Αρχαία Ολυμπία: Ένα ανεξίτηλο ταξίδι στην ιστορία

Η Αρχαία Ολυμπία είναι ένα τοπίο το οποίο θα σε αγγίξει από την πρώτη στιγμή. Τα μνημεία που σώζονται μαρτυρούν από μόνα τους την ιστορία τους και την σημαντικότητά τους.

Η  Αρχαία Ολυμπία τις σημερινές ημέρες έχει διαμορφωθεί σε μία σύγχρονη κωμόπολη.  Απέχει μόλις 17 χόμετρα από τον Πύργο Ηλείας. Στην περιοχή κατοικούν περίπου 1.300 κάτοικοι. Κάθε χρόνο την επισκέπτεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τουρίστες.

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας είναι συνώνυμος με ένα ανεξίτηλο ταξίδι στην ιστορία. Υπήρξε ίσως ο πιο καθοριστικός, καθώς εκεί ξεκίνησαν να τελούνται οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μέσα στην πελώρια έκταση περιβάλλονται πολλά εναπομείναντα κομμάτια από ναούς που υπήρχαν σημαντικοί για την απόδειξη της αγάπης προς τους θεούς του Ολύμπου.

Ο ναός του Δία

Το σήμα κατατεθέν ήταν ο ναός του Θεού Δία ο οποίος οικοδομήθηκε κατά τα έτη 470-456 π.Χ. Μπροστά από την είσοδο του προνάου γινόταν η στέψη των ολυμπιονικών.

Στο βάθος του εσωτερικού του ναού υπήρχε το τεράστιο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία το οποίο ήταν ύψος πάνω από 12 μέτρα και είχε επιμεληθεί ο τεχνίτης Φειδίας γύρω στο 430 π.Χ.

Μετά την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και καταστράφηκε από φωτιά γύρω στο 475 μ.Χ. Το άγαλμα είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου.

Ο ναός της Ήρας (Ηραίο)

Ένα από τα αρχαιότερα δείγματα λατρείας των θεών στη χώρα μας, αφιερώθηκε στο ιερό της Ολυμπίας από τους κατοίκους του Σκιλλούντος, αρχαίας πόλης της Τριφυλίας. Ο πρώτος ναός της Ήρας οικοδομήθηκε γύρω στο 650 π.Χ., ενώ γύρω στο 600 π.Χ. προστέθηκαν σε αυτόν ο οπισθόδομος και το πτερό.

Ωστόσο, κατά την επικρατέστερη εκδοχή ο ναός οικοδομήθηκε περί το 600 π.Χ. δέχθηκε κατά καιρούς διάφορες επεμβάσεις και μετατράπηκε κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους σε είδος μουσείου, όπου φυλασσόταν – μεταξύ των άλλων – και ο διάσημος Ερμής του Πραξιτέλη. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο ναό της Ήρας αποτυπώνεται η πλήρης εξέλιξη του δωρικού ρυθμού, από τους Αρχαϊκούς ώς και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Στο βάθος του σηκού, που χωριζόταν σε δύο κλίτη, ήταν στημένα επάνω σε βάθρο τα λατρευτικά αγάλματα του Δία και της Ήρας, που αναφέρει ο Παυσανίας. Η Ήρα απεικονιζόταν καθισμένη σε θρόνο και δίπλα της στεκόταν ο Δίας.

Ο βωμός της Ήρας

Βρίσκεται στα ανατολικά του Ηραίου. Στο βωμό, που κτίστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Στη θέση παλαιότερου βωμού της θεάς, πραγματοποιείται η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας μέχρι τις σημερινές ημέρες.

Το στάδιο

Εκεί τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και τα Ηραία τα οποία ήταν αγώνες γυναικών προς τιμήν της Ήρας. Η θέση του σταδίου δεν ήταν αυτή κατά τους πρώτους αιώνες τέλεσης των αγώνων.

Το στάδιο έλαβε την τελική μορφή του στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. Στο νότιο πρανές του σταδίου υπήρχε η εξέδρα των ελλανοδικών και στο βόρειο πρανές, απέναντι, ο βωμός της Δήμητρας Χαμύνης, όπου καθόταν η ιέρεια της θεάς, η μοναδική γυναίκα που μπορούσε να παρακολουθήσει τους αγώνες.

Στα τέλη του 3ου αι. π.Χ. κατασκευάστηκε η μνημειακή είσοδος του σταδίου, η λεγόμενη Κρυπτή, λίθινη καμαροσκεπής στοά, από την οποία έμπαιναν στο στάδιο οι αθλητές.

Κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους προστέθηκε στο δυτικό άκρο της στοάς ένα μνημειακό πρόπυλο. Στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας διεξήχθη τον Αύγουστο του 2004 το αγώνισμα της σφαιροβολίας (ανδρών και γυναικών) στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Το εργαστήριο του Φειδία

Είναι το σημείο όπου ο φημισμένος γλύπτης δημιούργησε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία. Ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Το κτίριο οικοδομήθηκε στο β’ μισό του 5ου αι. π.Χ., όταν ο Φειδίας, μετά τα έργα του στην Ακρόπολη της Αθήνας, ήρθε στην Ολυμπία για την κατασκευή του αγάλματος.

Το εργαστήριο μετατράπηκε αργότερα σε χώρο λατρείας. Τον 5ο αι. μ.Χ. οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια του κτιρίου μια παλαιοχριστιανική βασιλική, η αρχαιότερη γνωστή παλαιοχριστιανική εκκλησία της Ηλείας.

Το εργαστήριο του Φειδία

Ζάνες

Στην Αρχαία Ολυμπία, μπροστά από την μνημειακή είσοδο του σταδίου (τη λεγόμενη Κρυπτή), σε θέση που ξεχώριζε, σώζονται σήμερα δεκαέξι βάθρα, το ένα δίπλα στο άλλο, στα οποία ήταν τοποθετημένα κατά την αρχαιότητα ισάριθμα χάλκινα αγάλματα του Δία, οι Ζάνες.

Τα αγάλματα αυτά, ήταν έργα μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής, τα οποία είχαν κατασκευαστεί με χρήματα που προέρχονταν από πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε αθλητές οι οποίοι δεν είχαν σεβαστεί τους κανονισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ζάνες

(Visited 256 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει