Άνδρος: Η Χώρα και η μεγαλοπρέπειά της.

Η Άνδρος είναι από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων. Μέσα στα χρόνια ανέπτυξε μια ιδιαίτερη αγάπη των κατοίκων με την θάλασσα καθώς έχει μία μεγάλη παράδοση με καπεταναίους και εφοπλιστές.

Ο οικισμός

Η Χώρα της Άνδρου είναι η πρωτεύουσα και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, σε σχέση με το εμπορικό λιμάνι του νησιού (Γαύριο). Η Χώρα και η μεγαλοπρέπειά της σε ταξιδεύει στη στενή σχέση που οι κάτοικοί της ανέπτυξαν με τη θάλασσα, στη διάρκεια των αιώνων, διατηρώντας ορισμένα έντονα στοιχεία από την εποχή της Φραγκοκρατίας.

Όταν παρατηρήσετε την παραθαλάσσια τοποθεσία της Χώρας, θα προσέξετε πως είναι χτισμένη αμφιθεατρικά ούτως ώστε όλα τα κτήρια να κοιτάζουν προς το Αιγαίο. Η αρχιτεκτονική της διακρίνεται από προσεγμένα αρχοντικά, νεοκλασικά σπίτια με κεραμίδια. Όταν τα παρατηρήσεις θα διακρίνεις την αστική τους ταυτότητα.

Καθώς θα περπατήσετε στα σοκάκια της Χώρας θα αντιληφθείτε πως πρόκειται για έναν οικισμό με στοιχεία γενικότερης κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης, καθώς υπάρχουν μουσεία και ιδρύματα τα οποία φανερώνουν την αγάπη των κατοίκων για τη μόρφωση και τις τέχνες.

Τα μουσεία

Μεταξύ των χώρων ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος συγκαταλέγονται η Καΐρειος Βιβλιοθήκη – σημαντικό πνευματικό ίδρυμα στεγαζόμενο σε ένα
αρχοντικό του 1919, ο χώρος του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίας Κυδωνιέως, αλλά και το σπίτι του Θεόφιλου Καΐρη ο οποίος ήταν θεολόγος, φιλόσοφος και αγωνιστής του 1821. Επίσης υπάρχουν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης.

Οι εκκλησίες

Εκτός από σημαντικά μουσεία και ιδρύματα, θα συναντήσετε και πολλές εκκλησίες οι οποίες έχουν ξεχωριστή σημασία για τους κατοίκους του αρχοντικού οικισμού. Μεταξύ αυτών, η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Παναγία η Θεοσκέπαστη η οποία είναι και προστάτιδα του νησιού, αλλά και το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας της Θαλασσινής το οποίο είναι σήμα κατατεθέν της Χώρας καθώς στέκεται πάνω σε βράχο στην άκρη του χερσαίου τμήματος του οικισμού, ανάμεσα στο Νημποριό και το Παραπόρτι.

Τα αξιοθέατα

Πολλά είναι τα αξιοθέατα για τον επισκέπτη της Χώρας της Άνδρου. Ένα από αυτά είναι ο φάρος Τουρλίτης ο οποίος βρίσκεται στη θάλασσα, στην είσοδο του λιμανιού της Χώρας, τοποθετημένος πάνω σε βράχο.

Επίσης, το Κάτω (Μέσα) Κάστρο το οποίο βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο πάνω σε μια νησίδα, κατασκευασμένο από τους Φράγκους στις αρχές του 13ου αιώνα. Πρόκειται για ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι το οποίο ενώνει τη νησίδα του Κάτω Κάστρου με τον οικισμό της Χώρας.

Τέλος, ο κεντρικός δρόμος της Χώρας καταλήγει στην πλατεία της Ρίβας, όπου
βρίσκεται το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη, ένα έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου το οποίο αντικατοπτρίζει τη ναυτική κουλτούρα που διακρίνει τους κατοίκους της Χώρας.

Η ζωή στη Χώρα

Περπατώντας κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε πολλά εστιατόρια, cafe-bars και clubs στα οποία μπορείτε να γευτείτε νόστιμες τοπικές συνταγές και να θαυμάσετε την αρχοντική θέα της Χώρας. Επίσης αν περιπλανηθείτε στο εσωτερικό του οικισμού, μέσα στα σοκάκια, θα βρείτε ζαχαροπλαστεία με σπιτικά γλυκά τα οποία είναι ξακουστά και θα ενθουσιάσουν τους δικούς σας ως αναμνηστικά των όμορφων διακοπών σας στην Άνδρο.

(Visited 229 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει