Καλάβρυτα: Μία κωμόπολη με ιστορία και πολλά αξιοθέατα

Τα Καλάβρυτα είναι μία κωμόπολη με πολλά αξιοθέατα και ιστορικές αναφορές που σχετίζονται με την εποχή της τουρκοκρατίας, αλλά και τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Η τοποθεσία

Τα Καλάβρυτα είναι ιστορική πόλη στην Αχαΐα. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο από 720 μέχρι 840 μέτρα, στους πρόποδες του Χελμού. Ο μόνιμος πληθυσμός που κατοικεί ανέρχεται στα 1.700 άτομα περίπου.

Η πόλη των Καλαβρύτων έχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορική διαδρομή της
χώρας μας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και των δεινών που αυτή
επέφερε. Για το λόγο αυτό ορίστηκε ως έδρα του δικτύου των μαρτυρικών πόλεων και χωριών στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, τα Καλάβρυτα έχουν γνωρίσει μια αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη. Έχουν αναδειχθεί ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς, με υψηλή επισκεψιμότητα και αξιόλογες υποδομές, όπως ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια, καταστήματα και cafe-bar.

Η μετάβαση στα Καλάβρυτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο από το Διακοπτό, μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού, προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία.

Τα Καλάβρυτα έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Όταν περπατήσεις μέσα στην πόλη, θα δεις όμορφα κτήρια όπου το καθένα έχει την ιστορία του. Ένα από αυτά είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος το οποίο στεγάζεται πλέον στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου.

Ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια στα Καλάβρυτα είναι το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας. Είναι ένα βυζαντινό κτήριο φρουριακής μορφής το οποίο το είχε κτίσει ο Θωμάς Παλαιολόγος, ο αδερφός του Κωνσταντίνου. Σήμερα εκεί στεγάζονται τα γραφεία της πολιτιστικής επιχείρησης του Δήμου. Φιλοξενούνται συχνά εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, συνέδρια αλλά και ημερίδες.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην πόλη των Καλαβρύτων είναι η κεντρική πλατεία στην οποία ξεχωρίζει ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όταν περπατήσεις λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία, στον πεζόδρομο, και κοιτάξεις το ρολόι στο νότιο καμπαναριό, αυτό δείχνει την κανονική ώρα. Όμως το ρολόι στο βόρειο καμπαναριό, είναι σταματημένο στις 2:34 για να θυμίζει για πάντα τη βαρβαρότητα της σφαγής της 13ης Δεκεμβρίου 1943.

Το μνημείο των πεσσόντων

Το σημείο κατατεθέν των Καλαβρύτων είναι ο λόφος όπου έγινε η σφαγή της 13ης Δεκεμβρίου 1943. Εκείνη η μέρα έμεινε στην ιστορία ως το “Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων”. Οι Γερμανοί κατακτητές ήθελαν να εκδικηθούν για την ήττα τους που συνέβη στη μάχη της Κερπινής και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τότε 80 άνδρες.

Οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα και αφού έκλεψαν, έκαψαν και σκότωσαν, οδήγησαν μετά ολόκληρο τον ανδρικό πληθυσμό για εκτέλεση. Όποιοι ήταν άνω των 14 ετών μεταφέρθηκαν στο λόφο του Καππή στον οποίον τους γάζωσαν με πολυβόλα.

Έπειτα, οι Γερμανοί τους έριξαν και χαριστική βολή, για να μη επιζήσει κανείς. Παρ’ όλα αυτά, σώθηκαν και επέζησαν 13 σοβαρά τραυματισμένοι άνδρες, ενώ ο συνολικός απολογισμός ήταν τραγικός αφού έχασαν τη ζωή τους περίπου 700 κάτοικοι.

(Visited 224 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει