Κινηματογράφος: “Polina – Ο Χορός είναι η ζωή μου”

Κινηματογραφική μεταφορά του graphic novel «Polina» του Μπαστιέν Βιβέ, με κεντρική ηρωίδα τη χορεύτρια Polina που παλεύει να διακριθεί στα καλύτερα μπαλέτα του κόσμου.

Η πλοκή

Από την Μόσχα μέχρι την Γαλλία και το Βέλγιο, από την επιτυχία ως την απογοήτευση, ακολουθούμε το απίστευτο ταξίδι της ζωής της Polina, μιας προικισμένης μπαλαρίνας, η οποία στα 18 της καταφέρνει να κερδίσει μια θέση στα Μπολσόι και να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Η ταινία “Polina” είναι ένας “Μαύρος Κύκνος” χωρίς τον ψυχολογικό τρόμο. Δύσκολα μπορεί να αποτυπώσει κάποιος ακριβώς τις επιρροές του φιλμ, το οποίο έχει στοιχεία από τις μουσικές βιογραφίες, τις ιστορίες ενηλικίωσης και τον ευρωπαϊκό προσωποκεντρικό κινηματογράφο για να αφηγηθεί με μοναδικό τρόπο μια ιστορία που λίγο-πολύ πολλές φορές έχουμε ξαναδεί, αλλά λίγες φορές σε τόσο γοητευτική μορφή. Το έργο συνδυάζει όλο τον ενθουσιασμό μιας μουσικής ταινίας, τις εντυπωσιακές χορογραφίες και το αβαντάζ της εξαιρετικά επιλεγμένης μουσικής.

Από την Μόσχα των αρχών της δεκαετίας του 1990 και τα μαθήματα στη φημισμένη σχολή του Καθηγητή Μποζίνσκι μέχρι την κατάκτηση μιας θέσης στα μπαλέτα Μπολσόι και την εξέλιξη των καλλιτεχνικών ανησυχιών της Polina. Η αφήγηση ακολουθεί την ηρωίδα της στους κρίσιμους σταθμούς της επαγγελματικής αλλά και προσωπικής της πορείας χωρίς να αναλώνεται σε περιττές λεπτομέρειες αλλά δίνοντας περισσότερο έμφαση στο γιατί παρά στο πώς.

Υπάρχει μια σκηνοθετική αποτύπωση που δε διστάζει να κάνει τολμηρές αποφάσεις για να τονίσει τα κρίσιμα σημεία της ιστορίας. Στο φινάλε οι σκηνοθέτες ακολουθούν την μουσική σε μια χορογραφία που βάζει διάφορα κομμάτια της ιστορίας σε θέση, όσο η Polina μιλάει ουσιαστικά για πρώτη φορά για τον εαυτό της μέσω της χορογραφίας της.

Συντελεστές της ταινίας

Στην σκηνοθεσία οι Aντζελιν Πρελιοκάζ και Βαλερί Μιλέρ. Το σενάριο είναι της Βαλερί Μιλέρ. Πρωταγωνιστούν οι Αναστάσια Σέβτσοβα, Ζιλιέτ Μπινός, Νιλς Σνάιντερ, Αλεκσέι Γκούσκοβ.

Για περισσότερες πολιτιστικές προτάσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή ” 7 Μέρες στην Αθήνα“!

(Visited 70 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει