Εκθέσεις: “Monster” του Γ. Βαρελά στην Στέγη

Η νέα έκθεση του εικαστικού Γιάννη Βαρελά, με τίτλο “Monster” διερευνά την σύνθετη σχέση μεταξύ του εαυτού και της ταυτότητας μέσα στο πλαίσιο κοινωνικών περιορισμών και επιβολών. Φιλοξενείται στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση μέχρι τις 16 Ιουλίου.

 Εντονα χρώματα, σύμβολα, αφηρημένα και ρεαλιστικά στοιχεία, μορφές και πλάσματα συγχωνεύονται και μεγεθύνονται σαν να έχουν φτιαχτεί από ένα γιγάντιο χέρι σε μια σωματική περφόρμανς. Αφηρημένες εικόνες γίνονται στοιχεία μεγάλης κλίμακας και αυτό που μέχρι πρότινος θα μπορούσε να παραβλεφθεί γίνεται τώρα το επίκεντρο της προσοχής.

Το έργο “Monster” του Γιάννη Βαρελά διερευνά τη σύνθετη σχέση μεταξύ του εαυτού και της ταυτότητας μέσα στο πλαίσιο κοινωνικών περιορισμών και επιβολών. Χρησιμοποιεί μια εικονογραφία που παίζει με το ακατέργαστο και το απλοϊκό ως μέσα υπονόμευσης της έννοιας του πώς θα έπρεπε να δείχνει η τέχνη.

Το νέο σώμα δουλειάς του σύγχρονου Έλληνα εικαστικού εξερευνά την έννοια του «εμμονικού αυτοπροσδιορισμού», αλλά και την κουλτούρα της «διόγκωσης της ταυτότητας του ανθρώπου» στα πλαίσια της παραγωγικής διαδικασίας. Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες και αποτελείται από ζωγραφικές εγκαταστάσεις, βίντεο και περφόρμανς.

Όπως σημειώνει και ο  επιμελητής στο Hishhorn Museum της Ουάσιγκτον, Gianni Jetzer: «Τα έργα του Γιάννη Βαρελά μοιράζονται μια ηλεκτριστική ενέργεια. Αποποιούνται οποιαδήποτε επιμέρους προοπτική προκειμένου να παραγάγουν μια αμβλεία όραση της πολλαπλότητας αντί της συγκέντρωσης, τονίζοντας την ποικιλομορφία έναντι της ιδιαιτερότητας, την ισότητα έναντι του προνομίου. Οι πίνακές του λειτουργούν ως κοινή διάλεκτος μεταξύ των γενεών. Υπερβαίνουν ζητήματα προέλευσης, ισχύος ή κοινωνικής θέσης προκειμένου να δημιουργήσουν κοινά πρότυπα ταύτισης. Εξαιρετικά ανοιχτά από τη φύση τους, υποδεικνύουν έναν τρόπο στις επερχόμενες κοινωνίες να αναγνωρίσουν όσους είναι «εκτός των τειχών» ως πολύτιμα μέλη της κοινωνίας…»

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Γιάννης Βαρελάς (γενν. 1977) ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Λος Άντζελες. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Royal College of Art του Λονδίνου.

Ανάμεσα στις ομαδικές εκθέσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει περιλαμβάνονται οι: Fireflies in theNight Take Wing, σε επιμέλεια του Robert Storr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (2016). Αμετρία, στο Μουσείο Μπενάκη, βασισμένη σε μια ιδέα του Roberto Cuoghi και με συνδιοργανωτές το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και το Μουσείο Μπενάκη (2015).

Paperworks from the SaatchiCollection, στη Saatchi Gallery του Λονδίνου (2013), Hell As Pavilion, στο Palais de Tokyo του Παρισιού, σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου (2013), Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (2011), Skin Fruit: Επιλογές από τη συλλογή του Δάκη Ιωάννου, σε επιμέλεια του Jeff Koons, στο New Museum της Νέας Υόρκης (2010). Lebt und arbeitet in Wien III: Stars in a Plastic Bag, στην Kunsthalle της Βιέννης, σε επιμέλεια των Ξένιας Καλπακτσόγλου, Raphaela Platow, Olga Sviblova και Angela Stief (2010), Μπιενάλε του Καΐρου, σε επιμέλεια του Ehab Ellaban (2010), Μπιενάλε της Νέας Ορλεάνης, Prospect 1, σε επιμέλεια του Dan Cameron (2008).

Έργα του Γιάννη Βαρελά βρίσκονται σε κορυφαίες ιδιωτικές και θεσμικές συλλογές: στη Saatchi Collection του Λονδίνου, στη Συλλογή του Δάκη Ιωάννου στην Αθήνα, στη Zabludowicz Collection του Λονδίνου, στη Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη και στη The Hort Family Collection στη Νέα Υόρκη.

Ο Γιάννης Βαρελάς εκπροσωπείται από την γκαλερί The Breeder, www.thebreedersystem.com.

(Visited 107 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει