Αττική | Μια βόλτα στα Βασιλικά κτήματα Τατοΐου

Μια γεύση από εποχές περασμένων μεγαλείων θα πάρεις με τη βόλτα στα Βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Η έκταση 47.000 στρεμμάτων προσφέρεται για αποδράσεις από την πόλη και τις σκοτούρες.

Πώς να πας

Μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας αρκούν για να νιώσεις σαν βασιλιάς! Η διαδρομή για τα Βασιλικά κτήματα Τατοΐου είναι τυφλοσούρτης. Από το κέντρο της πόλης βγαίνεις στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Φτάνοντας στον κόμβο Βαρυμπόμπης, ανεβαίνεις πάνω από την γέφυρα, στρίβεις αριστερά και ακολουθείς τις ταμπέλες. Από τον κόμβο, σε περίπου 15 λεπτά, έχεις φτάσει στην πάνω είσοδο του ιστορικού κτήματος. Απο κει ξεκινά και η περιήγηση στα Βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Το ιστορικό κτήμα

Μερικές δεκάδες μέτρα από την κεντρική είσοδο της Λεύκας και συναντάς το φυλάκιο της εσωτερικής πύλης, με την μεγάλη καγκελόπορτα. Από εκεί, ύστερα από περπάτημα 15λεπτου σε ασφαλτόδρομο με καλή σήμανση, φτάνεις στη βασιλική έπαυλη, με τα υποστατικά της. Εδώ ορκίστηκαν κάποτε κυβερνήσεις, όπως του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου. Ενδιαφέρον έχουν κτίρια που κάποτε σε αυτά έφτιαχναν και εμφιάλωναν κρασί, έβγαζαν λάδι, παρήγαγαν βούτυρο για τους βασιλείς.

Σε περασμένα μεγαλεία παραπέμπουν οι στάβλοι για τα άλογα, το βουστάσιο, το χοιροτροφείο και ο ορνιθώνας. Και όλα μαζί συνθέτουν ένα κτιριακό συγκρότημα που λειτουργούσε κάποτε, για να έχει η εκάστοτε βασιλική οικογένεια του παρελθόντος αυτονομία, χωρίς να της λείπει το παραμικρό.

Τι μπορείς να κάνεις

Η είσοδος στο κτήμα της άλλοτε βασιλικής οικογένειας είναι ελεύθερη ενώ το κτήμα είναι η χαρά του ποδηλάτη, καθώς απαγορεύονται τα μηχανοκίνητα οχήματα. Μια καλή κατάληξη μετά  από την βόλτα στα τέως βασιλικά κτήματα Τατοΐου, είναι αυτό εδώ το πλάτωμα στην θέση  Κατσιμήδη, που  έχει κιόσκια καθιστικά για να παίξεις μπάλα, να κάνεις ποδήλατο, να κάνεις πικ νικ.

Ακόμα και αν δεν είσαι όμως  οργανωμένος, λίγο πιο πάνω έχει ταβέρνα για να ικανοποιήσει την όρεξή σου. Δεν φτάνει μια μέρα για να γυρίσεις το κτήμα. Αλλά δεν πειράζει γιατί το τοπίο είναι  ειδυλλιακό και σίγουρα θα θες να το ξαναεπισκεφθείς!

(Visited 2348 times, 3 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει