Γνωρίστε το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά

Η ναυτική ιστορία της Ελλάδας αρχίζει να ξετυλίγεται πριν περάσεις την είσοδο

Λες και βρίσκεσαι στο κατάστρωμα, θέλεις να κατέβεις στα αμπάρια, ν’ ανακαλύψεις κι άλλα

Εξω από το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά, το Παπανικολής δείχνει να είναι πάντα σε επιφυλακή. Μέρος του ιστορικού υποβρυχίου στέκει σε περίοπτη θέση στον προαύλιο χώρο του μουσείου. Η ναυτική ιστορία της Ελλάδας αρχίζει να ξετυλίγεται πριν περάσεις την είσοδο.

Οι δύο πρώτες αίθουσες στο μουσείο είναι αφιερωμένες στην προϊστορική εποχή και στην κλασική αρχαιότητα. Ο επισκέπτης μαθαίνει για την ύπαρξη της ναυτιλίας στο Αιγαίο ήδη από τη μεσολιθική περίοδο. Συναντά την Κερκυραϊκή παπυρέλλα. Το πειραματικό σκάφος από πάπυρο, αντίστοιχα με εκείνων της μεσολιθικής εποχής, το 8.000 π. Χ. Θεωρείται ο μακρινός απόγονος των σκαφών που εκτέλεσαν εκείνα τα μακρινά ταξίδια.

Expand player

Η επιβλητική αθηναϊκή τριήρης του 5ου αιώνα π.Χ., μάς ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Οι αναπαραστάσεις των πλοίων εντυπωσιακές. Οι λεπτομέρειες το ίδιο. Λες και βρίσκεσαι στο κατάστρωμα. Θέλεις να κατέβεις στα αμπάρια για ν’ ανακαλύψεις περισσότερα. Από την αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο. Η τριήρης γίνεται γαλέρα και εξοπλίζεται με κανόνια. Το ταξίδι συνεχίζεται στα πιο σύγχρονα χρόνια…

Ακολουθεί η συλλογή του Αριστοτέλη Ωνάση με ομοιώματα πλοίων, έργα μικροτεχνίας, ναυτικά όργανα, έπιπλα. Κειμήλια που κοσμούσαν την πασίγνωστη θαλαμηγό του, «Χριστίνα».

Οι δύο επόμενες αίθουσες είναι αφιερωμένες στο πολεμικό ναυτικό, από την εποχή της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους έως τις μέρες μας. Η μικρογραφία του θωρηκτού «Ψαρά» που ναυπηγήθηκε μεταξύ 1888 και 1890 στη Χάβρη. Ναυτικές στολές, παράσημα, σιρίτια, καπέλα. Περήφανα αντικείμενα που έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν.

Εκεί θα συναντήσουμε ακόμη ένα διάσημο πολεμικό πλοίο. Το θωρηκτό Αβέρωφ. Ενα ομοίωμα με, επίσης, εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Από τη συλλογή δε θα μπορούσε να απουσιάζει το ομοίωμα του καταδρομικού «Ελλη». Οπλα, τορπιλάκατοι, υποβρύχια και ανάμεσά τους φθαρμένη από τον άνεμο και την αλμύρα της θάλασσας η τιμημένη σημαία του θρυλικού «Παπανικολής».

Φορτηγά πλοία, ρυμουλκά, ψυγεία, εμπορικά, κρουαζιερόπλοια. Μέχρι και υπερωκεάνια. Δεκάδες μακέτες επιχειρούν να απεικονίσουν τον ανεξάντλητο ελληνικό στόλο. Στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιά υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρήματα. Πέτρινες άγκυρες, αμφορείς, αγάλματα.

Φεύγεις γεμάτος. Και ετοιμάζεσαι να ρίξεις άγκυρα λίγο πιο πέρα στον Πειραιά. Στα ουζερί της Πειραϊκής…