Άγιος Αθανάσιος Κουρκούρης: Το μικρό «μετέωρο» στο κέντρο της Αθήνας

Ακόμη κι αν έχεις περπατήσει εκατοντάδες φορές στο κέντρο της Αθήνας, ίσως να υπάρχουν κτήρια, γωνιές και γεγονότα τα οποία σου είναι άγνωστα ή δεν έχεις δώσει τόση βαρύτητα ή και σημασία. Μπορεί και να τα προσπερνάς χωρίς να τα παρατηρείς και χωρίς να δίνεις βάση παρόλο που αξίζει να ασχοληθείς λίγο περισσότερο. Επίσης, συχνά περνάμε δίπλα από αξιοθέατα και μικρά μνημεία που όντως έχουν κάτι εντυπωσιακό να σου παρουσιάσουν, αλλά είσαι τόσο απασχολημένος ή απορροφημένος από την καθημερινότητα, που δεν τα παρατηρείς. Ένα από αυτά βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Θησείο. Είναι ο Άγιος Αθανάσιος Κουρκούρης ή αλλιώς το μικρό… Μετέωρο της Αθήνας όπως το αποκαλούν.

Τζίνα Μπαχάουερ: Το «στοιχειωμένο» σπίτι στην Αθήνα και οι θρύλοι που το συνοδεύουν

Άγιος Αθανάσιος Κουρκούρης: Το μικρό «μετέωρο» στο κέντρο της Αθήνας

Ο Άγιος Αθανάσιος Κουρκούρης είναι ένας μικρός μεταβυζαντινός ναός ο οποίος βρίσκεται στην πεζοδρομημένη οδό Επταχάλκου στο Θησείο. Μπορείς να δεις στα Google Maps πού ακριβώς βρίσκεται ο ναός και να τον δεις από κοντά αλλά και να τον φωτογραφίσεις αν το θες. Το μικρό… μετέωρο της Αθήνας είναι χτισμένο σε μια υπερυψωμένη θέση και στην πραγματικότητα πάνω σε έναν βράχο. Η μικρή αυτή εκκλησία είναι μονόκλιτη κεραμοσκεπής βασιλική. Οι μακρές πλευρές έχουν από ένα τυφλό τόξο. Επίσης το τόξο της βόρειας πλευράς μεταγενέστερα ανοίχτηκε και κατασκευάστηκε αριστερά μια μικρή προσθήκη.

Expand player

Πρόκειται για έναν πολύ μικρό ναό καθώς οι διαστάσεις του είναι 2,50 x 5 μέτρα. Ο Άγιος Αθανάσιος Κουρκούρης είναι χτισμένος πάνω στη βάση όπου κατά την αρχαιότητα ήταν τοποθετημένο το άγαλμα του ήρωα Χαλκώδοντα. Πώς πήρε το όνομά της αυτή η μικρή εκκλησία στο κέντρο της Αθήνα; Στην πραγματικότητα λέγεται Κουρκούρης ή Κουρκουρής, παίρνοντας το όνομα ενός μεταγενέστερου ιδιοκτήτη του κτήματος, στο οποίο υπάρχει ο ναός. Επίσης ο ιστορικός Δημήτριος Καμπούρογλου γράφει ότι ο ναός εκεί που βρίσκεται δίνει την εντύπωση «ορνέου κουρκουριάζοντος»

Πηγή φωτογραφίας: Google Maps

Ο ναός χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας πιθανώς από Αγιορείτη μοναχό. Υπάρχει μια παράδοση που υποστηρίζει ότι κτήτορας είναι ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, τον 10ο αιώνα, πλην όμως ελέγχεται ως ανακριβής. Υπάρχει και μια εντοιχισμένη επιγραφή που αναφέρει ότι κατασκευάστηκε το 1750, αλλά δεν υπάρχει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.

Οι ιστορικές στιγμές που έζησε η μικρή εκκλησία

Ο μικρός ναός αποτέλεσε στο παρελθόν παρατηρητήριο σημαντικών ιστορικών στιγμών που βίωσε η ελληνική πρωτεύουσα. Το μικρό μετέωρο μέσα στα χρόνια είδε την πρωτεύουσα να αλλάζει και να μεταμορφώνεται. Και εκείνο στέκεται εκεί, σαν παρατηρητής και μας θυμίζει ότι στην πόλη υπάρχουν πολλές κρυφές γωνιές και σημεία που θα σε εντυπωσιάσουν, αρκεί να έχεις τη διάθεση και το χρόνο να τα εξερευνήσεις…

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Google Maps

Διαβάστε επίσης:

Έτσι είναι σήμερα το σπίτι από την ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό»

Η κόρη μου η σοσιαλίστρια: Πού και πώς είναι σήμερα το εργοστάσιο

Πώς είναι το σπίτι που γυρίστηκε η ταινία «Θανάση πάρε το όπλο σου»

Exit mobile version