Καψάλι: Η κοσμοπολίτικη παραλία των Κυθήρων

Πόσες και πόσες παραλίες ανά τον κόσμο δεν θεωρούνται και είναι κοσμοπολίτικες;
Και η Ελλάδα δεν υπολείπεται σε τέτοιες ανά την επικράτειά της, ούτε καν στα μικρά της νησιά όπως τα πανέμορφα Κύθηρα.

 

Μία από αυτές τις παραλίες θα γνωρίσουμε από κοντά. Είναι το Καψάλι, το επίνειο της Χώρας, πρωτεύουσας των Κυθήρων, το σημείο του νησιού που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και τα βλέμματα των περισσότερων επισκεπτών, κερδίζοντας ένα ξεχωριστό μέρος στις καρδιές τους και αποτελώντας κέντρο αναφοράς για όλα τα δρώμενα των Κυθήρων.

Η παραλία

Η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία στο Καψάλι είναι η νοτιότερη στα Κύθηρα και αποτελείται από δύο φυσικούς κόλπους που σχηματίζουν το γράμμα ‘ωμέγα’. Είναι μεγάλου μεγέθους και αποτελείται από ένα μέρος με βότσαλο και ένα με άμμο.

Απλά επιλέγεις ποια θέλεις να επισκεφθείς. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο διαθέτει οργάνωση, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια ποδήλατα, μαρίνα και υπηρεσίες θαλάσσιων σπορ, ενώ παράλληλα ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει στα μικρά και όμορφα καφέ και ασφαλώς να χορτάσει την όρεξή του με θαυμάσια εδέσματα σε ένα από τα πολυάριθμα εστιατόρια και τις ταβέρνες που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας.

Όταν πέφτει η νύχτα όμως… Οι καρδιές όσων κατηφορίζουν προς το Καψάλι κτυπούν δυνατά, στους ρυθμούς και την ένταση των ήχων μιας κοσμοπολίτικης περιοχής που προσφέρει απλόχερα ζωή, κίνηση και ατέλειωτο γλέντι ως τις πρωινές ώρες.

Λένε, πως δεν γίνεται να επισκεφθείς το Καψάλι και να φύγεις χωρίς να έχεις γίνει τουλάχιστον…φίλος με τους πολυάριθμους νυχτερινούς θαμώνες, καθώς η συνεκτικότητα του κόσμου είναι φανταστική και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο Καψάλι μοναδική.

Η θάλασσα στο Καψάλι, πραγματική πλανεύτρα: δεν γίνεται να μη σε τραβήξει στα όμορφα γαλαζοπράσινα νερά της και να μην αφεθείς ηδονικά στα χάδια της όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά και της νύχτας – από την ανατολή μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα. Άλλωστε, την έχεις απλά… στα πόδια σου όπου κι αν βρίσκεσαι!

Η θέα από την παραλία είναι μαγευτική, με το ενετικό κάστρο της Χώρας επιβλητικό να δεσπόζει ψηλά στον ορίζοντα, ενώ πιο κοντά βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη θέση Εγκρεμός (εκεί όπου λέγεται ότι άρχισε να γράφει την Αποκάλυψη προτού αναχωρήσει για την Πάτμο), και νότια ανοίγεται το Κρητικό πέλαγος με τη βραχονησίδα Χύτρα.

Σαν να είσαι μέσα στον βυθό

Όταν βρεθείτε στο Καψάλι, μην παραλείψετε μία μαγευτική ξενάγηση με το σκάφος glass-bottom, προς τη νησίδα Χύτρα όπου στο εσωτερικό της υπάρχει μεγάλη σπηλιά με μπλε φωσφορίζοντα νερά και φώκιες. Με μεγάλη προσοχή στο δύσβατο έδαφός της μπορείτε να δείτε και να γνωρίσετε από κοντά το ανθισμένο παντού και πάντα τοπικό “λουλούδι” του νησιού, τη γνωστή πια “Σεμπρεβίβα”, που η
ονομασία της πιστοποιεί τη μοναδικότητα της ύπαρξής της: μένει πάντα ζωντανή, δηλαδή ποτέ δεν μαραίνεται!

Καψάλι8

Στην κορυφή του λόφου ανατολικά από το γραφικό λιμάνι, θα δείτε ένα μοναδικό αξιοθέατο, που όσο πάει στις μέρες μας τείνει να εξαφανιστεί. Μιλάμε για τους μοναδικούς ακοίμητους φρουρούς των θαλασσών μας, τους πέτρινους φάρους. Ένας παρόμοιος δεσπόζει επιβλητικά στο σημείο εκείνο του οικισμού από το 1853 οπότε κατασκευάστηκε από τους Άγγλους. Το ύψος του πύργου είναι 6 μέτρα και το εστιακό του ύψος 65 μέτρα.

Μία επίσκεψη, ειδικά τις απογευματινές ώρες όταν ο ήλιος δύει, θα σας γεμίσει με εικόνες ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη σας. Αν και το Καψάλι αποτελεί πόλο έλξης της νεολαίας για την έντονη νυχτερινή ζωή που προσφέρει και γίνεται το επίκεντρο της διασκέδασης, είναι επίσης ιδανικό για ξεκούραση μετά τις ατελείωτες περιπλανήσεις στο νησί των Κυθήρων, με το πλήθος των υπηρεσιών που προσφέρει στους επισκέπτες του.

Από την περατζάδα στα καφέ και εστιατόρια της παραλίας, τις βουτιές στην καθαρή θάλασσα μέχρι τα μοναδικά βράδια που η διασκέδαση κτυπά “κόκκινο” σε αυτό το κοσμοπολίτικο σημείο των Κυθήρων, η εναλλαγή των εικόνων και των στιγμών απόλαυσης δεν ενοχλεί καθόλου, αλλά αντίθετα αποζημιώνει τον επισκέπτη!

(Visited 1374 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει