Κακιά Θάλασσα: Μόνο καλό θα βρεις κοντά της

Οταν ακούς… Κακιά Θάλασσα, μην πηγαίνει αναγκαστικά ο νους σου στο… κακό!

Σε πείσμα όλων εκείνων που για κάποιο λόγο… την αντιπαθούν σφόδρα, “προσωπικές” ή άλλες διαφορές μαζί της, έλκει όσους την λατρεύουν, κάποιοι κοντά της ξεχνούν τα πάντα και άλλοι την έχουν συνδυάσει με ό,τι πιο μαγευτικό, πλανευτικό και συνάμα ανταριασμένο – όταν θυμώσει για τα καλά – στοιχείο δημιούργησε η φύση. Η ξελογιάστρα θάλασσα!

Ελάτε να κατηφορίσουμε, εκεί στο νότιο άκρο της Αττικής, μόλις 40 χιλιόμετρα από το κέντρο, όπου βρίσκεται η Κερατέα. Η πόλη αυτή είναι χτισμένη στους βόρειους πρόποδες του Πάνειου όρους και συνδέεται με την Αθήνα μέσω της λεωφόρου Λαυρίου.

Ο σημερινός οικισμός πήρε το όνομα Κερατέα, πιθανότερα από το φυτό χαρουπιά που λέγεται αλλιώς και κερατέα ή κερατιά και είναι πολύ διαδεδομένο στην περιοχή.

Εδώ, επισκεπτόμαστε μια από τις κοντινότερες παραλίες της περιοχής, που σίγουρα θυμίζει παραλία Πηλίου και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, που αναζητούν μια ανάσα δροσιάς και φυγής από το κλεινόν άστυ, είτε για μία σύντομη απόδραση είτε για πιο συχνή επικοινωνία.

Κακιά Θάλασσα-κερατεα2

Γιατί… Κακιά;

Είναι η Κακιά Θάλασσα (ή Κακή Θάλασσα), που έλκει την ονομασία της από την ελληνική μυθολογία και τη διάθεση του θεού Δία να βοηθήσει τους Ελληνες στον πόλεμο εναντίον των βαρβάρων κατακτητών, που έπαθαν πανωλεθρία από τη…. διαμεσολάβηση του Ποσειδώνα με τα τεράστια κύματα που δημιούργησε και κατάπιαν στην κυριολεξία τον στόλο των εχθρών.

Τι σου κάνει αυτή η μυθολογία; Πόσο συνδέει τον μύθο με την πραγματικότητα;

Γιατί η πραγματικότητα λέει για την πολύ ωραία παραλία της Κακιάς Θάλασσας που πέρα από τη μοναδική φυσική υδάτινη ομορφιά που διαθέτει, προσφέρει στους επισκέπτες της και μία εναλλακτική καλοκαιρινή απόλαυση, που δεν είναι άλλη από την… αναρρίχηση, σε ένα  ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία που συναντά κάποιος κοντά στην Αθήνα.

Τι μπορείς να κάνεις

Το πεδίο είναι κατάλληλο για σκαρφάλωμα και βρίσκεται στη σκιά από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, τότε που όποιος επιθυμεί να επιχειρήσει αναρρίχηση πρέπει να το κάνει πριν ο ήλιος χτυπήσει “κόκκινο” και μετατρέψει την προσπάθεια…. μαραθώνιο ανόδου σε υψικάμινο!

Αν είστε αποφασισμένοι, τολμήστε το και απολαύστε το, αλλά έχετε στην άκρη του μυαλού την κατάβαση στη ζεστή παραλία και μια βουτιά στη μοναδική θάλασσα που απλώνεται νωχελικά στα πόδια σας και αναμένει εκεί, σιωπηλή, να σας “αγκαλιάσει” με την δροσερή της αύρα.    

Κακιά Θάλασσα-κερατεα5

Αν και η παραλία δέχεται πολύ κόσμο εξαιτίας της καθαριότητάς της, η θάλασσα είναι μια σκέτη απόλαυση με το ψιλό βότσαλο έξω και την άμμο μέσα.

Η παραλία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Το νότιο τμήμα της είναι σχετικά καλά οργανωμένο με διευκολύνσεις για την ξεκούραση και την ηλιοθεραπεία, δηλαδή ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους και αποδυτήρια. Το βόρειο τμήμα της είναι ανοργάνωτο. Συνήθως έχει πολύ κόσμο, κυρίως Αθηναίους που παραθερίζουν στα εξοχικά τους σπίτια, όπως και ντόπιους.

Και μέσα σ’όλα κι ένα εκκλησάκι

Κι εκεί, ανάμεσα σε ουρανό και θάλασσα ξεπροβάλλει μία μικρή προεξοχή γης όπου στην κορυφή βρίσκεται ένα γραφικό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Αγιο Παντελεήμονα (εδώ υπάρχουν δύο παλιά τσιμεντένια γερμανικά πυροβολεία από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μία επίσκεψη βγαλμένη απότ ην ιστορία συνδυασμένη με χαλαρωτική βόλτα δεν βλάπτει) και προσκαλεί τον επισκέπτη να το γνωρίσει για να απολαύσει ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς: Την παραλία να απλώνεται στα πόδια σου και τον ορίζοντα να ακουμπά το γαλάζιο της θάλασσας.

Κακιά Θάλασσα-αγ παντ.

Ποιας θάλασσας; Αυτής που το όνομά της δεν προσδιορίζεται από τον τίτλο της, καθώς όσοι επισκέπτονται την παραλία αφήνονται στα ευεργετικά της συστατικά: Αμμουδιά ψιλή που γαργαλάει τα πέλματα στον καυτό ήλιο και μετά… μπλουμ στα καθαρά νερά της για να δροσίσουμε ό,τι δεν μπορεί να δροσιστεί κάτω από τις ομπρέλες και ξαπλώστρες που είναι αραδιασμένες κατά μήκος και αναμένουν όλους εκείνους που θα θελήσουν να βρουν καταφύγιο δροσιάς και απόλαυσης σε μια κοντινή απόσταση από την Αθήνα.

Βλέπεις η πρωτεύουσα με όλα τα καλά και τα… “κακά” που τη συνοδεύουν, δεν μπορεί να υποκαταστήσει, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, περιοχές τόσο κοντά της που προσφέρουν καλές ευεργεσίες, όπως η… Κακιά Θάλασσα!

Κακιά Θάλασσα-κερατεα3

(Visited 2737 times, 5 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει