Πώς αναβάθμισε την Ανατολική Αττική το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Η μεταφορά του από το Ελληνικό που έδωσε νέα πνοή στην περιοχή

Το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μπορεί σίγουρα να υπερηφανεύεται ότι έχει «πετάξει ψηλά» εκατομμύρια επιβάτες. Εκτός από αυτό, σίγουρα, αποτελεί και έναν βασικό παράγοντα για την αναβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής. Αυτή της Ανατολικής Αττικής.

Η μεταφορά από το Ελληνικό και τα πρώτα χρόνια

Expand player

Το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 28 Μαρτίου του 2001 και αντικατέστησε το τότε Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκείνο ήταν που εξυπηρετούσε την Αθήνα για 60 χρόνια. Έτσι, η μεταφορά αυτή αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα που επηρέασε πολλούς τομείς στην Ελλάδα. Αυτός της οικονομίας και του τουρισμού είναι φυσικά στο επίκεντρο. Ήδη από τα πρώτα χρόνια το νέο αεροδρόμιο ξεκίνησε να έχει αυξημένη ροή επισκεπτών και να κερδίζει διακρίσεις. Είναι γεγονός ότι ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του αεροδρομίου συνέπεσε με τη δυσκολότερη περίοδο που αντιμετώπισε ποτέ ο παγκόσμιος κλάδος των αερομεταφορών. Ωστόσο ο απολογισμός ήταν κάτι παραπάνω από θετικός.

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος: Φιγουράρει στα καλύτερα του κόσμου

Δεν είναι τυχαίο ότι το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος χαρακτηρίστηκε τότε ως «η νέα πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Αυτή που έδωσε νέα πνοή στον ελληνικό τουρισμό. Και έτσι πράγματι έγινε όπως αποκαλύπτουν τα νούμερα των επισκεπτών στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο το ένα ρεκόρ διαδεχόταν το άλλο όσον αφορά την είσοδο τουριστών στη χώρα μέσω του νέου αεροδρομίου. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη της λειτουργίας του, το αεροδρόμιο έτυχε διεθνούς αναγνώρισης σε διάφορα επίπεδα υπηρεσιών. Στα πρώτα γενέθλιά του μάλιστα κατάφερε να κερδίσει την κατάκτηση της 5ης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη. Τα αποτελέσματα έγιναν από την ανεξάρτητη έρευνα, την Global Monitoring Survey του Διεθνή Οργανισμού Αερομεταφορών (IATA).

Πώς το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αναβάθμισε ολόκληρη την περιοχή

Αδιαμφισβήτητα η παρουσία του αεροδρομίου αναβάθμισε γενικότερα την Αθήνα. Αμέσως αναδείχθηκε ως ένα από τα κορυφαία μεγάλα έργα στη χώρα. Η παρουσία του, όμως, στα Σπάτα ήταν ακόμη πιο σημαντική για τα Μεσόγεια τα οποία κυριολεκτικά μεταμόρφωσε. Ήδη από τα πρώτα χρόνια ξεκίνησαν να γίνονται εκεί εντυπωσιακές υποδομές και επενδύσεις. Έρευνα που έχει γίνει τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του αεροδρομίου έδειξε πως με τα εγκαίνια του «Βενιζέλος» ήρθαν σταδιακά 60.000 θέσεις εργασίας, άμεσα ή έμμεσα.

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος: Ψώνια και φαγητό σε ιδανικό περιβάλλον

Ακόμη και σήμερα η περιοχή συνεχώς αναβαθμίζεται ενώ πλέον η περιοχή του αεροδρομίου θεωρείται ένας προορισμός για ψώνια και βόλτα για όλη την οικογένεια. Το ίδιο το εμπορικό κέντρο του Αεροδρομίου αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών από όλη την Αττική. Εξάλλου η πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο της πόλης είναι εύκολη και γρήγορη χάρη στην Αττική Οδό και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος: Το αγαπημένο των τουριστών

Και πώς να μην είναι το αγαπημένο αεροδρόμιο των τουριστών όταν φτάνοντας σε αυτό μπορούν σε μισή ώρα να είναι στη θάλασσα ή στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το σημείο που επιλέχθηκε ήταν το κατάλληλο για να μπορέσει το αεροδρόμιο να μην είναι απλώς η πύλη εισόδου στη χώρα. Είναι ένα κομβικό σημείο που προσφέρει στον ξένο επισκέπτη εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε πολλά σημεία της Αττικής. Παίρνοντας κανείς το μετρό ή τον προαστιακό μπορεί σε λιγότερο από μία ώρα να πίνει καφέ με θέα την Ακρόπολη, ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα παγκοσμίως. Από την άλλη αν προτιμάει θάλασσα, σε μισή ώρα μπορεί να απολαύσει τη βόλτα του στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και να δει από κοντά το φημισμένο Σούνιο.

Η μεταφορά του Αεροδρομίου από το Ελληνικό στα Σπάτα, αναβάθμισε επίσης και περιοχές όπως η περιοχή του Βραυρώνα σε ένα διαφορετικό είδος τουρισμού, όπως είναι ο συνεδριακός. Διάφορα ευρωπαϊκά ή παγκόσμια συνέδρια διοργανώνονται πλέον σε ξενοδοχεία της περιοχής λόγω της εγγύτητάς τους στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και της εύκολης πρόσβασης σε αυτό. Οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν απλώς με μια χειραποσκευή, να συμμετέχουν στο Συνέδριο που διοργανώνεται μια ανάσα από το αεροδρόμιο και να γνωρίσουν με άνεση χρόνου και την περιοχή.

Τα επόμενα βήματα

Όλα δείχνουν πως αυτή η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με τους ίδιους αλλά και καλύτερους ακόμη ρυθμούς. Και φέτος το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έσπασε ακόμη ένα ρεκόρ επισκεπτών ενισχύοντας με τον δικό του τρόπο την ελληνική οικονομία.

To Διεθνές Αεροδρόμιο έχει πολλούς λόγους να υπερηφανεύεται για την πορεία του αλλά και όσα πετυχαίνει με την παρουσία και την άψογη λειτουργία του!

Πηγή φωτογραφιών: Athens International Airport «Eleftherios Venizelos»

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες αεροπορικές εταιρείες για το 2020