ΑΤΤΙΚΗ | Επίσκεψη στην Πάρνηθα παρέα με το κόκκινο ελάφι

Το ελάφι είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο στην Ελλάδα. Το κόκκινο δε της Πάρνηθας έχει γίνει σήμα κατατεθέν του εθνικού της δρυμού.

Αν δεν έχεις χωριό σε μέρος ορεινό, ενδεχομένως να μην σου δοθεί ποτέ ευκαιρία να βρεθείς σε απόσταση αναπνοής από άγρια ζώα. Αν όμως ανέβεις ως την Πάρνηθα, ίσως σταθείς τυχερός και συναντήσεις ένα κόκκινο ελάφι.

Πώς να πας

Μπορείς να φτάσεις στα χίλια και πλέον μέτρα υψόμετρο οδικώς, ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας και στο κόμβο της Μεταμόρφωσης να κάνεις αριστερά. Φτάνοντας στους πρόποδες του βουνού οι επιλογές είναι δύο. Η συνεχίζεις με το ΙΧ ή παίρνεις το τελεφερίκ και αφήνεις το όχημά σου στο πάρκινγκ.

Το κόκκινο ελάφι

Με το που αφησα το αυτοκίνητο και χώθηκα στο δάσος, τα είδα.. Σε ελάχιστη απόσταση ένα κοπάδι από τα περίφημα κόκκινα ελάφια της Πάρνηθας. Αλλα στέκονταν εκεί καμαρωτά και άλλα βημάτιζαν με αρχοντιά.

Το κόκκινο ελάφι μπορεί να απαντάται στα ορεινά της Ροδόπης όμως ένας πληθυσμός περίπου 600 ατόμων μένει μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια στο ψηλότερο βουνό της πόλης. Έχει πάρει το όνομα του από το χαρακτηριστικό καφεκόκκινο χρώμα του τριχώματος του. Περήφανα ζώα, με ντελικάτη κορμοστασιά και βάδισμα σαν μπαλαρίνας είναι χάρμα οφθαλμών.

Αναπαράγεται σε όλη την έκταση του δρυμού, λόγω της προστασίας που του παρέχει άλλα και λόγω της ιδιομορφίας του βουνού που καλύπτει τις ανάγκες του. Τα συμπαθή τετράποδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007, αναγκασμένα από το ένστικτο επιβίωσης, πλησιάζουν πιο συχνά τον άνθρωπο αναζητώντας τροφή. Γι’αυτό και επιβάλλεται προσοχή εκ μέρους μας, αφού το ελάφι δεν είναι οικόσιτο ζώο.

Το ξωκλήσι των Αγίων Πέτρου και Παύλου στη θέση Μόλα, μπορεί να είναι αφετηρία, τερματισμός, ή ακόμα και ενδιάμεση στάση για πεζοπορία ή ποδηλασία στα μονοπάτια του βουνού. Μπορεί πάλι να μην είναι τίποτα από όλα αυτά. Να έρχεσαι εδώ να κάτσεις και να αδειάσει το κεφάλι σου. Και αν πας χωρίς παρέα μόνος δεν θα μείνεις. Δεν αποκλείεται κάποιο ελάφι να σου κάνει συντροφιά.

Νομίζω πως έχεις ένα καλό ερέθισμα για να σχεδιάσεις ακόμη μια απόδραση στην Πάρνηθα.

 

Ίσως να σας ενδιαφέρει