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν με κατάνυξη, σε ένα εξάωρο οδοιπορικό μέσα από τα παλιά μονοπάτια και το φυσικό τοπίο του νησιού.

(Visited 519 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει