Κινηματογράφος: «Το Δείπνο»

Το Δείπνο: Δύο αδέρφια, ένας βουλευτής και ένας καθηγητής πανεπιστημίου, με τις οι συζύγους τους συναντιούνται σε ένα πολυτελές εστιατόριο για να συζητήσουν ένα σοβαρότατο πρόβλημα που αφορά το μέλλον των παιδιών τους.

Η πλοκή

Mια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά δύο παντρεμένα ζευγάρια βγαίνουν για φαγητό σε ένα εστιατόριο. Συζητάνε για διάφορα τετριμμένα ζητήματα όπως για τη δουλειά, τις διακοπές, τις πρόσφατες ταινίες σε μια απόπειρα να συγκαλύψουν την ένταση που επικρατεί μεταξύ τους.

Οι δεκαπεντάχρονοι γιοι τους έχουν διαπράξει μαζί ένα έγκλημα, το οποίο έχει καταγραφεί από κάμερα και οι εικόνες του έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση. Τα δυο αγόρια δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη, και η σύλληψή τους όμως επίκειται. Καθώς το δείπνο φτάνει στην κορύφωση, τα προσωπεία της πολιτισμένης συμπεριφοράς πέφτουν. Τα μαχαίρια βγαίνουν. Ως που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους;

Στην τρίτη του κινηματογραφική εκδοχή, το έργο αλλάζει τόνο στα χέρια του Όρεν Μόβερμαν και μετατρέπεται σε ένα βερμπαλιστικό θρίλερ. Στο φινάλε δείχνει τις συντριπτικές προθέσεις του Μόβερμαν εναντίον της ελίτ που τη σκαπουλάρει, σε μια υπόθεση που σίγουρα διαθέτει περιεχόμενο και απηχεί την αλήθεια, εξού και οι πολλαπλές μεταφορές στο σινεμά.

Μια ταινία με τέτοια υλικά, ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα χρησιμοποιεί τόσα τεχνάσματα, σεναριακά και εικαστικά, που καταλήγει να σκάσει στο πρόσωπο του θεατή. Για πρώτη φορά ο Μόβερμαν επιδεικνύει σκηνοθετικό ναρκισσισμό και παρά τις συνεχείς εναλλαγές σε ρυθμό, χρόνο ή οπτική γωνία, το φιλμ μοιάζει θεατρικό, στατικό, φλύαρο, χάρη όχι στον τόπο όπου εξελίσσεται, το εστιατόρια, αλλά στο σενάριό του.

 Συντελεστές της ταινίας “Το Δείπνο”
Σκηνοθεσία: Όρεν Όβερμαν
Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Γκιρ, Λόρα Λίνεϊ, Στιβ Κούγκαν
Για περισσότερο κινηματογράφο και πολιτιστικές προτάσεις, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή “7 Μέρες στην Αθήνα“!
(Visited 98 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει