Αττική | Μια βόλτα στο Λαύριο

Σα να βρίσκεσαι σε νησί, δίπλα στην Αθήνα. Αυτή την αίσθηση σου δημιουργεί το Λαύριο.

Γιατί το Λαύριο βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο σημείο της Αττικής. Με το λιμάνι του, τη μαρίνα του, το Αιγαίο στα πόδια του με φόντο τη μαρτυρική Μακρόνησο και τις κορυφογραμμές της κοντινής Τζιάς να αχνοφαίνονται, σε «ταξιδεύει» κι ας μην έχεις απομακρυνθεί πολύ από το σπίτι σου. Δεν είναι μακριά, δεν είναι ακριβά και φτάνεις γρήγορα.

Πώς να πας

Αν μένεις βόρεια, από την Αττική Οδό φτάνεις αέρα πατέρα. Κι αν θες να γλιτώσεις τα διόδια, πιάνεις την Λεωφόρο Λαυρίου από τον Σταυρό Αγίας Παρασκευής. Αν μένεις κέντρο ή νότια μπαίνεις στην παραλιακή Αθηνών-Σουνίου και έφτασες. Άλλη μια κρυμμενη ομορφιά μόλις λίγο έξω από το κέντρο!

Το Λαύριο

Το Λαύριο σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι σε κάποιο Κυκλαδονήσι. Κι αν δεν έχει σοκάκια, λόφο με κάστρο και τη χώρα, την πόλη δηλαδή, να το περιβάλλει, έχει άλλα το Λαύριο. Ωραία πλατεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις με ιστορία, χαμηλά κτίρια στον πολεοδομικό πυρήνα του, κρυφές γωνιές στους πίσω από τη βιτρίνα δρόμους και ενδιαφέρουσα περαντζάδα στο γιαλό.

Ο οικισμός του Κυπριανού

Το Λαύριο έχει μακραίωνη ιστορία. Είναι γνωστό από την κλασική αρχαιότητα για την εξόρυξη ασημιού και το Αθηναϊκό τετράδραχμο. Μπορείς μάλιστα να επισκεφθείς και τον Κυπριανό, τον οικισμό των μεταλλωρύχων και ίσως τον πρώτο βιομηχανικό οικισμό της Ελλάδας. Εννοείται πως δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να κάνεις μια βόλτα στον φοινικόκηπο στις παρυφές της πόλης, ο οποίος δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το φοινικόδασος λειτουργούσε ως βιολογικός καθαρισμός του Κυπριανού. Επίσης, με όνομα δανεισμένο από την λαϊκή μούσα το νεοκλασικό κτίριο “Ευτέρπη” ήταν το σημαντικότερο κέντρο ψυχαγωγίας των κατοίκων από το 1893.

Μια επίσκεψη θα σας πείσει πως το πιο κοντινό νησί στην Αθήνα για απογευματινό καφέ είναι το Λαύριο. Μια ομορφιά εκτός Αθηνών και εντός Αττικής, με την χαρακτηριστική  ορθογώνια πλατεία με το συντριβάνι και την ωραία περατζάδα.

(Visited 1117 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει