Ναύπλιο: Η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Ελλάδας

Το Ναύπλιο είναι από τους πιο όμορφους και ιστορικούς προορισμούς της Ελλάδας που είναι διαθέσιμος για όλες της εποχές του χρόνου. Δεν απέχει πολύ από την Αθήνα και μπορείς όταν το επισκεφθείς να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο.

Και το όνομα αυτής… Ναύπλιο

Σύμφωνα με τον μύθο ο Ναύπλιος ήταν γιός του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης. Ο Ναύπλιος εκανε 3 παιδιά με την Κλυμένη: τον Παλαμήδη, τον Οίακα και τον Ναυσιμέδοντα. Ο ίδιος οχύρωσε την πόλη και έχτισε το κάστρο που πήρε το όνομα του γιου του- ο οποίος υπήρξε σοφός και εφευρέτης. Τα πολυγωνικά τείχη της Ακροναυπλίας μαρτυρούν πως η ιστορία της πόλης άρχισε περίπου τον 8ο π.Χ. αιώνα.

Ναύπλιο_4

Η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Ελλάδας, έχει περάσει πολλά κατά το πέρασμα των χρόνων. Σε αυτή την ιστορική πόλη δόθηκαν πολλές μάχες κατά την βυζαντινή περίοδο, την Εννετοκρατία με αποκορύφωμα την Τουρκοκρατία κατά την Επανάσταση του 1821 για να απεμπλακεί από τον τουρκικό ζυγό.

Ναύπλιο

Από τα εξέχοντα πρόσωπα που έγραψαν την δική τους ιστορία στο Ναύπλιο, τον 19ο αιώνα, ήταν ο πρώτος κυβερνήτης μετά την Τουρκοκρατία το 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Εισήγαγε την πατάτα στην Ελλάδα και ίδρυσε την πρώτη Γεωργική Σχολή αλλά δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 έξω από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα πριν ολοκληρώσει την θητεία του.

Ίσως η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του Ναυπλίου υπήρξε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Υπήρξε ηγέτης στην επανάσταση του 1821 και φυλακίστηκε για 2 χρόνια από το 1832-1834 στο κάστρο του Παλαμηδίου. Τον Ιανουάριο του 1823 το Ναύπλιο κυρήχθηκε ως η πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους όπου και παρέμεινε για 10 χρόνια.

Ναύπλιο_Ιστορια-min

Μετά την μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα το 1834, το Ναύπλιο άρχισε να αποκτά μια διαφορετική αίγλη. Υπήρξε βασικό στρατιωτικό κέντρο με φρούρια, είχε στην κατοχή του το κεντρικό οπλοστάσιο του στρατού και την κεντρική ιματιοθήκη. Υπήρξε επίσης δικαστικό και διοικητικό κέντρο με ένα ασφαλές εξαγωγικό λιμάνι. Προς το τέλος του αιώνα συνδέθηκε και με το σιδηρόδρομο.

Κατά τον 19ο αιώνα η προηγούμενη πρωτεύουσα της Ελλάδας ανέπτυξε μια περισσότερο αστική συνείδηση. Η όψη της πόλης άλλαξε καθώς αναπτύχθηκε σε πολλούς τομείς. Απέκτησε φωτισμό, περισσότερο πράσινο και καλύτερα ξενοδοχεία τα οποία φιλοξενούσαν μέχρι πρίγκιπες και αυτοκράτορες.

Ναύπλιο

Το Ναύπλιο σήμερα

Το Ναύπλιο είναι μία γραφική πόλη η οποία γεμάτη ιστορικά αξιοθέατα και μια αίγλη ρομαντισμού. Όταν το περπατήσεις θα παρατηρήσεις προσεγμένα κτήρια που μαρτυρούν την ποιότητα της κοινωνίας που κατοικεί από τις εποχές του Όθωνα. Τα τοπικά εμπορικά μαγαζιά με τα γραφικά σοκάκια και τις πολλές όμορφες πλατείες ζωγραφίζουν ένα όμορφο τοπίο.

 Ναύπλιο2

Όμως τα σημεία που είναι κατατεθέν στο Ναύπλιο και έχουν αφήσει ιστορία είναι αυτά που έχουν την περισότερη φήμη. Το Κάστρο του Παλαμηδίου το οποίο προστατεύει σαν φρουρός την πόλη, το νησάκι-φρούριο Μπούρτζι που βρίσκεται στον κόλπο του Ναυπλίου καθώς και ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα έξω από τον οποίο έχει φυλαχθεί η σφαίρα που δολοφόνησε τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Ναύπλιο3

Όποια εποχή και να επισκευθείς το Ναύπλιο έχει έντονη ζωή με πολλά εστιατόρια, ταβερνάκια και cafe-bar. Ειδικότερα όταν ανοίγει ο καιρός δέχεται πολύ κόσμο καθώς είναι ένα μέρος το οποίο δεν κοιμάται ποτέ.

Πολύς κόσμος τους καλοκαιρινούς μήνες επιλέγει το Ναύπλιο ως προρισμό για απόδραση. Η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Ελλάδας τους προσφέρει την δυνατότητα να απολαύσουν το μπάνιο τους στις λίγες αλλά όμορφες κοντινές ακτές όπως (Αρβανιτιά, Καραθώνα, Ψιλή Άμμος, Πλάκα, Άγιος Νικόλαος-Κονδύλι) που βρίσκονται λίγο έξω από την πόλη.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει