Νάξος: Το Ενετικό Κάστρο της Χώρας

Ένα από τα πιο σημαντικά Κάστρα στην ιστορία των Κυκλάδων και της Ενετοκρατίας ήταν το κάστρο στην Χώρα της Νάξου .

Το Κάστρο

Το Ενετικό Κάστρο της Χώρας κατασκευάστηκε από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο, ο οποίος κατέλαβε μαζί με τους συντρόφους του 17 νησιά του Αιγαίου . Έπειτα ανακηρύχθηκε ως δούκας και όρισε για έδρα, του δουκάτου του τη Νάξο.

Ο λόφος που υπάρχει δίπλα από το λιμάνι της Νάξου σχηματίζει μια φυσική ακρόπολη. Γι’αυτό τον λόγο επέλεξε να κτίσει εκεί το δουκάτο. Για την καλύτερη ασφάλεια της πόλης χρησιμοποίησε πολλά υλικα  που βρισκόταν σε εκείνο το σημείο. Η περιοχή εκείνη και είχε καταστραφεί προηγουμένως από παλαιότερες πειρατικές επιδρομές.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κάστρου είναι ότι το τείχος του αποτελείται, από τοίχους και από περιμετρικά σπίτια της γύρω περιοχής. Ο οικισμός του κάστρου δεν ήταν μόνο τόπος κατοικίας των Εννετών αλλά διοικητικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο.

Επίσης στο κέντρο της συνοικίας του κάστρου, βρίσκεται μέχρι σήμερα η κεντρική πλατεία με την καθολική μητρόπολη. Όμως τα ερείπια του κεντρικού πύργου η παράδοση αναφέρει πως είναι το παλάτι του Μάρκου Σανούδου.  Με αυτό τον τρόπο το Κάστρο δεν επικοινωνούσε με τη θάλασσα, αλλά μόνο με το εσωτερικό του νησιού, για λόγους προστασίας.

Το Κάστρο της Χώρας

Γύρω,βρίσκεται ένα σύμπλεγμα από σημαντικά κτήρια που υπήρξαν ορόσιμο για την ιστορία της Νάξου. Κάποια από αυτά είναι, η σχολή των Ουρσουλινών, η Καπέλλα Καζάτζα και η Εμπορική σχολή στην οποία φοίτησε για έναν χρόνο ο Νίκος Καζαντζάκης. Στο κτήριο στο οποίο υπήρξε η Εμπορική σχολή, σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου .

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Κάστρου είναι, ότι από τότε που χτίστηκε κατοικείται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα. Μεταξύ των κατοίκων υπάρχουν ακόμα απόγονοι των πρώτων Γάλλων και Ενετών ευγενών, οι οποίοι έφθασαν στο νησί μετά την 4η Σταυροφορία. Από τους υποτιθέμενους δώδεκα πύργους του Κάστρου που το προστάτευαν, σήμερα σώζεται μόνον ένας, ο πύργος των Κρίσπι, ο οποίος λειτουργεί ως το Βυζαντινό Μουσείο.

Το Κάστρο της Χώρας

Οι κάτοικοι που ζούν στο Κάστρο της Νάξου μετέτρεψαν πολλά σπίτια από αρχοντικά σε μουσεία. Πολλοί ιδιοκτήτες έκαναν και συντήρηση των αρχοντικών τους. Έτσι το Κάστρο της Νάξου παραμένει ένα ζωντανό μεσαιωνικό μουσείο, με μοναδική ατμόσφαιρα.

Το Κάστρο της Χώρας

Πληροφορίες

Αν θελήσετε να συνεχίσετε την περιήγησή σας στα αξιοθέατα της Νάξου, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την διάσιμη “Πορτάρα” και να απολαύσετε την μοναδική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Η περιοχή του Κάστρου όπως και το αξιοθέατο της “Πορτάρας” ειναί ιδανικά για περίπατο στη δύση του ηλίου.

(Visited 145 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει