Εκθέσεις: “Αρχαϊκά Χρώματα” στο Μουσείο Ακρόπολης

“Αρχαϊκά Χρώματα”, τα ξεκάθαρα χρώματα πάνω στα αγάλματα που δημιουργούσαν μία ιδιαίτερη χαρά στους ανθρώπους της εποχής.

Τα χρώματα για τους αρχαίους Έλληνες κατείχαν σημαντικό ρόλο καθώς αποτελούσαν ένα μέσο χαρακτηρισμού. Οι θεοί είχαν ξανθή κόμη που ακτινοβολούσε τη δύναμή τους. Οι πολεμιστές και αθλητές φαιόχρωμη επιδερμίδα ως ένδειξη αρετής και ανδρείας και οι κόρες λευκό δέρμα που δήλωνε τη χάρη και λάμψη της νεότητας.

Η έκθεση “Αρχαϊκά Χρώματα”

Τιμώντας την εξέχουσα θέση των χρωμάτων στην αρχαία Ελλάδα, το Μουσείο Ακρόπολης συνεχίζει την εκθεσιακή δράση για την μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων του, που σώζουν λίγο πολύ τα χρώματά τους. Η έκθεση έχει σκοπό να ξεκινήσει μία ευρύτερη συζήτηση με κοινό και ειδικούς για θέματα τεχνικής των χρωμάτων, την ανίχνευσή τους με νέες τεχνολογίες, την πειραματική χρήση τους σε μαρμάρινες επιφάνειες, την ψηφιακή αποκατάστασή τους, τη σημασία τους αλλά και την αισθητική αντίληψη που ρπικρατούσε στην αρχαϊκή εποχή για τα χρώματα. Η ως τώρα επιστημονική έρευνα για το χρώμα στα αρχαία γλυπτά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Eχει οδηγήσει σε εκπληκτικά συμπεράσματα που αναίρεσαν σε μεγάλο βαθμό στερεότυπες παραδοχές για την αρχαία γλυπτική. Το χρώμα αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε όχι στοιχείο απλής διακόσμησης αλλά προστιθέμενη αισθητική ποιότητα του γλυπτού.

Η μουσειακή δράση για τα “Αρχαϊκά Χρώματα” βασίζεται σε πολύ προσεκτική παρατήρηση, σε φασματοσκοπικές αναλύσεις, σε ειδική φωτογράφιση, σε προσπάθειες αναπαραγωγής των αρχαίων χρωμάτων και εφαρμογή τους σε μάρμαρο και φυσικά στην αναζήτηση πολύτιμων πληροφοριών από τις γραπτές πηγές για τα χρώματα.

Τα ξεκάθαρα, κορεσμένα χρώματα των αγαλμάτων πάνω στα φωτεινά ενδύματα και τα τρυφερά σώματα, σε συνδυασμό με τα πλούσια μεταλλικά κοσμήματα και τους περίτεχνους βοστρύχους της κόμης δημιουργούσαν μία ιδιαίτερη αισθητική κάνοντας τα αρχαϊκά αγάλματα να είναι για τους ανθρώπους της εποχής «θαύμα ιδέσθαι».

Δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης

Παράλληλα με την έκθεση, το Μουσείο προσφέρει επιπλέον δραστηριότητες για οικογένειες και παιδιά.  φέρνοντας τους επισκέπτες πιο κοντά στο να πειραματιστούν και να εμπειρστούν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα απο παιχνίδια αναζήτησης λεπτομερειών και ζωγραφική. Επίσης, η εμπειρία μπορεί να συνεχιστεί και από το σπίτι με το ψηφιακό παιχνίδι “Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο“. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει πινέλο και χρώματα και να χρωματίσει το άγαλμα της Πεπλοφόρου.

(Visited 242 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει