Νάξος : Χαλκί ένα φινετσάτο χωριό

Ένα αστικό εμπορικό κέντρο στο ημιορεινό τμήμα της Νάξου

Το χωριό

Το Χαλκί είναι ένα από τα πιο όμορφα και πιο προσεγμένα χωριά της Νάξου. Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Τραγαίας στο ημιορεινό τμήμα του νησιού .

Χαλκί

Διακρίνεται για το εύφορο έδαφός του λόγω των πολλών ελαιώνων που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και για την προσεγμένη αρχιτεκτονική των σπιτιών που έχουν κτιστεί στο διάβα του χρόνου.

Χαλκί

Κατά την ιστορία, το Χαλκί πάντα ήταν μια αστική περιοχή καθώς διακρινόταν για τον πλούτο και την κοινωνική θέση των κατοίκων του. Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι καταξιώθηκαν ως δικαστές ή δικηγόροι στη Νάξο, προέρχονταν από το Χαλκί και τις γύρω περιοχές.

Λόγω αυτής της αύρας, το Χαλκί είχε μετατραπεί σε ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο κατά το παρελθόν. Αυτό διακρίνεται από το νεοκλασικό στυλ στα κτίσματα του χωριού όπου ξεχωρίζουν τα παλιά αρχοντικά με τα κεραμίδια, τα κλασικά μπαλκόνια και τις πλακόστρωτες αυλές.

Χαλκί

Πληροφορίες

Αν επισκεφθείς το Χαλκί, θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν πολλά μικρά καλαίσθητα μαγαζάκια με τοπικά χειροποίητα γλυκά ή έργα τέχνης. Επίσης στην περιοχή θα βρεις πολλά αρχαιολογικά μνημεία, βυζαντινές εκκλησίες γεμάτες τοιχογραφίες και ψηλούς ενετικούς πύργους. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι η Παναγία η Πρωτόθρονος (6ος αιώνας μ.Χ.) η οποία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ο Άγιος Γεώργιος ο Διασορίτης (11ος αιώνας μ.Χ.) και ο Πύργος του Μπαρότση (Γρατσία) – ένα μεγαλόπρεπο κτίριο το οποίο κτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από την ενετική οικογένεια Μπαρότσι.

Χαλκί

Χαλκί

Αν όμως θελήσεις να κάτσεις για καφέ, φαγητό, γλυκό ή ποτό, θα μπορέσεις να απολαύσεις ιδιαίτερες γεύσεις και να ξεκουραστείς κάτω από τον ίσκιο, τη δροσιά των δέντρων και την ομορφιά των νεοκλασικών κτηρίων. Ιδιαίτερης μνείας αξίζει το ποτοποιείο-μουσείο Βαλινδρά στο οποίο δημιουργείται το τοπικό και μοναδικό ποτό Κίτρο.

Χαλκί

Χαλκί

Τέλος, αν θέλεις να συνεχίσεις την εξόρμηση στην περιοχή, μπορείς να κατευθυνθείς προς την εκκλησία της Παναγίας της Δροσιανής, λίγο έξω από το Χαλκί ή να κατευθυνθείς πιο βόρεια προς το χωριό της Απειράνθου.

(Visited 1017 times, 2 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει