Κηφισιά: Οι πέντε άμαξες που σε γυρίζουν πίσω στο χρόνο

Τουρίστας στην πόλη σου με μία βόλτα βγαλμένη από τα παλιά

Ανεβήκαμε σε μία άμαξα, κάναμε τη βόλτα των 15-20 λεπτών και συνομιλήσαμε με τον αμαξά μας

Η συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Λεβίδου είναι το στέκι των αμαξάδων στην Κηφισιά. Πέντε έχουν απομείνει όλοι κι όλοι. Αυτοί συνεχίζουν την παράδοση. Γυρίζουν πίσω στο χρόνο. Το κάνουν για να ζήσουν ή να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Σίγουρα και από μεράκι. Υπάρχει και το πείσμα.

«Δουλεύουμε μόνο τα Σαββατοκύριακα. Τις γιορτές και τις αργίες. Και καμιά καλή καθημερινή», είπε στο Exploring Greece ένας από τους πέντε αμαξάδες. Την Black Friday ο αμαξάς που συνομιλήσαμε και οι συνάδελφοί του, θα κατέβουν και πάλι στην Κηφισιά. Θα υπάρχει αρκετός κόσμος στους δρόμους. Ολο και κάποιοι θα επιλέξουν να κάνουν την κλασική βόλτα της πόλης.

Expand player

Με αφετηρία την οδό Λεβίδου, οι άμαξες κάνουν το γύρω της Κηφισιάς. Μια διαδρομή 15 με 20 λεπτά. Η άμαξα ξεκινά από το κέντρο. Το άλογο ανηφορίζει προς τα πάνω. Αφήνει τα εμπορικά κέντρα και τα μαγαζιά και μπαίνει στις παλιές μονοκατοικίες. Η εικόνα που είχε η Κηφισιά όταν ήταν ακόμη εξοχή.

Ποιοι ανεβαίνουν σήμερα στις άμαξες; «Τα παιδάκια», μας λέει μονομιάς ο αμαξάς που μας πήγε βόλτα. «Ελληνες ή ξένοι;», τον ρωτήσαμε. «Εχουμε και Ελληνες αλλά και ξένους. Μισοί-μισοί», μας απάντησε. Ο αμαξάς μας διατηρεί το στάβλο του και φροντίζει το άλογό του. «Μου άρεσαν τα άλογα. Τα αγαπάω». Αυτός είναι ο λόγος που ασχολήθηκε με την άμαξα. Δεν κληρονόμησε το επάγγελμα, ούτε το εξασκούσε κάποιος δικός του.

Ο νερόμυλος που υπάρχει 30 λεπτά από το Σύνταγμα

Το καλοκαίρι παίρνει το «μαγαζί» του και πηγαίνει στην Τήνο. Το υπόλοιπο διάστημα είναι στο στέκι τους, στην Κηφισιά. «Μας καλούν σε γάμους και σε βαφτίσια. Τα βγάζουμε δύσκολα πέρα. Δεν είναι όπως παλιά. Μας αρέσει όμως», μας λέει.

Ανεβήκαμε σε μία άμαξα που είναι εμπνευσμένη από τις άμαξες Victoria. Ηρθαν στην Ελλάδα το 1850. Επί Οθωνα. Από τότε αντέγραψαν το πατρόν και συνεχίστηκε η κατασκευή τους. Οι αμαξάδες ντυμένοι στο στυλ της εποχής. Σακάκι, γιλέκο, καπέλο, παλτό. Τα άλογα στην Κηφισιά περιμένουν υπομονετικά. Ξέρουν πλέον το δρομολόγιό τους και προσφέρουν μια ήσυχη βόλτα. Υπομονετικά περιμένουν και οι ιδιοκτήτες τους.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, λέγεται, πως οι άδειες για άμαξες ήταν 72. Σήμερα υπάρχουν 5 αμαξάδες. Αν επιλέξεις να κάνεις τη βόλτα της Κηφισιάς, θα περάσεις 15-20 λεπτά χαλαρά. Τουρίστας στην πόλη σου. Μπορεί να μην είναι μια βόλτα ζωής. Είναι όμως μια βόλτα βγαλμένη από τη ζωή της Ελλάδας. Από τη ζωή της παλαιάς Αθήνας.

Μονοήμερη εκδρομή στο κτήμα Τατοΐου: Μια μοναδική εμπειρία
Exit mobile version