Αυτό είναι το δυτικότερο Χωριό της Ελλάδας… όνομα και πράγμα

χωριό Ελλάδας Οθωνοί

Πιθανόν να έχεις ακούσει ποιο είναι το δυτικότερο νησί της Ελλάδας το οποίο βρίσκεται στο Ιόνιο. Ο λόγος για τους όμορφους και εξωτικούς Οθωνούς. Ξέρεις όμως ποιο είναι το πιο δυτικό χωριό χωριό της Ελλάδας το οποίο βρίσκεται στους Οθωνούς; Είναι ένα χωριό της Ελλάδας όνομα και πράγμα καθώς ονομάζεται… Χωριό! Παράξενη σύμπτωση, έτσι δεν είναι; Κι όμως αν τύχει και γνωρίσεις αυτό το μέρος από κοντά θα ενθουσιαστείς και θα δώσεις υπόσχεση να επιστρέψεις ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το εντυπωσιακό και ιστορικό στρογγυλό κάστρο της Σπιναλόγκα

Αυτό είναι το δυτικότερο Χωριό της Ελλάδας… όνομα και πράγμα

Το Χωριό μαζί με το λιμάνι Άμμος αποτελούν τους δύο σημαντικότερους οικισμούς του νησιού και τους δυτικότερους της Ελλάδας. Και είναι δύο οικισμοί με μεγάλη και ιδιαίτερη ιστορία. Αρκεί να σκεφτείς κανείς ότι πριν από πολλά χρόνια, οι πειρατές όργωναν τα πελάγη, οι πρώτοι άποικοι των Οθωνών, οι οποίοι μάλιστα κατάγονταν από την Ήπειρο, αποφάσισαν να χτίσουν τα σπίτια τους στο συγκεκριμένο σημείο του νησιού.

Expand player

Και είχαν λόγο που το έκαναν αυτό. Σκοπός τους ήταν να μπορούν να έχουν οι ίδιοι την οπτική επαφή που τους προσέφερε ο λόφος με τη θάλασσα, αλλά να μην μπορούν να γίνουν θεατοί σε αυτήν. Σε βάθος χρόνων, επεκτάθηκαν και σε άλλα μέρη του νησιού, δημιουργώντας νέους οικισμούς, όπως η Δάφνη. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού έχουν το ίδιο επώνυμο, δηλαδή το επώνυμο Κατέχης, το οποίο πηγάζει από τη λέξη κατοχή, μιας και ήταν οι πρώτοι που… κατείχαν τον συγκεκριμένο χώρο, ενώ το επώνυμο τους ακολουθείται πάντα από ένα τοπικό προσωνύμιο ώστε να ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

Ένας οικισμός… ζωγραφιά

Το δυτικότερο χωριό της Ελλάδας είναι πράγματι πανέμορφο. Αυτό που θα ξεχωρίσεις είναι τα παραδοσιακά πανέμορφα μικρά σπίτια του τα οποία βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και είναι χτισμένα κυρίως από πέτρα και κεραμίδια, ακολουθώντας την Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Σε ορισμένα μάλιστα διακρίνει κανείς στον περίβολό τους τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία των οικογενειών, μιας και η κύρια ασχολία των ντόπιων ήταν η ελιά και το λάδι. Όσο για τα στενά καλντερίμια του χωριού, μια βόλτα ανάμεσα τους μπορεί να σε φέρει αρκετά χρόνια πίσω.

Στο ψηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται χτισμένη από το 1864 η εκκλησία του Αϊ Γιώργη, ενώ λίγα χιλιόμετρα έξω, συναντά κανείς έναν πέτρινο σταυρό χρονολογημένο από το 1833, όπου όπως υποστηρίζουν οι ντόπιοι, στήθηκε για να θυμίζει τη σφαγή των κατοίκων από τον περιβόητο πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το έτος 1537.

Δείτε τις εικόνες από ψηλά από το βίντεο του καναλιού Travel Inspiration στο Youtube…

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα ξύλινα γεφυράκια στην Ελλάδα που αξίζει να περπατήσεις έστω μια φορά

Πέντε παγκάκια που σου φέρνουν την ομορφιά της Ελλάδας στα πόδια σου

Πώς θα έβλεπες τέσσερα διάσημα αξιοθέατα της Ελλάδας… αν είχες φτερά