Ζια: Η άλλη… μικρή Σαντορίνη της Ελλάδας

Ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα...

zia-i-alli-mikri-santorini-tis-elladas(1)

Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο φημίζεται η Σαντορίνη, τότε αυτό είναι το ηλιοβασίλεμά της. Ο ήλιος που παίρνει φορές-φορές ένα πορφυρό χρώμα και βυθίζεται μέσα στο νερό. Η θέα από την Καλντέρα είναι σίγουρα αξέχαστη και φημισμένη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός, όμως, από αυτό το σημείο στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλα χωριά, νησιά ή και πόλεις που φαίνεται πως ξεχωρίζουν για το ηλιοβασίλεμά τους. Όπως για παράδειγμα η… μικρή Σαντορίνη της Ελλάδας ή αλλιώς η Ζια. Ο λόγος για ένα χωριό στο Αιγαίο και συγκεκριμένα την Κω. Πρόκειται για το ψηλότερο χωριό του νησιού το οποίο εκτός από τις άλλες ομορφιές που έχει, φημίζεται και για το ηλιοβασίλεμά της. Είναι ένα από τα μικρά χωριά της Ελλάδας που πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμά σου με την πρώτη (καλοκαιρινή ευκαιρία) που θα σου δοθεί.

Η μεγάλη λεωφόρος της Αθήνας που κάποτε έβλεπες μόνο το τραμ… και κότες

Ζια: Η άλλη… μικρή Σαντορίνη της Ελλάδας

Ο γραφικός και περιποιημένος οικισμός της Ζιας είναι, όπως είπαμε το ψηλότερο κατοικημένο σημείο του νησιού. Θα το συναντήσεις στην πλαγιά του όρους Δίκαιος περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κω. Και από αυτή τη θέση που κατέχει, δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί το αποκαλούν συχνά και μικρή Σαντορίνη της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Κω. Το ηλιοβασίλεμα από εκεί είναι μαγευτικό και η θέα σου κόβει την ανάσα. Μόλις φτάσεις στην κορυφη, θα δεις από κάτω να απλώνεται ολόκληρο το νησί και απέναντι ξεχωρίζουν η Κάλυμνος και οι μικρασιατικές ακτές. Γι’ αυτό το λόγο η Ζια μπορεί να είναι υπερήφανη για το απολαυστικό ηλιοβασίλεμά της που σαγηνεύει τον επισκέπτη μέσα από τις ομορφότερες εικόνες του Αιγαίου.
Εκτός από την ομορφιά του ηλιοβασιλέματος, το χωριουδάκι Ζια είναι περικυκλωμένο από καταπράσινά δάση κυπαρισσιού και πεύκων, ελαιώνες και διάσπαρτες βελανιδιές, αλλά και αρκετές πηγές νερού που αναβλύζουν από το βουνό. Καθώς ο επισκέπτης ακολουθεί τον ανηφορικό δρόμο για τη Ζια, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο.

Εκεί, σε έναν βράχο, μπορείς να δεις και ένα εκκλησάκι που αποπνέει Ελλάδα. Το μπλε και το λευκό σε έναν μοναδικό συνδυασμό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Ολόκληρο το χωριό αποπνέει κάτι παραδοσιακό που το συναντάς στα Δωδεκάνησα με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Είναι τα αρώματα, οι εικόνες και οι φιλόξενοι κάτοικοι που το ενισχύουν.

Διαβάστε επίσης:

Το ελληνικό πανέμορφο γεφύρι και ο μύθος του Κουτσοδαίμονα

Η Πηγή της Κυράς και ο θρύλος του κοριτσιού στην Αττική

Έτσι είναι σήμερα το σπίτι από την ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό»

Expand player
Exit mobile version