Οδός Πατησίων: Ο διάσημος για περιπάτους δρόμος της Αθήνας

Εικόνες και ιστορίες από την παλιά Αθήνα

Ας υποθέσουμε ότι μεταφερόμαστε περίπου έναν αιώνα πριν στην παλιά Αθήνα. Αντί για πολυκατοικίες, συναντούμε κτήρια χαμηλά και αραιά μεταξύ τους και δρόμους φαρδείς και όχι με άσφαλτο. Και κάπου εκεί ανθρώπους να περπατούν και να απολαμβάνουν την απογευματινή βόλτα τους. Κι όμως κάπως έτσι συνέβαινε ακόμη και σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας ο οποίος κάποτε ήταν χωματόδρομος. Ένας χωματόδρομος που αποτελούσε τον δρόμο που επέλεγαν πολλοί για να έχουν τα εξοχικά τους αλλά και για να περπατήσουν κάνοντας τη βόλτα τους, ιδιαίτερα για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η εικόνα που βλέπουμε από το 1900 περίπου δεν θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή εποχή και το πόση κίνηση και κτήρια έχει ο δρόμος. Ο λόγος για την την οδό Πατησίων. Έναν δρόμο τότε… επαρχιακό που θα συναντούσες άμαξες. Ήταν επίσης η περίοδος που περνούσε από εκεί ο ιπποσιδηρόδρομος.

Τα μέρη της Αττικής που δεν μπορεί να δει κανείς στο Google Maps

Οδός Πατησίων: Ο πολυσύχναστος δρόμος της Αθήνας που κάποτε αποτελούσε ευκαιρία για περίπατο

Στην παραπάνω εικόνα, λοιπόν, βλέπουμε την οδό Πατησίων του 1900. Μπορείς να παρατηρήσεις ότι ο δρόμος είναι φαρδύς και με χώμα. Και τα σπίτια και τα κτήρια, φυσικά, πολύ λίγα σε σχέση με σήμερα. Περπατώντας κατά μήκος του δρόμου δε θα δεις συχνά κτίσματα αλλά κάποιες εκτάσεις μόνο. Η Πατησίων ήταν ένας ήσυχος δρόμος παρά το γεγονός ότι ήταν μια βασική οδική αρτηρία. Αποτέλεσε τον βασικό οδικό άξονα ο οποίος συνέδεε το κέντρο της Αθήνας με τα προάστια, την εξοχή ας πούμε. Εκεί όπου πολλοί ευκατάστατοι Αθηναίοι είχαν τα εξοχικά τους σπίτια.

Ο φαρδύς και ήρεμος αυτός δρόμος ήταν ο αγαπημένος των κατοίκων της περιοχής αλλά και επισκεπτών από πιο μακριά για περίπατο. και όχι τυχαία, βέβαια. Ακόμη και η θέα που προσέφερε εξηγεί το γιατί. Από την οδό Πατησίων μπορούσες τότε να δεις ακόμη και την Πάρνηθα και φυσικά την Ακρόπολη. Πολλά από τα λίγα κτήρια που υπήρχαν ήταν μεγαλοπρεπή και επιβλητικά. Δυστυχώς δεν υπάρχουν όλα σήμερα. Στη θέση τους έχουν χτιστεί πολυκατοικίες και σύγχρονα κτίσματα που δε θυμίζουν σε τίποτα τον περασμένο αιώνα.

Στην εικόνα μπορεί κανείς να διακρίνει ακόμη και τμήμα της Στρατιωτικής Ιππευτικής Σχολής, κατασκευή του 1869. Το κτήριο αυτό βρισκόταν σχεδόν στο ίδιο σημείο που σήμερα βρίσκεται ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος.

Μια διαφορετική παλιά Αθήνα

Η οδός Πατησίων είναι μόνο ένα από τα σημεία που πλέον είναι αγνώριστα στην περιοχή της Αθήνας αλλά και γενικά της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Πρόσφατα γράψαμε για ακόμη έναν δρόμο που έχει αλλάξει πολύ σε σχέση ακόμη και με μισό αιώνα πριν. Ο λόγος για την Ερμού. Ή αλλιώς τον Μεγάλο Δρόμο όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα γι’ αυτόν ΕΔΩ. Όπως επίσης και για τον δρόμο στην παλιά Αθήνα ο οποίος ήταν γεμάτος φοινικόδεντρα κάποτε. Δες ΕΔΩ πώς είναι σήμερα και ποιος είναι! Όχι μόνο δρόμοι αλλά και ολόκληρες περιοχές έχουν αλλάξει όψη ακόμη και όνομα.

Πηγή φωτογραφιών: Μεταμορφώσεις της πόλης

Διαβάστε επίσης:

Πέντε μέρη της Αττικής ιδανικά για χαλαρή βόλτα στη φύση

Βίλα Λεβίδη: Πώς είναι σήμερα το διάσημο αρχοντικό των ελληνικών ταινιών

Ο μεγάλος δρόμος της Αθήνας που κάποτε ήταν γεμάτος φοινικόδεντρα

Exit mobile version