Οικισμός του Απόλλωνα: Το ήσυχο, μικρό χωριό στον Βορρά της Νάξου

Η ήρεμη και γαλήνια πλευρά του νησιού

Η Νάξος είναι το νησί των Κυκλάδων που ξέρεις ότι μπορείς να συνδυάσεις διακοπές δύο ειδών, βουνού και θάλασσας. Και θα περάσεις εξίσου καλά και στα δύο. Θα βρεις χωριά δίπλα στη θάλασσα με απλωμένες αμμουδιές που έχουν ρηχά νερά και αφράτη άμμο όπως είναι ο οικισμός του Απόλλωνα. Πρόκειται για ένα ήσυχο, μικρό χωριό στον Βορρά του νησιού. . Από την άλλη πλευρά θα απολαύσεις ήρεμες στιγμές στους ορεινούς οικισμούς της Νάξου. 

Ο Οικισμός του Απόλλωνα

Ο οικισμός του Απόλλωνα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με υπέροχη θέα προς το Ικάριο Πέλαγος. Επισκεπτόμενοι τον Απόλλωνα θα δείτε τη γραφική προβλήτα του με τα τοπικά αλιευτικά σκάφη καθώς και τα καφέ και τα εστιατόρια που λειτουργούν το καλοκαίρι.

Expand player

Επίσης θα παρατηρήσεις το επιβλητικό βουνό “Καλόγερος” το οποίο καταλήγει στο βάθος της θάλασσας και διαμορφώνει ένα μοναδικό τοπίο. Η παραλία του Απόλλωνα είναι γραφική με το κυρίως της τμήμα να αποτελείται από παχιά άμμο και να ενδείκνυται για…αθλητικές δραστηριότητες παραλίας όπως οι ρακέτες. Το υπόλοιπο τμήμα της έχει όμορφα ποικίλης μορφής βότσαλα και ονομάζεται “ασμυρόλιμνος”. Η θάλασσα που βρέχει την παραλία έχει καθαρά νερά και είναι κατάλληλη για water sports όπως kanoe-kayak για τις περισσότερες μέρες που έχει δυνατό αέρα.

Το χαρακτηριστικό αξιοθέατο του Απόλλωνα είναι το αρχαιολογικό μνημείο του αγάλματος “Κούρος” το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του χωριού. Το άγαλμα ύψους 11 μέτρων που απεικονίζεται, κατά τον μύθο, είναι ο θεός Απόλλωνας ή ο θεός Διόνυσος. Το σημείο αυτό υπήρξε κατά την αρχαιότητα ένα από τα λατομεία της Νάξου στα οποία ξεκίνησε η μαρμαρογλυπτική, με τα περισσότερα αγάλματα να μεταφέρονται στο νησί της Δήλου.

Πηγή φωτογραφίας: Tango7174

Όσα θες να ξέρεις για το παραθαλάσσιο χωριό

Το παραθαλάσσιο χωριό του Απόλλωνα απέχει 37 χιλιόμετρα από την πόλη (Χώρα) της Νάξου, πηγαίνοντας από τον περιφερειακό δρόμο. Αν θέλετε να μετακινηθείτε με τα τοπικά μέσα μεταφοράς θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο καθώς δεν υπάρχουν τακτικά δρομολόγια όλη την ημέρα.

Αν σας αρέσει η γαλήνη και η ησυχία μπορείτε να μείνετε στον Απόλλωνα. Ο οικισμός διαθέτει ξενοδοχειακά καταλύματα και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Αν όμως θελήσετε να κάνετε μια μικρή εξόρμηση για κολύμπι μπορείτε να επιλέξετε την παραλία του Αγίου Φυκά η οποία είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό του Απόλλωνα.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Olaf Tausch