Κινηματογράφος: “Ηρεμο Πάθος”

Η ζωή της Αμερικανίδας ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον από τα σχολικά χρόνια μέχρι τη σταδιακή απόσυρσή της από τις κοινωνικές συναναστροφές και το θάνατό της χωρίς κανείς να έχει αναγνωρίσει το έργο της.

Η πλοκή

Η ταινία “Ηρεμο Πάθος” αφηγείται την ιστορία της Έμιλι Ελίζαμπεθ Ντίκινσον, η οποία αν και προερχόταν από μια πολύ συντηρητική προτεσταντική οικογένεια, είχε το θάρρος να εκφράζει τις “ακραίες” απόψεις της με αποτέλεσμα να θεωρείται “αιρετική” και… άκρως επικίνδυνη για τους άνδρες ευγενείς της εποχής.

Αποτέλεσμα ήταν να κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό της και να δημοσιεύει ποιήματα ανώνυμα με συνέπεια να πεθάνει άγνωστη. Τα ποιήματά της έδωσε στην δημοσιότητα μετά τον θάνατό της η αδελφή της.  Στον ρόλο της Ντίκινσον η Σύνθια Νίξον.

Το έργο

Στο “Ηρεμο Πάθος”, η Έμιλι φοιτά σε ένα σχολείο Ευαγγελικών και νιώθει ανακουφισμένη όταν επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι μετά από ανοιχτές συγκρούσεις με τη διευθύντρια. Τα χρόνια περνούν και η ενήλικη πλέον Έμιλι ζητά από τον πατέρα της την άδεια να συγγράφει ποιήματα κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν όλοι στο σπίτι κοιμούνται, καθώς η ησυχία και η ηρεμία της νύχτας τη βοηθούν.

Ο εσωστρεφής και ιδιόρρυθμος χαρακτήρας της την οδηγεί σε περιορισμένη κοινωνική ζωή. Αναπτύσσει ελάχιστες φιλίες κυρίως με συνομήλικές της γυναίκες, ενώ οι σχέσεις της με τα αδέρφια της περνούν περιόδους έντονης κρίσης. Καταφέρνει να δει κάποια ποιήματά της δημοσιευμένα, μα δεν τα αναγνωρίζει λόγω της μεταμόρφωσης που θεωρεί ότι έχουν υποστεί από τους επιμελητές των εντύπων.

Συντελεστές της ταινίας

Παραγωγή: Βρετανία – Βέλγιο
Σκηνοθεσία: Τέρενς Ντέιβις
Πρωταγωνιστούν: Σίνθια Νίξον, Τζένιφερ Ελ, Ντάνκαν Νταφ, Κιθ Καραντάιν
Για περισσότερες πολιτιστικές προτάσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή “7 Μέρες στην Αθήνα“!

 

(Visited 76 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει