ΑΤΤΙΚΗ | Καταφύγιο στο Φλαμπούρι – Πάρνηθα

Σαράντα λεπτά οδήγησης από το κέντρο αρκούν για να  βρεθείς στο Φλαμπούρι, ή αλλιώς στο μπαλκόνι της Αθήνας.

Οσες φορές και αν ανέβει κανείς στην Πάρνηθα, δεν είναι αρκετές. Εγώ με την πρώτη ευκαιρία, μια μέρα με λιακάδα, ξαναβρέθηκα στο air condition της Αττικής,

Πώς να πας

Μπορείς να πας οδικώς, αφήνοντας πίσω σου το κέντρο της πόλης.  Από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στρίβεις αριστερά στον κόμβο Μεταμόρφωσης,  προσπερνάς τη βάση του τελεφερίκ και ξεκινάς την άνοδό στο βουνό από τον φουντογυριστό δρόμο, με μια αίσθηση αεροπλάνου σε απογείωση. Κινείσαι στον οδικό άξονα που περικυκλώνει τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, με βορειοανατολική κατεύθυνση. Υστερα από 40 λεπτά οδήγησης από το κέντρο της Αθήνας, θα βρεθείς μέσα στα έλατα.

Το τοπίο και το καταφύγιο

Η ομορφιά του τοπίου, η υποβλητική ηρεμία του, μοιάζουν σαν γιατροσόφια για τον δραπέτη της πόλης.  Ο καθαρός αέρας, το κρύο και το περπάτημα πραγματικά σου ανοίγουν την όρεξη. Σε λιγότερο από 10 λεπτά όμως είσαι στο Φλαμπούρι, που μοιάζει με εξώστη πάνω από την Αθήνα. Το καταφύγιο στο Φλαμπούρι είναι ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος. Μην το δεις όμως σαν μέρος για να φας και να φύγεις. Εδώ οργανώνονται πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, πάρα πολλά σεμινάρια και δραστηριότητες. Γίνονται πεζοπορίες και βόλτες με ποδήλατα βουνού. Το καταφύγιο λειτουργεί κυρίως παρασκευοσαββατοκύριακο αλλά και καθημερινές κατόπιν συνεννόησης. Με 8 ευρώ για τα παιδιά και 10 ευρώ για τους μεγάλους, η διανυκτέρευση στο καταφύγιο είναι, αν μη τι άλλο, δελεαστική.

Στην επισκεψή σου στο Φλαμπούρι υπάρχει περίπτωση να συναντήσεις το πιο πονηρό πλάσμα του ζωικού βασιλείου. Εγώ την συνάντησα. Βγαλμένη σαν από παραμύθι, η κυρά Μάρω η αλεπού, τριγύριζε με άνεση στο πλάτωμα, μπροστά από το καταφύγιο.

Μπορεί σήμερα να διάλεξες το Φλαμπούρι. Σίγουρα όμως πρέπει να ξαναπάς, αφού κάθε φορά ανακαλύπτεις και κάτι διαφορετικό! Αρα σίγουρα ακόμα μια βόλτα στην Πάρνηθα αξίζει!

Ίσως να σας ενδιαφέρει