Σπάρτη: Το άγνωστο νησί της Ελλάδας και η σχέση του με τον Ωνάση

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά

Η Ελλάδα έχει δεκάδες νησιά που παραμένουν ανεξερεύνητα και κάποια που δεν ξέρουμε καν το όνομά τους. Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι υπάρχει ελληνικό νησί το οποίο ονομάζεται Σπάρτη και έχει και μια ιδιαίτερη ιστορία να διηγηθεί; Πρόκειται για ένα νησί το οποίο ανήκει στο μεγάλο σύμπλεγμα των Τηλεβοίδων και βρίσκεται ανάμεσα στην Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία. Τι σχέση έχει, όμως, αυτό το άγνωστο ελληνικό νησί, η Σπάρτη με τον Ωνάση;

Σπάρτη: Το άγνωστο νησί της Ελλάδας και η σχέση του με τον Ωνάση

Η Σπάρτη είναι ένα καταπράσινο ακατοίκητο νησί το οποίο μαζί με τα υπόλοιπα είκοσι τρία νησιά γύρω από τη Λευκάδα απαρτίζουν τα λεγόμενα Πριγκιποννήσια της Ελλάδας. Θα το συναντήσεις απέναντι από το Περιγιάλι της Λευκάδας και το υψόμετρό του φτάνει μόλις τα 7 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Expand player

Και ενώ κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ανήκε σε γαλλική οικογένεια, το 1963 αγοράστηκε μαζί με τον Σκορπιό από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Και αυτή είναι μια πληροφορία που πολλοί δεν γνωρίζουν. Γιατί οι περισσότεροι ξέρουν και έχουν επισκεφθεί την παραλία του Σκορπιού για μπάνιο αλλά αγνοούν τη Σπάρτη, το μικρό αυτό νησί. Ο Ωνάσης, αφού είχε ολοκληρώσει τις εργασίες και το σπίτι στον Σκορπιό, ξεκίνησε τις εργασίες στη Σπάρτη.

Στην πραγματικότητα ήθελε να φτιάξει κάτι όμοιο για τον γιο του Αλέξανδρο. Η ζωή όμως δεν τα έφερε στον Ωνάση όπως τα υπολόγιζε. Κι αυτό γιατί τον Ιανουάριο του 1973, το μικρό αμφίβιο αεροσκάφος Piaggio 136 με χειριστή τον 25χρονο Αλέξανδρο, συντρίβεται, αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τότε ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση βρίσκει τραγικό θάνατο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ, εξαιτίας της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που υπέστη.

Τότε φυσικά σταμάτησαν οι όποιες εργασίες στο νησί Σπάρτη και δεν θα ξανάρχιζαν ποτέ από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο ίδιος είχε δηλώσει τότε ότι η ζωή του δεν είχε κανένα νόημα.

Όσον αφορά τώρα το νησί, αυτό αρκετά χρόνια αργότερα, περνάει στην ιδιοκτησία του Ρώσου μεγιστάνα «βασιλιά της ποτάσας» Ντιμίτρι Ριμπολόβλε. Ο ίδιος ήθελε να το προσφέροντας να το προσφέρει ως δωρεά στην 24χρονη κόρη του Εκατερίνα και την 12χρονη Άννα.

Σήμερα, μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου στα ανοιχτά νερά του νησιού προσεγγίζοντάς το με σκάφος. Η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη. Η απόδειξη ότι τα άγνωστα ελληνικά νησιά είναι συνήθως κρυμμένοι παράδεισοι…

Για να πάρεις μια γεύση, μπορείς να δεις το βίντεο που δημοσίευσε στο Youtube το κανάλι Travel Inspiration…

Διαβάστε επίσης:

Χώρα Αμοργού: Ταξίδι στο απέραντο γαλάζιο

Διακόφτι: Το ονειρικό λιμάνι των Κυθήρων

Μονή: Το ονειρεμένο νησί της Αττικής