ΑΤΤΙΚΗ | Βολτα στην Μονή Καισαριανής

H Μονή Καισαριανής βρίσκεται στο πιο μακρύ βουνό της Αττικής, τον Υμηττό.

Είναι η πιο γνωστή από όλες τις μονές του Υμηττού, η οποία έχει ανακηρυχθεί «Ιστορικός Κήπος της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Ενωση.   Μαζί με το αισθητικό δάσος που την περιβάλλει αποτελεί έναν πρώτης τάξης προορισμό απόδρασης, ακόμα και καθημερινή.

Πώς να πας

Για να φτάσεις στη Μονή Καισαριανής από το κέντρο, μπορείς να κινηθείς από κεντρικές οδικές αρτηρίες. Δηλαδή από Βασιλίσσης Σοφίας,  Μεσογείων, περιφερειακή Καρέα και στον κόμβο της Καισαριανής περνάς από κάτω και έφτασες. Δεκαπέντε λεπτά αρκούν για να φτάσεις σε ένα εκπληκτικό μέρος.  Βρίσκομαι στη Μονή Καισαριανής, περικυκλωμένος από πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές, κυπαρίσσια.

Το Καθολικό της Μονής θεωρείται από τους ωραιότερους  βυζαντινούς ναούς της Αθήνας.

Αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, χτισμένη στο τέλος του 11ου μ.Χ. αιώνα, η Μονή της Καισαριανής βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, σε ειδυλλιακό περιβάλλον. Ενδιαφέρον έχει η τραπεζαρία του Μοναστηριού, με την εστία, τον χώρο αποθήκευσης τροφίμων και τον χώρο εστίασης των μοναχών. Τον εσωτερικό περίβολο διασχίζει ένα μικρό μαρμάρινο αρδευτικό αυλάκι. Το νερό της βροχής από την στέγη μέσω υδρορροής πέφτει στο αυλάκι, το οποίο διασχίζει παρτέρια και συνεχίζει την πορεία του έξω από τα τείχη της Μονής.  Αφού γεμίσει η υπόγεια δεξαμενή, καταλήγει στα περιβόλια του Μοναστηριού.

Υπάρχει δίκτυο μονοπατιών για να κάνεις περιπάτους στο δάσος.

Ακριβώς πάνω από το Μοναστήρι υπάρχουν πλατώματα για να καθίσεις, να ρεμβάσεις, να αφουγκραστείς τους ήχους της φύσης.  Μερικά μέτρα μακριά από την αρχαία πηγή της Καλοπούλας, μια από τις τρεις ιερές πηγές του Υμηττού, είναι το αναψυκτήριο του δήμου Καισαριανής. Τα καθιστικά πάνω και γύρω από την μικρή ανοικτή δεξαμενή που συγκεντρώνει τα νερά της πηγής, προσφέρονται για πικ-νικ. Είναι δε σημείο αναφοράς για πεζοπόρους και ποδηλάτες. Υστερα από μια ωραία βόλτα στη Μονή Καισαριανής με αρώματα και χρώματα, να πας ως την Καλοπούλα για να ολοκληρώσεις την βόλτα σου, απολαμβάνοντας ένα καφεδάκι!

Ίσως να σας ενδιαφέρει