Αττική | Μια εκδρομή στο Πόρτο Γερμενό

Μια συναρπαστική διαδρομή μέσα από το όρος Πατέρα που θα σε βγάλει στον Κορινθιακό και το Πόρτο Γερμενό.

Αφού και επισήμως βρισκόμαστε στην άνοιξη, σκέφτηκα να κάνω μια βόλτα στη θάλασσα. Ο καιρός όμως έχει άλλες διαθέσεις. Πήγα σε μια περιοχή της Ειδυλλίας. Από αυτό που θα δεις, θα καταλάβεις ότι δεν είναι τυχαίο το όνομα του δήμου.

Πώς να πας

Επέλεξα την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και στον κόμβο της Ελευσίνας έκανα δεξιά, ακολουθώντας την παλαιά Εθνική Αθηνών – Θήβας. Μερικές στροφές μετά την Αγιά Σωτήρα με τις ταβέρνες, έστριψα αριστερά σε μια διαδρομή μαγευτική και με καλή σήμανση. Για πότε το αυτοκίνητο κατάπιε 62 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, δεν το κατάλαβα.

Το τοπίο; Ανεπανάληπτο!

Η διαδρομή για τα Αιγόσθενα ή αλλιώς το Πόρτο Γερμενό, μέσα από το όρος Πατέρα, είναι συναρπαστική. Είχε συννεφιά και φυσούσε την ημέρα που πήγα. Εγώ τώρα τι να πω. Τα λέει όλα το τοπίο. Το Πόρτο Γερμενό, τα Αιγόσθενα της αρχαιότητος, είναι ένας οικισμός στον μυχό ενός κόλπου στα δυτικά όρια της Αττικής. Η δόμηση μπορεί να είναι άναρχη και να μην έχει χαρακτηριστικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σε πολλές περιπτώσεις, όμως οι παραλίες με τα τιρκουάζ νερά, είναι εκείνες που μαγνητίζουν το βλέμμα. Θάλασσα μπροστά, πεύκα πίσω.

Ακριβώς πάνω από τις αμμουδερές ακρογιαλιές του Πόρτο Γερμενού, είναι μια σειρά από καφέ και ταβέρνες που θα ικανοποιήσουν την πείνα σου. Ακόμα και με καιρό σαν αυτό που μου έτυχε, μια βόλτα εκεί που τελειώνει η θάλασσα, μεγιστοποιεί τον βαθμό της απόδρασης εκτός Αθηνών.

Το φρούριο των Αιγοσθενών

Πριν αφήσω το Πόρτο Γερμενό, έκανα στάση στο φρούριο των Αιγοσθενών, με στρατηγική σημασία στην αρχαιότητα και τα βυζαντινά χρόνια. Χτισμένο πάνω σε έναν λόφο το 343 π.Χ. θεωρείται το καλύτερα διατηρούμενο αρχαίο κάστρο. Στο εσωτερικό της ακρόπολής του, την ύστερη βυζαντινή περίοδο, φιλοξένησε μοναστήρι από το οποίο σώζονται τα ερείπια κελιών και το καθολικό. Δίπλα στα χαλάσματα του μοναστηριού υπάρχει το νεότερο εκκλησάκι της Παναγίας, με ένα μεγάλο πεύκο να το σκεπάζει σαν ομπρέλα. Τα σύννεφα που έτρεχαν στον ουρανό, το ανοιξιάτικο ένδυμα της φύσης, προκαλούσαν έμπνευση για φωτογραφίες.

Το Πόρτο Γερμενό με κέρδισε. Η διαδρομή ως εκεί, οι φιλόξενοι άνθρωποι του οικισμού και οι φυσικές ομορφιές του είναι καλοί λόγοι για να πας και εσύ.

Επόμενη απόδραση είναι το μέρος εκείνο που κατά την μυθολογία ο Ηρακλής πάλεψε με ένα λιοντάρι.

 

(Visited 1725 times, 4 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει