Κύθηρα: Ο Φάρος Μουδαρίου και το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα

Ένας από τους μεγαλύτερους φάρους της Ελλάδας βρίσκεται στα Κύθηρα

Τα Κύθηρα έχουν πολλά αξιοθέατα τα οποία έχουν την δική τους ιστορία στο νησί. Ένα από αυτά είναι και ο Φάρος Μουδαρίου.

Ο κυλινδρικός φάρος κατασκευάστηκε το 1901 από τους Aγγλους με σκοπό να διευκολύνει την ναυσιπλοΐα μεταξύ Κυθήρων και Ελαφόνησου. Βρίσκεται στο ακρωτήρι Σπαθί, δηλαδή στην κορυφή του βορειότερου σημείου των Κυθήρων, πολύ κοντά στο χωριό Πλατιά Αμμος και την παραλία του Αγίου Νικολάου. Σήμερα συγκαταλέγεται μέσα στους μεγαλύτερους φάρους στην Ελλάδα. Το ύψος του αγγίζει τα 25 μέτρα ενώ το εστιακό του ύψος είναι 110 μέτρα.

Φάρος ΜουδαρίουΟταν επισκεφτείς τον φάρο θα αντικρίσεις την υπέροχη θέα της απέραντης θάλασσας.

Μπροστά σου απλώνεται το πέλαγος και φαίνεται σε πολύ κοντινή απόσταση η Πελοπόννησος.

Λόγω του περάσματος που υπάρχει μεταξύ Πελοποννήσου και Κυθήρων θα παρατηρήσεις πολλά καράβια, κυρίως εμπορικά, να διασχίζουν την περιοχή.

Λίγο πιο πέρα από τον φάρο υπάρχει το σηματόριο το οποίο χτίστηκε τον 20ο αιώνα και υπήρξε οχυρό.

Το ερειπωμένο πια σηματόριο, που βρίσκεται πίσω από τον φάρο, το χρησιμοποιούσαν για να ανταλλάσσουν μηνύματα με τα πλοία που περνούσαν από τα στενά.

Τον φάρο μπορείς να τον δεις αν πας πρωί για μπάνιο στην παραλία του Αγίου Νικολάου.

Αν πάλι πηγαίνεις αποκλειστικά για να δεις το Φάρο Μουδαρίου, σου προτείνουμε να τον επισκεφθείς κατά το απομεσήμερο ή τις απογευματινές ώρες και φυσικά να μείνεις μέχρι την δύση του ηλίου για να προλάβεις το μαγικό ηλιοβασίλεμα από τα πετρόχτιστο, ασποβαμμένο τοιχάκι που περικυκλώνει τον Φάρο.

Η θέα θα σε αποζημιώσει καθώς όπως βουτάει ο ήλιος στην θάλασσα, αφήνει πίσω του μια πανδαισία ζεστών χρωμάτων, που σε συνδυασμό με τα σύννεφα δημιουργούν ένα αξέχαστο θέαμα.

Πρόσβαση

Ο Φάρος Μουδαρίου  είναι επισκέψιμος. Η πρόσβαση γίνεται είτε από το χωριό του Καραβά είτε από την παραλία του Αγίου Νικολάου, η οποία είναι κάτω από το σημείο του Φάρου. Ο χωματόδρομος γίνεται δύσβατος και στενεύει και κάποια στιγμή πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο. Τα τελευταία 400 μέτρα πριν φτάσεις στον Φάρο γίνονται με πεζοπορία.

Φάρος Μουδαρίου-2

(Visited 416 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει