Ανταρτικό: Το ελληνικό χωριό που δεν έχει καθόλου τυχαίο όνομα

Ένα παραδοσιακό και ιστορικό χωριό

Ακούγοντας το όνομα ενός ελληνικού χωριού, σίγουρα μπορείς να αρχίσεις να φαντάζεσαι πώς αυτό προέκυψε και ίσως σε παραπέμπει κάπου. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με ένα ελληνικό χωριό στη Φλώρινα. Ο λόγος για το Ανταρτικό ή Αντάρτικο όπως το αποκαλούν. Ένα μικρό χωριό στην Δυτική Μακεδονία με πολύ σημαντική ιστορία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην ονομασία του. Μια γωνιά της Ελλάδας γεμάτη ιστορία που αξίζει να γνωρίσεις και μέσω ενός ψηφιακού ταξιδιού αλλά και μέσω ενός κανονικού με την πρώτη ευκαιρία που θα σου δοθεί!

Ποιος είναι ο Καναδάς της Ελλάδας και η ιστορία του

Ανταρτικό: Το ελληνικό χωριό που δεν έχει καθόλου τυχαίο όνομα

Το Ανταρτικό, λοιπόν, στη Φλώρινα πήρε το όνομά του το προς τιμήν των πολυάριθμων κατοίκων του χωριού οι οποίοι συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα. Αρχικά ο συγκεκριμένος οικισμός ονομαζόταν Ζέλοβο. Το νέο του όνομα το πήρε σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα μετονομάστηκε σε Ανταρτικό το 1927. Χτισμένος σχεδόν στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, αυτός ο οικισμός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο ορεινούς του νομού και όχι άδικα. Απλώνει την ομορφιά και την ιστορία του στις πλαγιές του βουνού Βαρνούντα.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά για τον οικισμό αυτό της Φλώρινας ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε Φλώρινα και Κρυσταλλοπηγή, το Ανταρτικό ή πάλαι ποτέ Ζέλοβο ιδρύθηκε γύρω στα 1800. Σήμερα υπάγεται πλέον στον δήμο Πρεσπών. Βρίσκεται στον οδικό άξονα Φλώρινας-Κρυσταλλοπηγής.

Αυτό που ξεχωρίζει στο χωριό και μαρτυρά και την ιστορία του είναι και η μακεδονική αρχιτεκτονική του. Χαρακτηριστικό είναι ότι προπολεμικά το Ανταρτικό ήταν κεφαλοχώρι της περιοχής ενώ αποτελούσε και σταθμό των εμπόρων και των πραματευτάδων της εποχής. Τα πλινθόκτιστα σπίτια του διατηρούν το ενδιαφέρον τους και ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός.

Πρέσπες, απόδραση στο όνειρο

Κοντά στο Ανταρτικό ένα από τα φυσικά αξιοθέατα που πρέπει να δεις έστω μια φορά στη ζωή σου είναι οι Πρέσπες. Είναι το μέρος της Ελλάδας που θα σταματήσεις και θα ακούς μόνο το κελάδησμα από τους ήχους των εκατοντάδων πουλιών. Μια εμπειρία που σου μένει αξέχαστη. Αν βρεθείς εκεί μην ξεχάσεις να επισκεφθείς και τους Ψαράδες, ένα πανέμορφο χωριό της περιοχής. Ομίχλη, ησυχία και ο ήχος από δεκάδες πουλιά να σου θυμίζουν την ομορφιά και την ηρεμία που σου προσφέρει η φύση. Αυτή θα είναι η πρώτη και βασική εικόνα που θα αντικρίσεις όταν θα βρεθείς στους Ψαράδες, στο γαλήνιο αυτό χωριό της λίμνης των Πρεσπών. Και σίγουρα δε θα βρεθείς εκεί μόνο μια φορά!

Διαβάστε επίσης:

Πάχαινα: Ο ελληνικός οικισμός που μοιάζει χτισμένος μέσα στα βράχια

Η Πηγή της Κυράς και ο θρύλος του κοριτσιού στην Αττική

Έτσι είναι σήμερα το σπίτι από την ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό»

Exit mobile version