Λίμνη Βουλιαγμένης: Στη “Ριβιέρα” της Αθήνας

Υπάρχει ένας μυστικός παράδεισος στην “Αθηναϊκή Ριβιέρα” και το όνομά του είναι Λίμνη Βουλιαγμένης.

Η νότια πλευρά της Αθήνας, σε όλους γνωστή ως “Αθηναϊκή Ριβιέρα”, αποτελεί μοναδικό τουριστικό προορισμό για κάθε Ελληνα ή ξένο επισκέπτη της πρωτεύουσας της χώρας.  Θάλασσα και κολύμπι αποτελούν πάντοτε αφορμή να βρεθείς κοντά σε μέρη της Αθήνας που προσφέρουν απλόχερα αυτή την ευλογία.

Ξεκινούμε την περιήγησή μας στην ακτογραμμή της νότιας πλευράς της Αθήνας από τη Λίμνη Βουλιαγμένης που βρίσκεται στο κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής στολισμένης από δαντελωτές ακτές, μοναδικές παραλίες και πλαγιές στη σκιά των πεύκων. Εκεί που η ελληνική μεσογειακή φύση βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της.

Πως θα φτάσεις

Παίρνοντας τον δρόμο της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος ή μέσω εκείνης της Βουλιαγμένης, στο νότιο άκρο του Υμηττού, μόλις 22 χλμ. απόσταση από την Αθήνα, συναντάς την Λίμνη Βουλιαγμένης. Ενα συναρπαστικό μέρος με άγρια βράχια, σπηλιά, πεύκα τριγύρω και μια φυσική πισίνα με πεντακάθαρο ιαματικό νερό. Ενας κρυμμένος αττικός θησαυρός βρίσκεται εκεί και σε περιμένει να τον ανακαλύψεις όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Λίμνη Βουλιαγμένης είναι μία φυσική υφάλμυρη λίμνη με ιαματικές ιδιότητες και νερά που προέρχονται από βάθος 50 μέχρι 100 μέτρων. Τα νερά έχουν θερμοκρασία από 22°C μέχρι 29°C, υποδεικνύοντας ότι σε κάποιο βάθος επικοινωνεί με το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου που διατρέχει τα ελληνικά νησιά.

Λίμνη Βουλιαγμένης-2

Το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο

Eνα μαγικό σύμπαν απλώνεται στα πόδια σου μισό μέτρο υψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας αναδεικνύοντας το γύρω τοπίο σε ειδυλλιακή εικόνα, εξαιτίας ενός σπάνιου γεωλογικού φαινομένου, παγκόσμιας εμβέλειας. Τα συνεχώς ανανεούμενα, υφάλμυρα νερά, οι δαιδαλώδεις υποβρύχιες σήραγγες και η βλάστηση που τυλίγει τα κατακόρυφα απόκρημνα βράχια προτρέπουν και τους πιο “καλοκαιρινούς” επισκέπτες σε μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά ακόμα και… μέσ’ τον χειμώνα!

Σκέτη απόλαυση… Κι αν το καλοκαίρι είναι σίγουρα η εποχή για να απολαύσετε το μαγευτικό θέαμα της λίμνης, μην φοβηθείτε και τις άλλες εποχές.  Τολμήστε το, όποτε το αποφασίσετε. Ενα μακροβούτι στα ζεστά νερά, ποτέ δεν είναι αποτρεπτικό από τις καιρικές συνθήκες.

Εκεί, στα νερά της λίμνης που έχει εμπνεύσει θρύλους για νεράιδες και έχει γοητεύσει όσους βούτηξαν έστω μια φορά στα καταπράσινα νερά της, προσφέρεται η δυνατότητα για όποιον επιθυμεί να κολυμπήσει, να βρει την ευκαιρία που ζητά.

Ενα… εναλλακτικό πεντικιούρ

Η αίσθηση στη θαλπωρή του νερού είναι μοναδική για τους κολυμβητές, τα πολλά φύκια στα ρηχά της λίμνης δεν πρέπει να φοβίζουν και να αποτρέπουν όποιον τολμά, καθώς λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα καθαρίζοντας μικρόβια και οργανικές ενώσεις, ενώ μην εκλπαγείτε από τους οικοδεσπότες επί της… υποδοχής, εκεί στο ακρολίμνιο, που μπορεί να σας τρομάξουν με την παρουσία τους.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι τα μικρά μαύρα ψαράκια garra rufa, όπως ονομάζονται, που βρίσκονται στην υπηρεσία των λουομένων και επιδίδονται σε μια εναλλακτική τεχνική πεντικιούρ, τη λεγόμενη ιχθυοθεραπεία, μια πρωτοποριακή μέθοδο απαλλαγής του δέρματος από τα νεκρά κύτταρα, την οποία είναι επιφορτισμένοι να κάνουν «τσιμπώντας» απαλά περιοχές του ανθρώπινου σώματος κάτω από το νερό και προσφέροντας μία απολέπιση μοναδικού αποτελέσματος.

Η υπέροχη αίσθηση ευεξίας που προσφέρουν ανιδιοτελώς αυτοί οι εργαζόμενοι στα… spa της φύσης, δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη παρεμφερή και είναι τόσο ευεργετική όσο και ανέξοδη.

Εκεί όπου η γνωστή λίμνη τελειώνει, ξεκινά ένα πολυδαίδαλο υποβρύχιο άδυτο σπήλαιο, που δεν γνωρίζουμε το τέλος του. Ανάμεσα στις 14 σήραγγές του βρίσκεται και η μεγαλύτερη στον κόσμο με μήκος 800 μέτρα, ενώ δίπλα από τη συγκεκριμένη λίμνη υπάρχει και μια μικρότερη. Αυτή επικοινωνεί μέσα από μια φυσική δίοδο και αποτελεί το κρυμμένο μυστικό της γύρω περιοχής.

Πόσα μυστικά, αλήθεια, υπάρχουν σε μια περιοχή της Αττικής, τόσο κοντά στην πρωτεύουσα; Ευκαιρία να τα ανακαλύψουμε όποτε αποφασίσουμε να «πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη», όπως μας προτρέπει στιχουργικά ο αείμνηστος Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ας αφεθούμε στη σαγήνη που προσφέρει η λίμνη που έχει συνδέσει το όνομά της με θρύλους και διηγήσεις για πλάσματα της φαντασίας. Αποτελεί έμπνευση για αμέτρητες ιστορίες. Με την ευεργετική χάρη που προσφέρει και το απόκοσμο τοπίο της γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.

Βόλτα που την πας… όλο το χρόνο

Είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, η Λίμνη Βουλιαγμένης μπορεί να σου προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις, χαλαρωτική διάθεση και εύκολη πρόσβαση για μια κοντινή απόδραση, χαρίζοντας στιγμές απόλαυσης και ηρεμίας με μία δόση μυστηρίου και σασπένς για το άγνωστο που κρύβει στα σπλάχνα της!

Οποτε αποφασίσετε να επισκεφθείτε τη Λίμνη Βουλιαγμένης, έχετε κατά νου ότι το καλοκαίρι θα ενθουσιαστείτε, ενώ τον χειμώνα θα μαγευτείτε από την “ζεστή” ευχαρίστηση που θα νιώσετε από τη φιλοξενία της λίμνης. Ενα είναι σίγουρο: Οποια εποχή κι αν πάτε, η γοητεία και η έλξη της λίμνης θα σας μαγνητίσουν.  

(Visited 267 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει