Άνδρος: Η Χώρα και η μεγαλοπρέπειά της.

Η Άνδρος είναι από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων. Μέσα στα χρόνια ανέπτυξε μια ιδιαίτερη αγάπη των κατοίκων με την θάλασσα καθώς έχει μία μεγάλη παράδοση με καπεταναίους και εφοπλιστές.

Ο οικισμός

Η Χώρα της Άνδρου είναι η πρωτεύουσα και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά σε σχέση με το εμπορικό λιμάνι του νησιού. Η Χώρα και η μεγαλοπρέπειά της σε ταξιδεύει στην αγάπη των κατοίκων για την θάλασσα. Έχει μεγάλη διαχρονική ιστορία καθώς έχει έντονα στοιχεία από την Φραγκοκρατία.

Όταν παρατηρήσετε την παραθαλάσσια τοποθεσία της Χώρας του θα προσέξετε πως είναι χτισμένη αμφιθεατρικά. Με σκοπό όλά τα κτήρια να κοιτάζουν το Αιγαίο. Η αρχιτεκτονική της είναι γεμάτη από προσεγμένα αρχοντικά ,νεοκλασσικά σπίτια με κεραμίδια. Όταν τα παρατηρήσεις θα διακρίνεις την αστική τους ταυτότητα.

Καθώς θα περπατήσετε στα σοκάκια της Χώρας θα παρατηρήσετε πως πρόκεται για ένα γενικότερα ανεπτυγμένο οικισμό. Απαρτίζεται από πολλά μουσεία τα οποία φανερώνουν την αγάπη των κατοίκων για την μόρφωση και τις τέχνες.

Τα μουσεία

Πολλά από αυτά είναι η Καΐρειος βιβλιοθήκη η οποία είναι σημαντικό πνευματικό ίδρυμα και στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1919, ο χώρος του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίας Κυδωνιέως, αλλά και το σπίτι του Θεόφιλου Καΐρη ο οποίος ήταν θεολόγος, φιλόσοφος και αγωνιστής του 1821. Επίσης υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης.

Οι εκκλησίες

Εκτός από σημαντικά μουσεία και ιδρύματα θα συναντήσετε και πολλές εκκλησίες οι οποίες έχουν την ξεχωριστή σημασία τους στον αρχοντικό οικισμό.Όπως η κοίμηση της Θεοτόκου, η Παναγία η Θεοσκέπαστη η οποία είναι και προστάτιδα του νησιού αλλά και το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας της Θαλασσινής το οποίο είναι σήμα κατατεθέν πάνω σε βράχο στην άκρη του χωριού.

Τα αξιοθέατα

Υπάρχουν και πολλά αξιοθέατα τα οποία είναι σημεία ορόσημο για την Χώρα της Άνδρου. Κάποια από αυτά είναι ο φάρος Τουρλίτης ο οποίος βρίσκεται στην θάλασσα, στην είσοδο του λιμανιού της Χώρας, τοποθετημένος πάνω σε βράχο.

Το Κάτω (Μέσα) Κάστρο το οποίο βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο πάνω σε μια νησίδα και αντικατοπτρίζει την κατασκευή του από τους Φράγκους στις αρχές του 13ου αιώνα. Πρόκεται για ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι το οποίο ενώνει τη νησίδα του Κάτω Κάστρου με τον οικισμό της Χώρας.

Τέλος ο κεντρικός δρόμος της Χώρας καταλήγει στην πλατεία της Ρίβας, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη, ένα έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου το οποίο αντικατοπτρίζει τη ναυτική κουλτούρα που έχουν οι κάτοικοι της Χώρας.

Η ζωή στη Χώρα

Περπατώντας κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε πολλά εστιατόρια, cafe-bars και clubs στα οποία μπορείτε να γευτείτε νόστιμες γεύσεις και να θαυμάσετε την αρχοντική θέα της Χώρας. Επίσης αν περπατήσετε στο εσωτερικό του οικισμού μέσα στα σοκάκια θα βρείτε ζαχαροπλαστεία με σπιτικά γλυκά τα οποία είναι περιζήτητα στην Άνδρο.

 

(Visited 223 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει