Απείρανθος: Ένα κρητικό χωριό στην ορεινή Νάξο

Δεν είναι τυχαίο που η Απείρανθος θυμίζει κάτι από Κρήτη. Οι Απεραθίτες έχουν άλλη ιδιοσυγκρασία σε σχέση με τους υπόλοιπους Ναξιώτες καθώς και διαφορετικό γλωσσικό ιδίωμα.

Το χωριό

Η Απείρανθος ή αλλιώς «τ’ Απεράθου» όπως αποκαλείται από τους κατοίκους της Νάξου, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους “Φανάρι” σε ύψος 600 μέτρων. Το χωριό είναι χωροθετημένο στην κεντρική Νάξο και απέχει 32 χιλόμετρα περίπου από την χώρα. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό καθώς διατηρεί ανέπαφη την αρχιτεκτονική του, από την εποχή της Ενετοκρατίας. Όταν επισκεφθείς το χωριό θα παρατηρήσεις τα μαρμάρινα σοκάκια, τα σκεπαστά καλντερίμια και τις μικρές πλατείες στις οποίες υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, εστιατόρια και μαγαζιά.

Απείρανθος

Τα αξιοθέατα που ξεχωρίζουν στην Απείρανθο είναι ο επιβλητικός ενετικός πύργος του Ζευγώλη, ο οποίος είναι κτισμένος πάνω σε βράχο. Ανοικοδομήθηκε κατά τον 17ο αιώνα. Επίσης, στην είσοδο του χωριού, θα παρατηρήσεις την Αγία Κυριακή να στέκει αγέροχη. Ο ιερός ναός της Αγίας Κυριακής χρονολογείται από την περίοδο της Εικονομαχίας τον 9ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία, όχι μόνο της Νάξου αλλά και των Βαλκανίων.

   Απείρανθος-1-min

Από την Κρήτη… στην Νάξο

Η Απείρανθος είναι ένα διαφορετικό χωριό από τα υπόλοιπα στο νησί. Η τοπική διάλεκτος, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων του χωριού προήλθαν από τα Σφακιά και τα Ανώγεια της Κρήτης. Η μετακίνηση των Κρητικών στην Απείρανθο έγινε αμέσως μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770, που πνίγηκε στο αίμα από τους Τούρκους. Η Απείρανθος είναι επίσης φημισμένη ως το χωριό που γέννησε τον Έλληνα δημοσιογράφο, συγγραφέα και πολιτικό της Αριστεράς Μανώλη Γλέζο.

Οι κάτοικοι της Απειράνθου είναι εγκάρδιοι και δημιουργικοί. Ένα ιδιαίτερο ιδίωμα των κατοίκων της είναι πως στον ελεύθερο χρόνο τους, σχηματίζουν τοπικές μαντινάδες τα λεγόμενα”κοτσάκια”.

Απείρανθος-2-min

Η Απείρανθος είναι το χωριό με τα περισσότερα μουσεία στη Νάξο. Εκεί θα βρεις το Αρχαιολογικό και το Γεωλογικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Παιδικού Πολιτισμού Αιγαίου, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών αλλά και την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων, την βιβλιοθήκη του Ν.Ν. Γλέζου. Επίσης, υπάρχει και ο συνεταιρισμός των γυναικών του χωριού,  οι οποίες αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην κατασκευή παραδοσιακών υφαντών και σπιτικών γλυκών.

Απείρανθος-3-min

Πληροφορίες

Αν θελήσεις να επισκεφθείς την Απείρανθο με το αυτοκίνητο, δεν θα δυσκολευτείς να βρεις θέση να σταθμεύσεις. Στο χωριό υπάρχουν 4 σημεία πάρκινγκ, τα 2 εκ των οποίων είναι μεγάλα. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις τα μέσα μεταφοράς του νησιού (ΚΤΕΛ) έχει τακτικές συγκοινωνίες από πολλά χωριά με κύριο προορισμό τη Χώρα.

Απείρανθος-4-min

(Visited 548 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει