Φάροι της Ελλάδας

Η Ελλάδα λόγω της αυξημένης ναυτιλίας που την διακατέχει αποτελούσε κομβικό πέρασμα όχι μόνο για τα ελληνικά καράβια αλλά και για τα διεθνή . Για αυτό τον λόγο υπάρχουν πολλοί φάροι σε σημαντικά σημεία ανα την χώρα.

Οι Φάροι της Ελλάδας έχουν την δική τους ιστορία. Πολλοί από αυτούς είναι εύκολο να τους επισκεφθείς αν κάνεις κάποια εξόρμηση εκτός Αθηνών. Άλλοι όμως δεν είναι προσβάσιμοι λόγω του σημείου της τοποθεσίας τους, όμως μπορείς να τους θαυμάσεις από πιο μακριά.

Δεν είναι όμως μόνο οι συγκεκριμένοι φάροι ιδιαίτεροι για τη ναυσιπλοϊα της Ελλάδας. Αυτοί που καταγράφικαν έχουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία όπως τοποθεσία, χρονολογία, και τεχνικά χαρακτηριστικά.

Φάρος Τουρλίτης (Άνδρος)

Ο φάρος Τουρλίτης βρίσκεται απέναντι από το ενετικό κάστρο στην Χώρα της Άνδρου. Η τοποθεσία του είναι ιδιαίτερη καθώς είναι ο μοναδικός φάρος ο οποίος κτίστηκε πάνω σε έναν μικρό βράχο μέσα στην θάλασσα.

Κατασκευάστηκε το 1887.  Το ύψος του είναι 7 μέτρα και το εστιακό ύψος αγγίζει τα 36 μέτρα. Λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 1897. Το 1943 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και το 1950 στα πλαίσια ανασυγκρότησης του δικτύου λειτούργησε ως αυτόματος ασετιλίνης επάνω στα ερείπια του παλιού.

Η τελευταία του ανακαίνηση έγινε το 1994 με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή προς την μνήμη της κόρης τους Βιολάντα. Έτσι ο πύργος ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή και άρχισε πάλι να λειτουργεί ως αυτόματος ασετιλίνης.

Ακρωτήριο Ταίναρο (Μάνη)

Ο φάρος ξεχωρίζει στην θέση Κάβο Ματαπά όπως ονομάζεται από τους ναυτικούς. Το Ακρωτήριο Ταίναρο έχει μεγάλη σημασία στην Μεσόγειο. Είναι ο νεότερος φάρος της Ανατολικής Ηπειρωτικής Ευρώπης. Κατασκευάστηκε το 1882 από τους Γάλλους και λειτούργησε πρώτη φορά το 1887. Είναι ένας τετράγωνος πύργος ο οποίος έχει ύψος 16 μέτρα, εστιακό ύψος 41 μέτρα και φωτοβολία 19 ναυτικά μίλια.

Στρέφεται ακόμα από διώροφο μεταλλικό κλωβό με φωτιστικό μηχανισμο και περιστροφικό διοπτρικό. Είναι προστατευμένος από τους βόρειους ανέμους και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η πρώτη ανακαίνιση του φάρου έγινε το 1930. Στα χρόνια της κατοχής τον β’ παγκόσμιο πόλεμο έπαψε να λειτουργεί.

Λειτούργησε ξανά το 1947 στα πλαίσια ανασυγκρότησης του δικτύου. Το 1950 μετά την δεύτερη ανακαίνησή του τοποθετήθηκαν νέα μηχανήματα πετρελαίου και φυλοξένησε 3 φαροφύλακες. Τέλος το 1982 έγινε αυτοματοποίηση και μετατροπή σε ηλιακό.

Ακρωτήριο Μαλέας (Καβομαλιάς)

Ο Καβομαλιάς είναι το σημαντικότερο θαλάσσιο πέρασμα στην Ελλάδα. Ονομάζεται και ως Μικρό Άγιο Όρος λόγω των πολλών των εκκλησιών που είχε στα χρόνια της πειρατίας. Είναι διάσημο λόγω των σκληρών βόρειων ανέμων που πλέουν στην περιοχή. Κατασκευάστηκε το 1883 έχει ύψος 15 μέτρα και εστιακό ύψος 40 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το 2010 το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη επισκεύασε και αναπαλαίωσε τον πετρόκτιστο φάρο του Μαλέα.

Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Μονεμβασιάς στη Λακωνία, στο τέλος του όρους Πάρνωνα και πάνω από τα βαθιά νερά του Μυρτώου Πελάγους. Απέναντι βλέπει τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο. Από τη νότια πλευρά εκτείθεται στα τεράστια κύματα και στην γύρω περιοχή βρίσκονται πολλές μικρές εκκλησίες όπως η Αγία Ειρήνη, ο Αη Γιώργης και άλλα.

Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται με σκάφος στο μικρό λιμανάκι κάτω από την Αγία Ειρήνη ή με μονοπάτι μέσα από το απολιθωμένο δάσος με τα τυρκουάζ νερά.

Φάρος Κρανάη (Γύθειο)

Το νησάκι Κρανάη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά από το λιμάνι του Γυθείου. Η μυθολογία λέει πως υπήρξε ερωτικό καταφύγιο του Πάρη και της Ωραίας Ελένης πριν και και μετά την από την Τροία.

Αν αφήσετε πίσω σας το λιμάνι του Γυθείου και προχωρήσετε προς την νησίδα θα συναντήσετε τον Πύργο Τζαννετάκη στον οποίο στεγάζεται το Μουσείο της Μάνης. Αν όμως αποφασίσετε να διασχίσετε το πευκοδάσος τότε θα προσέξετε στην άλλη πλευρά του νησιού έναν πολύ ψηλό φάρο.

Ο Φάρος Κρανάη είναι από τους πιο παλιούς και πιο καλά διατηρημένους. Κατασκευάστηκε το 1873, έχει ύψος 23 μέτρα και εστιακό ύψος 78 μέτρα. Όταν πρωτολειτούργησε η ακτίνα της δέσμης φωτός ήταν με πετρέλαιο και έφτανε τα 15 ναυτικά μίλια.

Ο Φάρος είναι ψηλός κτισμένος από πέτρα και στον περιβάλλον χώρο του υπάρχουν δέντρα όπως συκιές αλλά και το πέλαγος. Η ιδανική ώρα για να επισκεφθείτε τον φάρο είναι κατά την ανατολή του ηλίου καθώς πολλά όμορφα χρώματα ξεδιπλώνονται στον ουρανό και την θάλασσα.

Φάρος Αλεξανδρούπολης (Έβρος)

Ο φάρος εγκαινιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιουνίου του 1880, τότε λειτουργούσε με ασετιλίνη. Αργότερα λειτούργησε με πετρέλαιο, σύμφωνα με την μέθοδο της πυράκτωσης. Από το 1974 και μετά άρχισε να δουλεύει με ηλεκτρικό ρεύμα αλλά είχε και εφεδρικές φιάλες με ασετιλίνη. Βελτιωτικές επισκευές κατά την πάροδο των χρόνων στον φάρο έγιναν το 1946 και το 1955. Το 2002 το ρεύμα στον φάρο βελτιώθηκε με νέας γενιάς.

Όπως είναι κατασκευασμένος ο φάρος, στην κορυφή του βρίσκεται ο θάλαμος του φανού όπου γύρω του περιστρέφεται ένας κοίλος καθρέφτης και στέλνει φως στα γύρω πρίσματα. Την κίνηση του καθρέπτη πριν τοποθετηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα την φρόντιζε ο φαροφύλακας. Καθώς θα προχωρήσετε προς το εσωτερικό του για να κατευθυνθείτε προς τον θάλαμο του φανού, θα ανεβείτε 98 σκαλοπάτια με 6 μεγάλα πλατύσκαλα.

Το κτήριο έχει ύψος 18 μέτρα από το έδαφος και 27 μέτρα εστιακό ύψος από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Η φωτιστική φωτοβολία του είναι 24 ναυτικά μίλια με ιδανικές καιρικές συνθήκες από απόσταση 24 ναυτικών μιλίων περιίππου 44 χιλιόμετρα. Σήμερα είναι από τους λίγους φάρους ο οποίος επιτυρείται από προσωπικό της υπηεσίας φάρων.

Φάρος Αγίων Θεοδώρων (Κεφαλονιά)

Ο φάρος των Αγίων θεοδώρων κοντά στο Αργοστόλι βρίσκεται στην θέση Λάσση. Κατασκευάστηκε το 1828 από τους Άγγλους, όταν ήταν διοικητής ο Κάρολος Νάπιερ. Το ύψος του φάρου ανέρχεται στα 8 μέτρα, και έχει εστιακό ύψος 11 μέτρα.

Το 1953 καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό που δημιουργήθηκε. Όμως ξαναχτίστηκε σύμφωνα με το πρωτότυπο αρχιτεκτονικό σχέδιο . Εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1863 όταν προσαρτήθηκαν τα επτάννησα με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Φάρος Τάμελος (Κέα)

Ο φάρος Τάμελος στην Κέα κατασκευάστηκε το 1893. Είναι ένας πέτρινος πύργος που το ύψος του είναι 7,5 μέτρα. Το εστιακό του ύψος είναι 67 μέτρα.

Βρίσκεται στο ακρωτήρι Τάμελος το οποίο είναι στο νότιο μέρος του νησιού. Είναι ένας φάρος ορόσημο καθώς βρίσκεται σε ένα από τα σημαντικότερα περάσματα του Αιγαίου και των Κυκλάδων.

Φάρος Γαϊδουρονήσι (Σύρος)

Ο φάρος στο Γαϊδουρονήσι πρωτολειτούργησε το 1834. Κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρία φάρων. Είναι ο παλαιότερος και ο πιο ψηλός φάρος στην Ελλάδα. Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 29 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 68 μέτρα.

Βρίσκεται τοποθετημένος σε ένα νησάκι το Γαϊδουρονήσι, έξω από το λιμάνι της Ερμούπολης της Σύρου. Η θεμελίωσή του έγινε την 25 Ιανουαρίου 1834 κατά το πρώτο έτος της θυτείας του βασιλιά Όθωνα. Το κόστος κατασκευής έγινε με βασιλική δαπάνη.

Εντάχθηκε στο υπόλοιπο ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους βαλκανικούς πολέμους το 1913. Ένα μεγάλο μέρος του φάρου καταστράφηκε κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1948 επισκευάστηκε και από τότε λειτουργεί εκπέμποντας 1 λευκό φωτισμό κάθε 2 λεπτά.

 

 

 

 

 

(Visited 399 times, 2 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει