Εκθέσεις: «Piece by Piece» στο ΚΠΙΣΝ

Η έκθεση αρχιτεκτονικής  “Piece by Piece” περιλαμβάνει μακέτες αρχιτεκτονικών έργων των τελευταίων 30 ετών από το γραφείο Renzo Piano.

«Είναι σίγουρα δύσκολο να εκθέσεις επιτυχώς την αρχιτεκτονική. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το να βρίσκεσαι στο ίδιο το κτίριο, την αίσθηση της υβριδικής υφής μιας πόλης ή τη συνεχή ροή των φωνών που συνθέτουν τους ήχους της ζωής. Ωστόσο, μια αρχιτεκτονική έκθεση, μπορεί να μεταφέρει με σαφήνεια κάτι από τη συνθετότητα και την κοινή διαδικασία μέσω της οποίας τα κτίρια που σχεδιάζουμε συλλαμβάνονται ως ιδέα, κατασκευάζονται και στη συνέχεια αποκτούν ζωή… Θέλω να σκέφτομαι αυτήν την έκθεση σαν ένα ταξίδι μέσα στον χώρο», λέει ο διακεκριμένος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano στο σημείωμά του για την έκθεση “Piece by Piece”, μέρος της οποίας παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τι θα δούμε

Η έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο “Piece by Piece” -που σημείωσε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως- επέλεξε για το ΚΠΙΣΝ ως τον τελευταίο σταθμό της παγκόσμιας περιοδείας της. Οι επισκέπτες μπορούν να την δουν μέχρι τις 23/7 από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 μετά τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο.

Οι ενότητες του “Piece by Piece” περιλαμβάνουν αναπαραστάσεις αρχιτεκτονικών έργων μέσα από μακέτες. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχει το ίδιο το Κέντρο Πολιτισμού. Το ΚΠΙΣΝ  αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του Renzo Piano Building Workshop. Η κατασκευή του ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2016. Γενικότερα, στην έκθεση εκτίθενται 18 μονογραφίες-εγκαταστάσεις σε τραπέζια, που διηγούνται την ιστορία διαφορετικών projects μέσα από μοντέλα, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο. Δύο από αυτές, είναι αφιερωμένες στο εγχείρημα κατασκευής του ΚΠΙΣΝ.

Την έκθεση έχουν φιλοξενήσει  η Πάντοβα το 2014, στο πλαίσιο της International Biennial Architecture στο Palazzo della Ragione και στο Power Station of Art της Σαγκάης το 2015.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop ιδρύθηκε το 1981. Σήμερα, 130 ειδικοί σε θέματα αρχιτεκτονικής και μηχανολογίας συνεργάζονται με τον Ιταλό αρχιτέκτονα στα γραφεία του στο Παρίσι, στη Γένοβα και στη Νέα Υόρκη. Μαζί τους, ο Renzo Piano έχει αναπτύξει μερικά από τα πλέον αναγνωρίσιμα και σημαντικά έργα του σε όλο τον κόσμο. Ο τερματικός σταθμός του διεθνούς αεροδρομίου Kansai στην Οσάκα, το Μουσείο του Ιδρύματος Beyeler στη Βασιλεία, το Πολιτιστικό Κέντρο Jean-Marie Tjibaou στη Νέα Καληδονία, η αίθουσα συναυλιών Music Park Auditorium στη Ρώμη, η Βιβλιοθήκη και Μουσείο Morgan στη Νέα Υόρκη, η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η σύγχρονη πτέρυγα του Art Institute του Σικάγο, το νέο Whitney Museum στη Νέα Υόρκη αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι όλα δημιουργίες του Ιταλού αρχιτέκτονα.

(Visited 98 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει