Εκθέσεις: Μαρία Κάλλας – Ο μύθος ζει στο Ιδρ. Θεοχαράκη

Το Ιδρυμα Θεοχαράκη παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση για την Μαρία Κάλλας, ως φόρο τιμής στη διασημότερη ελληνίδα της σύγχρονης εποχής.

Με αφορμή την συμπλήρωση σαράντα χρόνων από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, το Ιδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση με περισσότερα από διακόσια προσωπικά αντικείμενα της, δημιουργώντας μια αφήγηση της ιστορίας και της προσφοράς της μεγάλης καλλιτέχνιδας, που υπήρξε ζωντανός μύθος του 20 ου αιώνα.

Τα αντικείμενα που σημάδεψαν την ζωή της

Μια συλλογή που περιλαμβάνει σχετιζόμενα με την τέχνη της αντικείμενα, όπως ποστίς από τα μαλλιά της, το οποίο φόρεσε σε διάφορους ρόλους επί σκηνής, τα γάντια της εμβληματικής Traviata του Βισκόντι, παρτιτούρες, φορέματα από ρεσιτάλ της (μαζί και μέρος της τουαλέτας που φόρεσε στο ρεσιτάλ που έδωσε στο Ηρώδειο, μαζί με την εσάρπα της) και από τα κοσμικά πάρτι των χρόνων του Ωνάση, τσάντες, καπέλα κοσμήματα, πίνακες, έπιπλα κλπ.

Εκτίθενται για πρώτη φορά η ταυτότητά της, το διαβατήριό της, τα μαλλιά της που χάρισε στον αγαπημένο της μπάτλερ, το πιστοποιητικό θανάτου της, το πρώτο της αυτόγραφο που υπέγραψε σε ηλικία 15 ετών μαζί με το τελευταίο της αυτόγραφο που υπέγραψε την παραμονή του θανάτου της.

Ακόμα αρκετά ενθυμήματα της ίδιας της Κάλλας, όπως ένα μαντήλι της μεγάλης σοπράνο του προηγούμενου αιώνα Μαρίας Μαλιμπράν, την οποία θαύμαζε. Ακόμη, το αγαπημένο φλυτζάνι του Αριστοτέλη Ωνάση, αντικείμενα από τη θαλαμηγό του “Χριστίνα”. Την έκθεση συμπληρώνουν η περούκα της Μήδειας, η γούνα της και προσωπικές φωτογραφίες και επιστολές

Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από την εφαρμογή ξενάγησης Clio Muse APP, να περιηγηθούν ψηφιακά στην έκθεση και να γνωρίσουν καλύτερα τη Μαρία Κάλλας μέσα από άγνωστες, στο ευρύ κοινό, ιστορίες για τη ζωή και το έργο της. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν σε Android και iOS συσκευές.

Συντελεστές της έκθεσης

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν κάνει ο Φώτης Παπαθανασίου και ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος. Ο τελευταίος έχει διαθέσει τον μεγαλύτερο αριθμό των αντικειμένων από την συλλογή του.

(Visited 130 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει