Αττική | Εκδρομή στην λίμνη Μαραθώνα

Η λίμνη Μαραθώνα είναι μόνο μια ευθεία από την Αθηνών-Λαμίας.. κι όμως δεν της έχουμε δώσει την προσοχή που της αξίζει..

Τα Γιάννενα και η Καστοριά μπορεί να θεωρούνται προνομιούχες πόλεις επειδή είναι πλάι σε λίμνες, αλλά αν το καλοσκεφτείς και η Αθήνα δεν πάει πίσω. Εχει και αυτή τη λίμνη της. Σήμερα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην λίμνη Μαραθώνα.

Πώς να πας

Για να αποφύγεις την κίνηση της πόλης πήγαινε από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Μια ευθεία είναι. Δεν παίρνει πολύ ώρα από το κέντρο μέχρι εκεί. Στο ύψος του Αγίου Στεφάνου κάνεις δεξιά και ακολουθείς τις κατατοπιστικές πινακίδες. Περνάς την κεντρική πλατεία και συνεχίζεις για την λίμνη από τον κεντρικό ασφαλτόδρομο απολαμβάνοντας την διαδρομή και την ήρεμη φύση.

Η λίμνη Μαραθώνα και το Φράγμα

Σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς το φράγμα που περικλείει την λίμνη Μαραθώνα. Για την εποχή του, ήταν ένα περίβλεπτο αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα. Εχει ύψος 54 μέτρα και μήκος 285 μέτρα. Είναι επενδεδυμένο με πάλλευκο πεντελικό μάρμαρο, όπως ο Παρθενώνας και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Ανεγέρθηκε μεταξύ 1926 και 1929 για να εξαλείψει το φαινόμενο λειψυδρίας που έπληττε τότε την πρωτεύουσα. Εκείνα τα χρόνια προβλήθηκε κατά κόρον, ως μέσο διαφήμισης του εκμοντερισμού της χώρας. Ο ταμιευτήρας έχει χωρητικότητα  41 εκατομμύρια κυβικά  μέτρα νερού και διαθέτει υπερχειλιστή. Από τον υπερχειλιστή του φράγματος, τα νερά της λίμνης έπεφταν στο ρέμα της Οινόης και κατέληγαν τα παλιά τα χρόνια στον κάμπο του Μαραθώνα.

Χτίστηκε από την αμερικανική εταιρία  ΟΥΛΕΝ, στο σημείο που κάποτε έσμιγαν τα νερά δύο χειμάρρων. Της Οινόης και του Βαρνάβα. Η κατασκευή του τοξωτού φράγματος απασχόλησε σχεδόν 2.000 άτομα. Στα οποία είχε παραχωρηθεί δωρεάν  στέγαση και σίτιση. Διότι τα μέσα της εποχής δεν επέτρεπαν στους εργάτες να επιστρέφουν καθημερινά στα σπίτια τους στην Αθήνα και έτσι έμεναν στην περιοχή μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Ο μικρός μαρμάρινος ναΐσκος

Το πιο θαυμαστό αξιοθέατο είναι ο μικρός μαρμάρινος ναΐσκος στη βάση του. Είναι πιστό αντίγραφο του θησαυρού των Αθηναίων. Του ναού που είχαν κατασκευάσει οι αρχαίοι πρόγονοι στους Δελφούς. σε ανάμνηση της νίκης εναντίον την Περσών στη Μάχη του Μαραθώνα. Ο ναΐσκος όμως της λίμνης φτιάχτηκε για να θυμίζει τη νίκη των ανθρώπων κατά της λειψυδρίας.

Οι εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ

Η επίσκεψη στο Μουσείο Νερού της λίμνης Μαραθώνα θα ολοκληρώσει την εκδρομή σου. Στο πετρόχτιστο οίκημα ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την ιστορία του φράγματος. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν βαγονέτα μεταφοράς υλικών, τεράστια καλούπια αγωγού ύδρευσης και ένας επιβλητικός κατανεμητής νερού. Στις προθήκες του Μουσείου, φιλοξενούνται εργαλεία, σύνεργα, εξοπλισμοί, που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή του φράγματος.

Το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στην άλλη μεριά της λίμνης

Πριν πάρεις το δρόμο της επιστροφής κάνε μια τελευταία στάση σε ένα φυσικό μπαλκόνι πάνω από τη λίμνη του Μαραθώνα. Ο χωματόδρομος είναι φαρδύς μεν αλλά κάπως σκληρός και θα πρέπει να είσαι προσεκτικός. Η θέα και το τοπίο όμως θα σε αποζημιώσει. Στο ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά του δάσους, επικρατεί απόλυτη ησυχία. Ενα φυσικό μπαλκόνι πάνω από τη λίμνη Μαραθώνα. Από το ξωκκλήσι μπορείς έυκολα να χαθείς στο παραλίμνιο δάσος και μέσα από τους δύο καλοστρωμένους παράλληλους δασικούς δρόμους να καταλήξεις στην λίμνη. Είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο.

 

(Visited 4669 times, 31 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει