Φωτογραφίες από την παλιά Αθήνα τα Χριστούγεννα

Ρετρό εικόνες μιας άλλης εποχής

Όπως κάθε Χριστούγεννα, έτσι και φέτος η Αθήνα έβαλε τα καλά της. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος, λαμπιόνια παντού και μουσικές στους δρόμους. Οι σημερινές, όμως, εικόνες δε θυμίζουν πολλά από τις παλιότερες εποχές.

Τότε, τη δεκαετία του ‘50, που ο στολισμός ήταν αρκετά περιορισμένος και οι άνθρωποι έπαιρναν ευχαρίστηση με πολύ απλά πράγματα. Η γνώριμη εικόνα του τροχονόμου με τα δώρα στο κουβούκλιό του ή η άφιξη του Αη Βασίλη με αυτοκίνητο στους κεντρικούς δρόμους στην Αθήνα. Την τιμητική τους είχαν τα μαγαζιά που πουλούσαν μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Δε γέμιζαν μόνο οι βιτρίνες αλλά στήνονταν ολόκληροι πάγκοι έξω από τα «καλά ζαχαροπλαστεία».

Expand player

Ο κόσμος έβγαινε στις αγορές για να κάνει τα ψώνια του παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι αγορές αφορούσαν κυρίως πράγματα για το γιορτινό τραπέζι και όχι ρούχα, καλλυντικά ή άλλα τέτοιου είδους αντικείμενα. Το κρέας ήταν το πρώτο πράγμα που αγοραζόταν. Ήταν ένα είδος πολυτέλειας. Εκείνη την εποχή πολλοί έτρωγαν κρέας μια φορά το μήνα, άλλοι ακόμη πιο σπάνια. Έτσι η αγορά κρέατος ήταν το σήμα κατατεθέν ενός εορταστικού τραπεζιού.

Τα δώρα του τροχονόμου: Ενα έθιμο από την παλιά Αθήνα

Τις αμέσως επόμενες δεκαετίες το γιορτινό κλίμα στην Αθήνα άρχισε να γίνεται πιο έντονο. Αυτό που κυριαρχούσε ήταν ο πολύχρωμος διάκοσμος και τα λαμπιόνια σε κάθε γωνιά του κέντρου της πόλης. Η παλιά Αθήνα γινόταν ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο λούνα παρκ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και σημείο κατατεθέν ήταν το Μινιόν. Τραβούσε τα βλέμματα και προσέλκυε πλήθος κόσμου. Οι καταναλωτές δεν περιορίζονται πια μόνο στα απολύτως απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι. Αρχίζουν να ξοδεύουν χρήματα σε δώρα και σε προσωπικά είδη όπως ρούχα και αξεσουάρ.

Το μόνο που θυμίζει πλέον την παλιά Αθήνα είναι οι φωτογραφίες που έχουν απομείνει. Κοιτάζοντας τις ασπρόμαυρες και αργότερα τις έγχρωμες φωτογραφίες βλέπεις μια άλλη εποχή. Άλλη τη χαρακτηρίζουν πιο αθώα, πιο γνήσια. Άλλοι νιώθουν νοσταλγία και αποζητούν να ξαναζήσουν τέτοιες εποχές. Το σίγουρο είναι ότι οι φωτογραφίες αυτές σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Στην παλιά Αθήνα μιας άλλης εποχής…

Πηγή φωτογραφιών: Κώστας Μπαλάφας, Βούλα Παπαϊωάννου, Δημήτρης Χαρισιάδης, Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη

Μινιόν: Η ιστορία του θρυλικού ελληνικού πολυκαταστήματος