Καρδίτσα (επ.1) | Βόλτα με το ποδήλατο στην Καρδίτσα

Επεισόδιο 1 – Αποφασίζω να αποδράσω από την Αθήνα για ένα τριήμερο χαλάρωσης και διαλέγω την Καρδίτσα για προορισμό μου.

“Ενα ταξίδι 1.000 χιλιομέτρων ξεκινά με ένα βήμα”, που λέει και μια κινέζικη παροιμία.. Έτσι κι γω, αποφάσισα πως πρέπει να ξεφύγω λίγο από την πόλη. Και τι καλύτερο, από μια τριήμερη εκδρομούλα στην Καρδίτσα και την ευρύτερη περιοχή της; Πακέταρα τα απαραίτητα για ένα τριήμερο, φόρτωσα το υβριδικό μου αυτοκίνητο και ξεκίνησα για το ταξίδι όχι των 1.000… αλλά των 300 χιλιομέτρων!

Η Καρδίτσα βρίσκεται στην θεσσαλική πεδιάδα

Το “Καρδίτσα” θεωρείται ότι κατά μία εκδοχή είναι παραφορά του σλαβικού “Gradista”, το οποίο σημαίνει “οχυρωμένος τόπος”. Κατά μια άλλη εκδοχή, η ονομασία της πόλης προέρχεται από τη λέξη “καρυδιά”, “καρυδίτσα” που με τη θεσσαλική προφορά έγινε “Καρδίτσα”. Η πόλη φημίζεται για την καλή της ρυμοτομία, μια και είναι πεδινή, τους πολλούς πεζόδρομους και το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Η πόλη και τα ποδήλατα

Η χρήση του ποδηλάτου στην πόλη της Καρδίτσας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ίδιας. Είναι η πόλη που το ποδήλατο χρησιμοποιείται το περισσότερο από κάθε άλλη. Ακόμα και σήμερα κυκλοφορούν ποδήλατα από το 1960 σε άριστη κατάσταση. Οπως μου λέει και ο κος Φώτης Αλεξάκος, δήμαρχος της Καρδίτσας, επειδή η πόλη  είναι από τις πιο τετραγωνισμένες πόλεις είναι δύσκολο να χαθείς.

Η Καρδίτσα την τελευταία δεκαετία απέκτησε ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που ξεπερνά τα  7 χιλιόμετρα στον αστικό ιστό και πάνω από 10 χιλ. περιαστικό. Τα ποδήλατα του συστήματος βρίσκονται στους σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί σε 6 διαφορετικά σημεία της πόλης. Οι σταθμοί διαθέτουν οθόνη αφής απ’ όπου μπορούν οι χρήστες να κάνουν απευθείας εγγραφή. Οι χρήστες μπορούν να παραλαμβάνουν τα ποδήλατα από τους σταθμούς, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα.

Οι τουριστικές πληροφορίες του δημάρχου

Φυσικά, δεν γινόταν να κουβεντιάζω με τον δήμαρχο της Καρδίτσας και να μην ζητήσω τουριστικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τον κο Αλεξάκο -έχω αρχίσει ήδη να συμφωνώ κι εγώ- η Καρδίτσα είναι μια φιλική πόλη με φυσική ομορφιά και αρκετά αξιοθέατα. Αναφέρει μια πολύ καλή πινακοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, τη λίμνη Πλαστήρα και τα τσιπουράδικα της πόλης. Εγω ακούω με προσοχή και ήδη σκέφτομαι το αυριανό πρόγραμμα. Ανυπομονώ να ξεκινήσει η περιπέτεια μου στα περίχωρα της Καρδίτσας!

(Visited 324 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει