Αττική | Μία τερψιλαρρύγια… επίσκεψη στο Καπανδρίτι

Όταν το καλό φαγητό συνοδεύεται από καλό κρασί και εικόνες άγριας φύσης, η απόλαυση χτυπάει κόκκινο. Τα βρήκα και τα τρία στο Καπανδρίτι!

Η πρώην κοινότητα Καπανδριτίου ανήκει πλέον στον διευρυμένο Δήμο Ωρωπού, απέχει 32 χλμ από το κέντρο της Αθήνας και εντοπίζεται στους ανατολικούς πρόποδες της Πάρνηθας σε υψόμετρο 350 μέτρων. Η διαδρομή μου ήταν οικονομική και οικολογική καθώς το αυτοκίνητο που οδήγησα έκαψε μόνο 3 ευρώ. Έτσι ήμουν διπλά ευχαριστημένη.

Πώς να πας

Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε προς τα που πέφτει και η διαδρομή είναι από τις πιο ξεκούραστες. Από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας με κατεύθυνση προς Λαμία προσεγγίζουμε, σε ελάχιστο χρόνο από την Αθήνα, το Καπανδρίτι.

Το Καπανδρίτι

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας “Καπανδρίτι”. Η μία λέει πως προήλθε από έναν αρβανίτη αρχηγό. Η άλλη λέει πως η τοποθεσία ονομάστηκε από έναν Βυζαντινό στρατηγό ονόματι Καπανδρίτη, ο οποίος έζησε στην περιοχή κατά τον 12ο αιώνα. Η καλύτερη εκδοχή παρ’όλα αυτά είναι αυτή που αποδίδει την ονομασία στην φράση “Κάπη τρίτη” γιατί λόγω του ψυχρού κλίματος της περιοχής οι κάτοικοι χρειάζονταν τρεις κάπες για να ζεσταθούν.

Δεν είναι το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον του Καπανδριτίου αυτό που κεντρίζει την προσοχή, ούτε συρρέουν πλήθη για τα ξακουστά του αξιοθέατα. Ξακουστές είναι οι… χασαποταβέρνες του, η ηρεμία του τοπίου, το πράσινο, οι πηγές, ο καθαρός αέρας, η εγκαρδιότητα των κατοίκων, η ποιότητα ζωής. Αυτά τα στοιχεία κάνουν το Καπανδρίτι κατάλληλο προορισμό, όχι μόνο για μίνι απόδραση, αλλά και για μάξι διαμονή.

Επίσκεψη στην «Οινότρια Γη»

Με το κλειδί στη μίζα κατευθύνθηκα προς  την «Οινότρια Γη» του οινοποιείου «Κώστα Λαζαρίδη»,  ένα μεγάλο, περιποιημένο κτηριακό συγκρότημα  με πολλαπλές λειτουργικές δυνατότητες, όπου στεγάζεται και το πολύ πρωτότυπο Μουσείου Οίνου.

Εκεί θα συναντήσω τον Χρήστο Φωτιάδη. Ο Χρήστος θα με ξεναγήσει στο Μουσείο δείχνοντάς μου εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία των σταφυλιών, όπως ψεκαστικά, αποστακτήρες και καζάνια αλλά και τα κελάρια. Τέλος, δεν θα μπορούσε να τελειώσει αλλιώς η ξενάγηση παρα μόνο με οινογευσία!

Και μετά, που;

Αυτό που δεν περιμένει να δει κανείς στην περιοχή, αν βγει για λίγο από τον κεντρικό δρόμο, είναι οι χαραμάδες οργιαστικής φύσης που συνοδεύουν τα ήρεμα ρέματα.  

Στον δρόμο προς Βαρνάβα, αν στρίψεις δεξιά στην οδό Περικλέους και μετά από μερικά χιλιόμετρα χωματόδρομου θα συναντήσεις αυτό το πλούσιο τοπίο, όπου τα τρεχούμενα νερά σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες και πράσινες βάθρες. Έτσι, στα περίπου 40χλμ από το Σύνταγμα μπορεί κάποιος να ζήσει μια μικρή φυσιολατρική περιπέτεια και να έρθει ξανά σε επαφή με την ταπεινότητά του μπροστά στο μεγαλείο της Φύσης…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ οινοποιείο, θα έχω κανονίσει από πριν να οδηγήσει άλλος!

(Visited 1649 times, 4 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει