Κινηματογράφος: “Ενα προφίλ για δύο”

“Ενα προφίλ για δύο”: Μια ανάλαφρη κομεντί για την νιότη και το δικαίωμα κάθε ηλικίας στον έρωτα, με αφορμή την πόρτα που ανοίγει το Ιντερνετ  στην ελπίδα για συντροφιά.


Η τρίτη ταινία του γάλλου σκηνοθέτη Στεφάν Ρομπλέν,”Ενα προφίλ για δύο” (“Un Profil Pour Deux”), ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον σπουδαίο κωμικό Πιέρ Ρισάρ (“Ο Μεγάλος Ξανθός”), ο οποίος δίνει γλυκόπικρη γεύση στον ρόλο του Πιέρ.  O Πιερ είναι ένας ηλικιωμένος χήρος, ένας μοναχικός άνθρωπος που ζει μόνος μετά τον χαμό της γυναίκας του. Στα 75 του πείθεται να κάνει μαθήματα Πληροφορικής με τη βοήθεια του προγραμματιστή και φίλου της εγγονής του και κάπως έτσι ανακαλύπτει το Διαδίκτυο και μαζί ένα site γνωριμιών.

Μέσω ενός πλαστού προφίλ θα γοητεύσει τη νεαρή Φανί, η οποία -προς έκπληξή του- δέχεται να βγει μαζί του ραντεβού! Ο Πιέρ όμως θέλει να στείλει στη θέση του τον -κατά πολύ νεότερο- προγραμματιστή, Αλέξ. Ο έρωτας στα χρόνια του Διαδικτύου γεννάει μια συγκρατημένη κομεντί παρεξηγήσεων που κρατά ίσες αποστάσεις τόσο από την υπερβολή όσο και από την πρωτοτυπία.

Σύμφωνα με τους κριτικούς, η ευαισθησία του Ρομπλέν προστατεύει τους χαρακτήρες από την απόλυτη τυποποίηση και οτιδήποτε σεναριακά απρόβλεπτο μπορεί να τους τύχει, σε μια περιπέτεια αλήθειας και ψεμάτων με προδιαγεγραμμένη κατάληξη. Με αφετηρία το πόσο έχει μπει το Διαδίκτυο σην καθημερινότητά μας, η ταινία θίγει το θέμα της μοναξίας. Μιλά για την απώλεια, τη νοσταλγία για μερικές στιγμές νιότης και συντροφιάς καθώς και για το δικαίωμα όλων στον έρωτα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

(Visited 69 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει