Νάξος : Ο Αρχαιολογικός Ναός της Θεάς Δήμητρας

Ένας σπάνιος Αρχαιολογικός Ναός σε μια μοναδική τοποθεσία

Ο ναός

Ο Αρχαιολογικός ναός της θεάς Δήμητρας, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία κτίσματα στην ιστορία της Νάξου. Το ιερό της Δήμητρας μαζί με το ναό των Υρίων θεωρούνται αρχιτεκτονικά οι πρόδρομοι του Παρθενώνα.

Είναι κτισμένος μεταξύ του 530 και 520 π.Χ. από λευκό μάρμαρο. Το μνημείο δεσπόζει στο ύψωμα μιας εύφορης πεδιάδας με θέα τόσο προς τη θάλασσα όσο και προς το βουνό του Ζα (Δία). Μετέπειτα κατά τον 6ο αιώνα το αρχαίο ιερό διαμορφώθηκε σε χριστιανική βασιλική εκκλησία.

Ναός της Δήμητρας

Στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Ναού της Θεάς Δήμητρας μπορείτε να επισκεφθείτε ένα πολύ ιδιαίτερο μουσείο.Έχει βρεβευτεί για την αρχιτεκτονική του, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο είναι εναρμονισμένο με το υπόλοιπο τοπίο. Πιο συγκεκριμένα βραβεύτικε στις 4 Ιουνίου 2004 στο Μόναχο  με την υψηλότερη διάκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Europa Nostra, στην κατηγορία «1d: Αρχαιολογικοί χώροι».

Μέσα στο μουσείο μπορείτε να παρατηρήσετε αρχαιολογικά τμήματα τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αναστήλωση καθώς και διάφορα ευρήματα τα οποία υποδηλώνουν την σπουδαιότητα του τόπου.

Το μουσείο αποτελείται από δύο τμήματα.

Στην πρώτη αίθουσα μπορείτε να παρατηρήσετε τμήματα του αετώματος, της στέγης του ναού. Επίσης το τμήμα των εσωτερικών κιόνων. Οι εσωτερικοί κίονες χρησιμοποιούνταν για τη λατρεία της Θεάς Δήμητρας και της κόρης της όπως μαρτυρούν οι επιγραφές που βρέθηκαν στο ναό. Επίσης ιδιαίτερης σημασίας είναι τα αγάλματα των κούρων καθώς και οι επιγραφές από τις αφιερώσεις στους θεούς.

Στη δεύτερη αίθουσα η οποία είναι αφιερωμένη στην εκκλησία θα βρείτε το εσωτερικό μέρος του παλαιοχριστιανικού ναού. Επίσης μέρη από τον άμβωνα και το χαρακτηριστικό της μαρμάρινο παράθυρο. Τέλος θα παρατηρήσετε λυχνάρια και μήτρες που άλλοτε χρησιμοποιούνταν στις κεραμικές κατασκευές.

Ναός της Δήμητρας

Πληροφορίες

Αν χρησιμοποιείτε ιδιωτικό μέσο μεταφοράς μπορείτε να σταθμεύσετε στον δημόσιο δρόμο. Μπορείτε να μεταφερθείτε και με τοπικό μέσο μεταφοράς (ΚΤΕΛ) καθώς πραγματοποιούνται πολλά δρομολόγια προς το χωριό Σαγκρί.

Ο Αρχαιολογικός Ναός της Θεάς Δήμητρας παραμένει ανοικτός για το κοινό όλο το εικοσιτετράωρο. Η Μουσειακή Συλλογή είναι ανοικτή καθημερινά (πλην Δευτέρας) από τις 8.30 έως τις 15.00.

Η είσοδος είναι δωρεάν και η δυνατότητα πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες υπάρχει μόνο για τη Μουσειακή Συλλογή.

 

(Visited 292 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει