Νάξος: Το Ενετικό Κάστρο της Χώρας

Ένα από τα πιο σημαντικά Κάστρα στην ιστορία των Κυκλάδων και της Ενετοκρατίας ήταν το κάστρο στη Χώρα της Νάξου.

Το Κάστρο

Το Κάστρο της Χώρας κατασκευάστηκε από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο, ο οποίος κατέλαβε μαζί με τους συντρόφους του 17 νησιά του Αιγαίου. Στη συνέχεια, ανακηρύχθηκε δούκας και όρισε ως έδρα του δουκάτου του τη Νάξο.

Ο λόφος που υπάρχει δίπλα από το λιμάνι της Νάξου σχηματίζει μια φυσική ακρόπολη. Γι’ αυτό το λόγο επέλεξε να κτίσει εκεί την έδρα του δουκάτου. Για την καλύτερη ασφάλεια της πόλης, χρησιμοποίησε πολλά υλικά που βρίσκονταν ήδη σε εκείνο το σημείο καθώς είχαν προηγηθεί καταστροφές από παλαιότερες πειρατικές επιδρομές.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κάστρου είναι ότι το τείχος του αποτελείται εν μέρει από τοιχοποιία των σπιτιών που βρίσκονται στην περίμετρο της περιοχής. Ο οικισμός του κάστρου δεν ήταν μόνο τόπος κατοικίας των Ενετών, αλλά διοικητικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο.

Στο κέντρο της συνοικίας του Κάστρου βρίσκεται, μέχρι σήμερα, η πλατεία στην οποία δεσπόζει η Καθολική Μητρόπολη. Τα ερείπια του κεντρικού πύργου, σύμφωνα με την παράδοση, αποτελούσαν το παλάτι του Μάρκου Σανούδου.

Το Κάστρο της Χώρας

Επικοινωνία του κάστρου με τη θάλασσα δεν υπήρχε, αλλά μόνο με το εσωτερικό του νησιού, για λόγους προστασίας. Στο χώρο του Κάστρου βρίσκεται ένα σύμπλεγμα από σημαντικά κτήρια που υπήρξαν ορόσημα για την ιστορία της Νάξου. Κάποια από αυτά είναι η σχολή των Ουρσουλινών, η Καπέλλα Καζάτζα και η Εμπορική Σχολή στην οποία φοίτησε για έναν χρόνο ο Νίκος Καζαντζάκης. Στο κτήριο αυτό στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου .

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Κάστρο, από τότε που χτίστηκε, κατοικείται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα. Μεταξύ των κατοίκων υπάρχουν ακόμη απόγονοι των πρώτων Γάλλων και Ενετών ευγενών οι οποίοι έφθασαν στο νησί μετά την 4η Σταυροφορία. Από τους υποτιθέμενους δώδεκα πύργους του Κάστρου που το προστάτευαν, σήμερα σώζεται μόνον ένας, ο πύργος των Κρίσπι, ο οποίος λειτουργεί ως το Βυζαντινό Μουσείο του νησιού.

Το Κάστρο της Χώρας

Οι σύγχρονοι κάτοικοι του Κάστρου, προσπαθούν να συντηρούν τα σπίτια τους και ορισμένοι μετέτρεψαν τα αρχοντικά τους σε μουσεία. Έτσι το Κάστρο της Νάξου παραμένει ένα ζωντανό μεσαιωνικό μουσείο, με μοναδική ατμόσφαιρα.

Το Κάστρο της Χώρας

Πληροφορίες

Αν θελήσετε να συνεχίσετε την περιήγησή σας στα αξιοθέατα της Νάξου, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τη διάσημη “Πορτάρα”, στην άκρη του λιμανιού της Χώρας, και να απολαύσετε τη μοναδική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Η περιοχή του Κάστρου όπως και το αξιοθέατο της “Πορτάρας” είναι ιδανικά για περίπατο στη δύση του ηλίου.

(Visited 185 times, 1 visits today)

Ίσως να σας ενδιαφέρει