Νάξος : Χαλκί ένα φινετσάτο χωριό

Ένα αστικό εμπορικό κέντρο στο ημιορεινό τμήμα της Νάξου

Το χωριό

Το Χαλκί είναι ένα από τα πιο όμορφα και πιο προσεγμένα χωριά της Νάξου. Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Τραγαίας στο ημιορεινό τμήμα του νησιού .

Χαλκί

Διακρίνεται για το εύφορο έδαφός του λόγω των πολλών ελλαιώνων που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και για την προσεγμένη αρχιτεκτονική των σπιτιών που το περιβαλλουν.

Χαλκί

Κατά την ιστορία το Χαλκί πάντα ήταν μια αστική περιοχή καθώς διακρινόταν για τον πλούτο των κατοίκων του. Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι καταξιώθηκαν σε σημαντικές θέσεις όπως δικαστές ή δικηγόροι στη Νάξο προέρχονταν από την περιοχή στο Χαλκί.

Λόγω αυτής της αύρας, είχε μετατραπεί σε ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο για εκείνα τα χρόνια. Αυτό διακρίνεται από το νεοκλασικό στύλ στα κτίσματα του χωριού. Ξεχωρίζουν τα παλιά αρχοντικά με τα κεραμίδια, τα κλασσικά μπαλκόνια και τις πλακόστρωτες αυλές.

Χαλκί

Πληροφορίες

Αν επισκευθείς το Χαλκί θα παρατηρήσεις  πως υπάρχουν πολλά μικρά προσεγμένα μαγαζάκια με τοπικά χειροποίειτα γλυκά ή έργα τέχνης. Επίσης δεσπόζουν στην περιοχή πολλά αρχαιολογικά μνημεία, βυζαντινές εκκλησίες γεμάτες τοιχογραφίες και ψηλοί ενετικοί πύργοι. Κάποια από αυτά είναι Παναγία η Πρωτόθρονος (6ος αιώνας μ.Χ.) η οποία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ο Άγιος Γεώργιος ο Διασορίτης (11ος αιώνας μ.Χ.) και ο Πύργος του Μπαρότση (Γρατσία)  ένα μεγαλόπρεπο κτίριο το οποίο κτίστηκε στις αρχές του (17ου αιώνα) από την ενετική οικογένεια Μπαρότσι.

Χαλκί

Χαλκί

Αν όμως θέλεις να κάτσεις για καφέ, φαγητό, γλυκό ή ποτό θα μπορέσεις να γευτείς ιδιαίτερες γεύσεις και να ξεκουραστείς κάτω από τον ίσκιο, την δροσιά των δέντρων και την ομορφιά των νεοκλασικών κτηρίων. Ιδιαίτερη σημασία έχει το ποτοποιείο-μουσείο Βαλινδρά στο οποίο δημιουργείται το τοπικό και μοναδικό ποτό Κίτρο.

Χαλκί

Χαλκί

Τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις την εξόρμηση μπορείς να κατευθυνθείς προς την εκκλησία την      Παναγία τη Δροσιανή η οποία είναι λίγο έξω από το Χαλκί ή να κατευθυνθείς πιο βόρεια προς το χωριό της Απειράνθου. .

 

(Visited 285 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει