Κύθηρα (επ.7) | Ταξίδι στη Χύτρα

Επεισόδιο 7 – Σαν έρθεις στα Κύθηρα αξίζει να επισκεφθείς τη Χύτρα. Τον βράχο που ορθώνει το ανάστημά του καταμεσής της θάλασσας στα ανοιχτά του Καψαλιού.

Σε αυτήν τη βόλτα στα Κύθηρα πρωταγωνιστεί μια Χύτρα. Εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης που μπορεί να μην προσφέρεται για μαγειρική, φημίζεται όμως για τα λουλούδια της.

Διασχίζω για άλλη μια φορά το μισό νησί

Από το Διακόφτι κατευθύνομαι προς το αλλοτινό πρώτο λιμάνι του νησιού. Η διαδρομή ήταν τόσο γραφική και χαζεύοντας την φύση, ούτε που κατάλαβα πότε διάνυσα 34 χιλιόμετρα και έφτασα στο Καψάλι. Κατεβαίνω στο λιμάνι όπου με περιμένει ο καπετάν Σπύρος Κασσιμάτης με το σκάφος του για να με ξεναγήσει στα μυστικά του βυθού των Κυθήρων.

Η Χύτρα, η σπηλιά και η sempreviva

Τι μπορεί να κρύβει ένας μοναχικός, ξερός βράχος στην μέση του πελάγους; Κι όμως! Η Χύτρα είναι ένα θαυμάσιο ορειβατικό πεδίο. Οι κάτοικοι των Κυθήρων, πρόθυμα, θα σου πουν τις ιστορίες για τη διπλή ονομασία του βράχου. Ο βράχος εκτός από Χύτρα λέγεται και Αβγό, ενώ στο νότιο τμήμα του υπάρχει μια σπηλιά. Ο καπετάν Σπύρος μου δείχνει την σπηλιά και μου λέει για την sempreviva καθώς κάνουμε μαζί τον γύρο του νησιού. Ο βράχος είναι μοναδικός στον κόσμο διότι μόνο εκεί φύεται η sempreviva (σεμπρεβίβα), το φυτό που ζει αιώνια, όπως λέει το όνομά του. Οσο το γιατί την λένε Χύτρα; Ο Καπετάν Σπύρος μου εξηγεί πως όταν ο καιρός αλλάζει και γυρίζει σε πουνέντε, σχηματίζονται σύννεφα και ο βράχος μοιάζει λες και βράζει στην μέση της θάλασσας.

Η εξωτική παραλία της Κυριακουλούς

Σηκώνουμε άγκυρα και τραβάμε για Καψάλι. Πριν όμως γυρίσουμε πίσω, ο Σπύρος αλλάζει ρότα και με πηγαίνει σε ένα μικρό φιόρδ, μια μικρή παραλιούλα, την Κυριακουλού. Τα νερά και το τοπίο είναι ειδυλλιακά και δεν μπορώ να αντισταθώ στην βουτιά και την θεά Αφροδίτη.  Με την αλμύρα στο δέρμα, γυρνάω στο Καψάλι.

(Visited 373 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει