Καλάβρυτα: Μία κωμόπολη με ιστορία και πολλά αξιοθέατα

Τα Καλάβρυτα είναι μία κωμόπολη με ιστορία και πολλά αξιοθέατα στην περιοχή από την εποχή της τουρκοκρατίας αλλά και κατά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο

Η τοποθεσία

Τα Καλάβρυτα είναι ιστορική πόλη στην Αχαΐα. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο από 720 μέχρι 840 μέτρα στους πρόποδες του Χελμού. Ο μόνιμος πληθυσμός που κατοικεί ανέρχεται στα 1.700 άτομα περίπου. Η πόλη των Καλαβρύτων είναι σημαντική καθώς πέρασε πολλά κατά την γερμανική κατοχή. Γι’αυτό τον λόγο ορίστηκε ως η έδρα του δικτύου των μαρτυρικών πόλεων και χωριών στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια τα Καλάβρυτα έχουν λάβει μια τουριστική ανάπτυξη. Έχουν αναδυχθεί ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς. Λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας έχουν αυξηθεί και οι υποδομές. Όπως ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια, καταστήματα και cafe-bar. Η περιοχή έχει επάρκεια στις βασικές υπηρεσίες των κατοίκων όπως νοσοκομείο και σιδηροδρομικό σταθμό.

Τα Καλάβρυτα έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Όταν περπατήσεις μέσα στην πόλη θα δεις όμορφα κτήρια όπου το καθένα έχει την ιστορία του. Όπως το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το οποίο στεγάζεται πλέον στο παλιό δημοτικό σχολείο.

Ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια στα Καλάβρυτα είναι το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας. Είναι ένα βυζαντινό κτήριο φρουριακής μορφής το οποίο το είχε κτίσει ο Θωμάς Παλαιολόγος, ο αδερφός του Κωνσταντίνου. Σήμερα εκεί στεγάζονται τα γραφεία της πολιτιστικής επιχείρησης του Δήμου. Φιλοξενούνται συχνά εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, συνέδρια αλλά και ημερίδες.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτήρια στην πόλη των Καλαβρύτων είναι η κεντρική πλατεία στην οποία ξεχωρίζει ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όταν περπατήσεις λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία στον πεζόδρομο και κοιτάξεις το ρολόι στο νότιο καμπαναριό. Δίχνει την κανονική ώρα. Όμως το ρολόι στο βόρειο καμπαναριό είναι σταματημένο στις 2:34. Για να θυμίζει για πάντα τη σφαγή της 13ης Δεκεμβρίου 1943.

Το μνημείο των πεσσόντων

Το σημείο κατατεθέν των Καλαβρύτων είναι ο ο λόφος όπου έγινε η σπαγή της 13ης Δεκεμβρίου 1943. Εκείνη η μέρα έμεινε στην ιστορία ως το “Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων”. Οι Γερμανοί κατακτητές ήθελαν να εκδικηθούν για την ήττα τους που συνέβει στην μάχη της Κερπίνης με αποτέλεσμα να χάσουν τότε 80 άνδρες.

Οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα και όταν έκλεψαν, έκαψαν και σκότωσαν, οδήγησαν μετά ολόκληρο τον ανδρικό πληθυσμό για εκτέλση. Όποιοι ήταν άνω των 14 ετών μεταφέρθηκαν στο λόφο του Καππή στον οποίον τους γάζωσαν με πολυβόλα.

Έπειτα οι Γερμανοί τους έριξαν και χαριστική βολή, για να μη επιζήσει κανείς. Παρ’ όλα αυτά όμως, σώθηκαν και επέζησαν 13 σοβαρά τραυματισμένοι, αλλά χάθηκαν περίπου 700 κάτοικοι.

 

(Visited 204 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει