Γνωρίστε την εναλλακτική και ατμοσφαιρική Αστυπάλαια

Το νησί-πεταλούδα των Δωδεκανήσων

Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά. Όπως κι αν την πεις το σίγουρο είναι πως εννοείς το νησί αυτό των Δωδεκανήσων που δε μοιάζει με τα άλλα. Δε θα το δεις να φιγουράρει στα πρωτοσελίδα αλλά αν το επισκεφτείς θα πάρει από τις πρώτες θέσεις στην καρδιά σου. Είναι από αυτά τα νησιά που ο καθένας που έχει πάει έχει πάντα να θυμηθεί μια τρυφερή ή συναρπαστική ιστορία.

Και μάλλον μία είναι η λέξη που μπορεί απόλυτα να ταιριάξει σε αυτό το νησί. Ατμόσφαιρα. Να γιατί οι Ελληνες ταξιδιώτες αγαπούν το δυτικότερο από τα Δωδεκάνησα, το νησί-πεταλούδα όπως αποκαλείται λόγω του σχήματός της. Είναι το νησί της άγριας νιότης που θα σε γοητεύει όμως ακόμη κι αν περάσουν τα χρόνια και δεν ανήκεις πια στην εφηβεία. Θα βρεις ένα κατάλυμα με τις ανέσεις που θες και θα νομίζεις για λίγες μέρες ότι είσαι μόνιμος κάτοικος του νησιού.

Expand player

Αστυπάλαια, το νησί των εμπειριών

Για την «αύρα» και την «ενέργειά» της, λοιπόν, επιλέγουν όλοι την Αστυπάλαια. Και ποιος δεν έχει νιώσει δέος μπροστά στο φεγγάρι που σηκώνεται κατακίτρινο πάνω από το Κάστρο της Χώρας: Και ποιος δεν έχει μείνει ως το πρωί στα μαγαζιά γύρω από τους ανεμόμυλους; Και ποιος δεν έχει απολαύσει με τις ώρες τα καταγάλανα νερά;

Σε αυτό το φανατικό κοινό επισκεπτών που έχει η Αστυπάλαια βοήθησαν με σιγουριά και οι ντόπιοι, οι οποίοι δεν είναι πολλοί αλλά ξέρουν καλύτερα από τον καθέα τι πάει να πει φιλοξενία. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αστυπάλαιας εξάλλου δεν είδαν τον τουρισμό ως ευκαιρία για χρήμα, αλλά πιο πολύ ως ευλογία και ως ευκαιρία να ανοίξουν τις γειτονιές και τα σπίτια τους. Και αυτή η ευλογία τούς γύρισε πίσω και με το παραπάνω. Μέσω της αγάπης των επισκεπτών. 

Αν βρεθείς το καλοκαίρι στην Αστυπάλαια θα ξεκινήσεις την περιήγησή σου από τη Χώρα. Είναι εξάλλου η πρωτεύουσα και λιμάνι. Χτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους. Στη μία πλευρά βρίσκεται το λιμάνι και στην άλλη ο όρμος Λιβάδι. Ενωμένη σχεδόν με το λιμάνι, τον Πλατύ Γιαλό, αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη πρωτεύουσα νησιού στο Αιγαίο. Στην κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο Γκουερίνι, κτισμένο με την παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα, περιστοιχισμένο από άσπρα σπιτάκια. Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών δημιουργούν ένα τείχος με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Σίγουρα έχεις δει αυτή την εικόνα σε φωτογραφίες που διαφημίζουν την Ελλάδα και τις ομορφιές της.

Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δυο κατάλευκες εκκλησίες με πέτρινα περίτεχνα καμπαναριά, της Παναγιάς Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Απέναντι, δεσπόζει το κάστρο του Αϊ-Γιάννη, που η παράδοση το θέλει απόρθητο, καταφύγιο των κατοίκων στις επιδρομές των πειρατών. Οι εκπληκτικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο διάσελο πάνω από τη Σκάλα στη Χώρα, έχουν σχήμα κυλίνδρου και ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχάρη μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Οι δαντελωτές παραλίες του νησιού

Από ένα νησί σαν την Αστυπάλαια δεν λείπουν οι μαγευτικές παραλίες. Πολλές είναι από τις παραλίες που σχηματίζουν οι δαντελωτοί όρμοι γύρω από το νησί. Ο Αγιος Κωνσταντίνος, οι Βάτσες, τα Καμινάκια, ο Αγιος Γιάννης, ο Πάνορμος, η Παχιά Αμμος είναι μερικές από αυτές. Αν πάλι ανήκεις στην κατηγορία αυτών που αγαπούν περισσότερο την απομόνωση και την ηρεμία, υπάρχουν και γι’ αυτό επιλογές. Καΐκια μεταφέρουν τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν ερημικές παραλίες στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτη και Σύρνα.

Η εναλλακτική των Δωδεκανήσων σε περιμένει πάντα να την εξερευνήσεις. Ξέρει εξάλλου ότι δε θα αρκεστείς στο να την επισκεφτείς μόνο μια φορά. Είναι από τα μέρη που πάντα επιστρέφεις για να συνεχίσεις μια όμορφη ιστορία που άφησες στη μέση. Ή για να ξαναζήσεις έντονες συγκινήσεις…

Πηγή φωτογραφιών: astypalaia-island.gr

Οινούσσες: Το ανεξερεύνητο σύμπλεγμα του Αιγαίου