Το χωριό που το λένε Αγάπη και μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής

Ένας κατάλευκος οικισμός στην καρδιά των Κυκλάδων

Είναι ντυμένο στα λευκά και αποπνέει μια καθαρότητα και μια γαλήνη. Ένα χωριό από τα πιο όμορφα και γραφικά στην Ελλάδα. Το λένε Αγάπη και βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων. Αποτελεί μάλιστα ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού στο οποίο βρίσκεται. Και αυτό δεν είναι άλλο από την Τήνο.

Ένα χωριό όλο… Αγάπη

Η Αγάπη είναι χτισμένη σε μια κατάφυτη περιοχή σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Τήνου. Αυτό που θα ξεχωρίσεις από την αρχή αν βρεθείς εκεί είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα σοκάκια και η παραδοσιακή αύρα της. Και όλα αυτά σε ένα από τα πιο όμορφα κυκλαδονήσια.

Expand player

Το συγκεκριμένο χωριό δε λεγόταν, βέβαια, πάντα έτσι. Κατά τον Μεσαίωνα, ονομαζόταν Πέρασμα, καθώς την εποχή εκείνη οδηγούσε στην τότε πρωτεύουσα του νησιού. Χτισμένο με τη χαρακτηριστική κατάλευκη αρχιτεκτονική στις πλαγιές του βουνού, αγναντεύει καταπράσινες ρεματιές, γραφικά γεφύρια και περιστεριώνες.

Σήμερα εντυπωσιάζει όποιον βρεθεί εκεί  όχι μόνο με το όνομά του, αλλά και με τις γραφικές του καμάρες, τα δαιδαλώδη κυκλαδίτικα στενάκια, τα εντυπωσιακά υπέρθυρα και τις φυσικές του πηγές. Αν βρεθείς για καλοκαιρινές διακοπές στην Τήνο που ούτως ή άλλως είναι ένα νησί που μπορεί να σου προσφέρει μαγικές στιγμές, πρέπει σίγουρα να γνωρίσεις την Αγάπη. Θα περπατήσεις στα λιθόστρωτα δρομάκια, κάτω από τις εντυπωσιακές καμάρες και θα δεις φρεσκοασβεστωμένα παραδοσιακά σπίτια, παλιά πλυσταριά και κρήνες από τις οποίες τρέχει το νερό των πηγών του χωριού.

Αλλά και λίγο έξω από το χωριό οι εικόνες είναι μαγικές. Όπως αρμόζει σε ένα μέρος που η λέξη Αγάπη περισσεύει. Τα γεφύρια είναι το πρώτο που θα σου τραβήξει την προσοχή αλλά και οι πολλοί περιστεριώνες. Όλα κυλούν πιο ήρεμα σε αυτό το χωριό. Οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και η διασκέδαση συνοψίζεται σε αληθινές συζητήσεις και ειλικρινή χαμόγελα στο παραδοσιακό ταβερνάκι του χωριού. Γι’ αυτό και αποτελεί το ιδανικό μέρος στην Τήνο για να το έχεις σαν ορμητήριο. Να βρεις ένα κατάλυμα που να σου προσφέρει όλα όσα θες και να περάσεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές εντελώς διαφορετικά.

Τι δεν πρέπει να χάσεις – Τι πρέπει να δοκιμάσεις

Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το Λαογραφικό Μουσείο με τα πολύ ενδιαφέροντα αλλά και τον πολύ γνωστό ναό του Αγίου Αγαπητού. Και φυσικά Τήνος χωρίς καλό φαγητό δε γίνεται. Και κυρίως γλυκό… Φεύγοντας από το νησί μην ξεχάσεις να αγοράσεις παραδοσιακά γλυκά και μαρμελάδες από φρέσκα φρούτα, αμυγδαλωτά, ξεροτήγανα, παξιμάδια, λούζα και λουκάνικα αλλά και να δοκιμάσεις όσο θα είσαι εκεί την ντόπια μπύρα και τα κρασιά από τους αμπελώνες του νησιού.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: ΑΓΑΠΗ – ΤΗΝΟΣ

Το ελληνικό χωριό που μοιάζει με λαβύρινθο και δεν έχει πλατεία