Καψάλι: Η κοσμοπολίτικη παραλία των Κυθήρων

Πόσες και πόσες παραλίες ανά τον κόσμο δεν θεωρούνται και είναι κοσμοπολίτικες; Και η Ελλάδα δεν υπολείπεται σε τέτοιες ανά την επικράτειά της, ούτε καν στα μικρά της νησιά όπως τα πανέμορφα Κύθηρα.

Μία από αυτές τις παραλίες θα γνωρίσουμε από κοντά. Καψάλι, το επίνειο της Χώρας, πρωτεύουσας των Κυθήρων είναι το πιο κοσμοπολίτικο σημείο του νησιού και συγκεντρώνει τα βλέμματα των περισσότερων επισκεπτών.

Είναι το σημείο του νησιού που τα έχει όλα και αναμφισβήτητα ξεχωρίζει στις καρδιές όλων, ένα τουριστικό χωριό που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλα.

Η παραλία

Η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία στο Καψάλι είναι η νοτιότερη στα Κύθηρα και αποτελείται από δύο φυσικούς κόλπους που σχηματίζουν ωμέγα. Είναι μεγάλου μεγέθους και αποτελείται η μία παραλία από βότσαλο και η άλλη από άμμο. Απλά επιλέγεις ποια θέλεις να επισκεφθείς. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο διαθέτει οργάνωση, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια ποδήλατα, μαρίνα και υπηρεσίες ενοικίασης θαλάσσιων σπορ, όπου κάποιος μπορεί να τα απολαύσει, να χαλαρώσει στα μικρά και όμορφα καφέ και ασφαλώς να χορτάσει την όρεξή του στα εστιατόρια και τις ταβέρνες που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας.

Οταν πέφτει η νύχτα όμως… Οι καρδιές όσων κατηφορίζουν προς το Καψάλι κτυπούν δυνατά, στους ρυθμούς και την ένταση των ήχων μιας κοσμοπολίτικης περιοχής που προσφέρει απλόχερα ζωή, κίνηση και ατέλειωτο γλέντι ως τις πρωινές ώρες.

Δεν γίνεται να επισκεφθείς το Καψάλι και να φύγες χωρίς να έχεις γίνει τουλάχιστον…φίλος με όλους τους νυχτερινούς θαμώνες καθώς η συνεκτικότητα του κόσμου είναι φανταστική. Το Καψάλι δεν είναι απλά ένα χωριό σε μια παραλία. Είναι τα πάντα.

Η θάλασσα δεν γίνεται να μην σε τραβήξει στα βαθιά γαλαζοπράσινα νερά της και να μην αφεθείς ηδονικά στα χάδια της όλες τις ώρες της μέρας, από την ανατολή μέχρι τις μεταμεσονύχτιες. Αλλωστε την έχεις απλά… στα πόδια σου  όπου κι αν βρίσκεσαι.

Η θέα από την παραλία είναι μαγευτική με το ενετικό κάστρο της Χώρας να δεσπόζει ψηλά, το μοναστήρι του Αγιου Ιωάννη του Θεολόγου στη θέση Εγκρεμός, όπου εκεί λέγεται ότι άρχισε να γράφει την Αποκάλυψη προτού αναχωρήσει για την Πάτμο και το Κρητικό πέλαγος με την βραχονησίδα Χύτρα προς τα νότια.

Σαν να είσαι μέσα στον βυθό

Μην παραλείψετε μία μαγευτική ξενάγηση με το σκάφος glass bottom, αν  έχετε αφήσει το δικό σας σε κάποια… άλλη παραλία, προς τη νησίδα Χύτρα, που στο εσωτερικό της υπάρχει μεγάλη σπηλιά με μπλε φωσφορίζοντα νερά και φώκιες, ενώ με μεγάλη προσοχή στο δύσβατο έδαφός της μπορείτε να δείτε και να γνωρίσετε από κοντά το ανθισμένο παντού και πάντα τοπικό “λουλούδι” του νησιού, τη γνωστή πια  “Σεμπρεβίβα”, που η ονομασία της πιστοποιεί την ύπαρξή της: Οτι ποτέ δεν μαραίνεται!

Καψάλι8

Στην κορυφή του λόφου ανατολικά από το λιμάνι του γραφικού Καψαλίου θα δείτε ένα μοναδικό αξιοθέατο, που όσο πάει στις μέρες μας τείνει να εξαφανιστεί. Μιλάμε για τους μοναδικούς ακοίμητους φρουρούς των θαλασσών μας, τους πέτρινους φάρους. Ενας παρόμοιος δεσπόζει επιβλητικά στο σημείο εκείνο του οικισμού από το 1853 που κατασκευάστηκε από τους Aγγλους. Το ύψος του πύργου είναι 6 μέτρα και το εστιακό του ύψος 65 μέτρα.

Μία επίσκεψη, ειδικά τις απογευματινές ώρες, όταν ο ήλιος δύει θα σας γεμίσει με εικόνες ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη σας.

Αν και το Καψάλι αποτελεί πόλο έλξης της νεολαίας για την έντονη νυχτερινή ζωή που προσφέρει και γίνεται το επίκεντρο της διασκέδασης, είναι ιδανικό για ξεκούραση από τις ατελείωτες περιπλανήσεις στο νησί με το πλήθος των υπηρεσιών που προσφέρει στους επισκέπτες του.

Από την περατζάδα στα καφέ και εστιατόρια της παραλίας, τις βουτιές στην καθαρή θάλασσα μέχρι τα μοναδικά βράδια που η διασκέδαση κτυπά “κόκκινο” σε αυτό το κοσμοπολίτικο σημείο των Κυθήρων, όπου η εναλλαγή της απόλαυσης δεν ενοχλεί καθόλου, αντίθετα αποζημιώνει!

(Visited 933 times, 4 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει